• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.10.2021

16:14

SAVET BEZBEDNOSTI O KiM! Selaković raskrinkao laži Prištine!

Politika

SAVET BEZBEDNOSTI O KiM! Selaković raskrinkao laži Prištine!

Podeli vest

Sednica Saveta bezbednosti na kojoj se razmatra šestomesečni izveštaj UNMIK-a o stanju na Kosovu i Metohiji, počela je u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku
Osmani se pozvala na Đinđića, pa napravila novi gaf

Vljosa Osmani se pozvala na izjave likvidiranog lidera DOS-a Zorana Đinđića o "masovnim grobnicama" Albanaca, ali je ubijenog premijera nazvala "bivši predsednik Srbije", napravivši tako treći gaf za samo tri sata.

Ona tvrdi da Srećko Sofronijević nije upucan od strane "policije" lažne države Kosovo, iako postoji snimak tog zločina!

Selaković: Priština cinično ignoriše izveštaj Tanina

- Priština cinično ignoriše izveštaj Zahira Tanina - rekao je Nikola Selaković u drugom obraćanju SB.

- Više od 200.000 interno raseljenih Srba čeka da se vrati svojim kućama - objasnio je Selaković, te ukazavši na cinične reči Osmanijeve koja se hvali prihvatanjem izbeglica iz udaljenih zemalja.

Ministar je pokazao i uznemirujuće fotografije nedavno ranjenog Srećka Sofronijevića.

- Da li ovo pokazuje šampiona mira i stabilnosti na Balkanu? - pitao je Selaković i pokazao fotografije ranjenog Srećka Sofronijevića.

Foto: Ruptly

Nikola Selaković

Ministar je objasnio da Vljosa Osmani može da laže SB jer ona predstavlja samo sebe.

- Gospođo Osmani, morate da ustanete kada pominjete predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer on je i vaš predsednik - rekao je Selaković.

On je uložio protest zbog maski predstavnika Prištine sa simbolima lažne države u sali SB.

Kina podržava Srbiju

Predstavnik Kine je podržao suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. Kina se zalaže za rešenje svih pitanja dijalogom i konsenzusom obe strane.

Predstavnik Kine navodi da su incidenti i napadi na etničke manjine na Kosovu i Metohiji u porastu.

Rusija brani srpski narod

Predstavnik Rusije Vasilij Nebenzja rekao je da je propaganda ono što je govorila Vljosa Osmani i rekao da nije bila ubedljiva.

- Vaše zapaljive reči neće promeniti činjenice - rekao je Nebenzja i rekao da je situacija na Kosovu i Metohiji pogoršana zbog jednostranih akcija Prištine.

Nebenzja je podsetio na nedavne napade ROSU na apoteke i prodavnice. 

- To je pritisak na Srbe da bi napustili Kosovo (i Metohiju) - rekao je Nebenzja.

Foto: Printscreen You Tube/Ruptly

Vasilij Nebenzja

Rusija podržava poteze Beograda na provokacije lažne države Kosovo, podsetio je on.

On je objasnio i da lideri lažne države koriste jezik ultimatuma, a što šteti dijalogu i odnosima.

Nebenzja kaže da Priština želi provokacijama da odloži dijalog.

Velika Britanija podržala nasilje nad Srbima

Predstavnica Velike Britanije podržala je "borbu lažne države za vladavinu prava", iako je ministar Selaković prethodno objasnio da se radi o kampanji zastrašivanja Srba.

Indija podržala Srbiju

Indija je podržala teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije i pozvala na nastavak dijaloga u dobroj veri.

Vljosa Osmani o Riti Ori, Dua Lipi, Slobi Miloševiću...

Predstavnica lažne države Kosovo govorila je o Riti Ori, Dua Lipi i fudbalerima iz južne srpske pokrajine na sednici SB UN.

Ona je takođe govorila o vakcinaciji. Ona je ponovo pričala o "genocidu" na Kosovu i Metohiji od strane srpske vojske.

Foto: YoutubePrintscreen

Vljosa Osmani

Osmani je neubedljivo pokušala da odbrani nasilne akcije Prištine, te pričala negativno o bivšem predsedniku SRJ Slobodanu Miloševiću, ponavljajući skoro 30 godina staru matricu.

Ona tvrdi i da "srpski svet" znači "Veliku Srbiju".

Ona je Srbiju nazvala "kancerom Evrope"!

Nikola Selaković: Priština ne poštuje Briselski sporazum

Ministar Selaković rekao je da Srbija poštuje ulogu UN na Kosovu i Metohiji. 

Bezbedonosna situacija na Kosovu i Metohiji je poremećena napadima na Srbe, objasnio je on.

Ministar je podsetio da Priština ne poštuje Briselski sporazum i da svakodnevno pravi provokacije na severu Kosova i Metohije.

On je podsetio na napad Srbe od pre 2 dana i rekao da suzavac i šok bombe postaju svakodnevnica Srba na KiM.

- To mora biti zaustavljeno - rekao je on.

On je objasnio da je Verica Đelić preminula od suzavca i da je Srećko Sofronijević teško ranjen.

Foto: YoutubePrintscreen

Nikola Selaković

- Meta je bila i tromesečna beba, koja je srećom ostala nepovređena - rekao je Selaković.

On je objasnio da je "šverc" bio samo cinični izgovor za oružani napad na nenaoružane civile, a koji je počeo rafalima ispaljenima u apoteke koje snabdevaju Srbe vrlo bitnim lekovima.

Selaković objašnjava da je incident napravljen kako bi vlast u Prištini popravila svoj izborni rezultat, imajući u vidu da lažna država uskoro ide na izbore.

Ministar je podsetio i na incidente koje je ROSU izazvala na Brnjaku i Jarinju. On je podsetio da se radilo o prekomernoj upotrebi sile od strane "policije" lažne države. 

- Cilj napada je bio da isprovocira Srbe i Beograd da na neki način brzopleto reaguju - rekao je Selaković i objasnio da Priština pokušava da obriše 10 godina dijaloga i da pokušava da izbriše dijalog kao način rešavanja problema.

- Postoji samo jedna strana koja izaziva incidente, a to su privremene vlasti u Prištini - rekao je Selaković i pozvao na odlučnu reakciju međunarodne zajednice.

Objasnio je i da se ne radi o incidentima, već o kampanji zastrašivanja srpskog naroda u južnoj srpskoj pokrajini.

Selaković je podsetio na slučaj Dragice Gašić koja se vratila u Đakovicu. On je rekao da je gospođa Gašić trpela pretnje i postala žrtva instuticionalnog progona, jer je progonila i "policija" lažne države.

Foto: YoutubePrintscreen

Nikola Selaković

On je podsetio i na poslednji napad na učiteljicu Rumenu LJubić čija je kuća dva puta kamenovana za 24 sata.

Ministar je objasnio da se samo 1,9 odsto raseljenih lica nealbanske nacionalnosti vratilo svojim kućama.

- Verujem da će ovo ohrabriti članove SB i drugih međunarodnih institucija da se postaraju o problemu raseljenih lica koji se mora rešiti po Rezoluciji 1244 - rekao je Selaković. 

Srbija je i dalje za kompromisno rešenje u skladu sa Rezolucijom 1244 koje će obezbediti mir i stabilnost, podseća šef diplomatije.

Selaković je podsetio i na protivpravnu presudu Ivanu Todosijeviću, objašnjavajući da se radi o kršenju Briselskog sporazuma zbog toga što većina članova veća nije bila srpske nacionalnosti, kako je dogovoreno i potpisano u Briselu.

On je objasnio i da je Srbija i dalje posvećena rešavanju problema nestalih lica.

Tanin: Sve mora ići kroz dijalog

Zahir Tanin je podsetio je na upad ROSU na Jarinje i Brnjak. On je podsetio i novo raspoređivanje ROSU na severu KiM i rekao da je tokom dana ta akcija izazvala još sukoba. 

- Bilo je čak i rana koje su mogle biti fatalne - rekao je Tanin i objasnio da su civili objasnili da je suzavac dolazio do njihovih kuća.

Beograd na toj sednici predstavlja ministar spoljnih poslova Nikola Selaković koji je pred polazak u Nujork, izrazio očekivanje da će poslednji događaji na severu pokrajine biti adekvatno i objektivno predstavljeni u Izveštaju generalnog sekretara UN, budući da takvi potezi Prištine mogu dovesti do teških posledica i destabilizacije.

Selaković će danas na Ist riveru ponoviti da Beograd nastavljla da insistira na zaštiti srpskog stanovništva na KiM i očuvanju mira i stabilnosti.

Foto: YoutubePrintscreen

Vljosa Osmani
Vljosa Osmani napravila gaf

Predstavnica lažne države Kosovo Vljosa Osmani krenula je da sedne pre poziva predsedavajućeg, te joj je on očitao lekciju objasnivši joj da mora da sačeka da je pozove.

Na ovoj sednici, prvoj koja od izbijanja pandemije nije u video formatu, Prištinu predstavlja predsednica privremenih institucija Vjosa Osmani.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je, u najnovijem izveštaju UNMIK-a o situaciji na Kosovu i Metohiji pozdravio obnavljanje dijaloga između Beograda i Prištine, uz posredstvo Evropske unije i pozvao dve strane na konstruktivan angažman i na primenu postojećih sporazuma i sprečavanje zastoja u procesu koji traje već dugi niz godina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
argamedon

pre 2 godine

tu ne trebe koristiti reci kao Incidenti , tu se radi o albanskom terorizmu koji financira rimskosolomonska kolonijalna robovlasnicka americka i britanska monarhisticka diktatura zapada . Zapad financira i ISIS teroriste i SS naciste u Evropi i tako destabilizuje ekonomiju i politicku moc radnicke klase i nezavisnost cele Evrope , a predsednik Milosevic je nevin covek i po zakonu je dao izjavu niko nema pravo u mirovnoj uniji Jugoslaviji da napada gradjane srpske nacionalnosti ili bilo kloje druge nacionalnosti i da ce svi teroristi biti zakonom zaustavljeni , uhapseni i procesirani . Medjunarodna zajednica je sponzorisala naciste i teroriste i pocinila ratni zlocin nad Jugoslavijom i genocid protiv Srba koji imaju zakonsko pravo da se samoodbrane od rimskoimperijalnog oligarhijskog arijevskog monarhizma , evropskog nacizma i islamskog terorizma . Bas kao i brizelska monarhisticka leopoldijanska kancelarija ili bas kao i diktatorijalna solomonskosulejmanska Saudijska Arabija , kruna na zastavi Srbije je okupatorska rimskosolomonska nacisticka arijevska klasnodiskriminativna kruna dostavljena sa engleskog robovlasnickog dvorca kao i njihov agent Kuracdjordjewitz da uvede monarhisticki diktaturu i upravlja porobljenom radnickom klasom i pljacka srpsku zemlju , teritorije , rudnike i energetske resurse . Nad celim svetom se danas vrsi rimskoimperijalna robovlasnicka monarhisticka diktatura koja financira naciste , teroriste i baca viruse na covecanstvo da bi zadrzala vlast , zaustavila pobunu covecanstva i da bi zaustavila pad svoje visehiljadugodisnje rimskosolomonske robovlasnicke arijevske klasnodiskriminativne imperije . Srbija im je kost u grlu jer Srbija je pokrenula borbu protiv rimskosolomonskog robovlasnickog klasnodiskriminativnog arijevskog monarhizma i imperijalizma u Evropi . Taj kriminalni zapadni robovlasnicki sistem koji stampa novac se nalazi pred svojim raspadanjem i u ocaju opet kao pre 80 godina pomocu financiranja nacizma , terorizma i bacanja virusa pokusavaju da ojacaju svoju diktaturu i zadrze vlast .

XY

pre 2 godine

E,pa bas "fino" sto tako "pisu"vasi poverljivi izvori. A ovde na Zapadu pisu ono sto se zapravo desilo u UN.Mozda je Osmani i gresila u svom izlaganju,ali to nije utopija jer dobro su je razumeli,oni koji to zele.A taj primitivizam sto je pokazao vas ministar,ovde se ne samo prepricava,nego na najostrije osudjuje da se tako neko ponasa prema nekome sto iznosi sta su srbi (jedan deo)radili 90-ih godina na Kosovu.Nisu srbi problem samo na Kosovu,nego i BiH,Hrvatskoj,CG i to je istoj toj eliti vrlo dobro poznati.Ali,i ta vasa bahatost i egoizam,sovinizam ce jednoga dana proci dolaskom mladjih na vodecim rukovodecim mestrima,a vi sete otici u zaborav sa epitetom "drzavnih neprijatelja"jer ste najvecu stetu naneli svojoj drzavi.

Borelj razgovarao telefonom sa Vučićem i Kurtijem!
Politika

Borelj razgovarao telefonom sa Vučićem i Kurtijem!

Šef diplomatije EU Žosep Borelj je tokom posete SAD telefonom razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijem i pozvao ih na nastavak razgovora u Briselu kako bi se napredovalo u dijalogu i izbegle situacije nedavno viđene na severu Kosova

15.10.2021

13:53

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija