• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

11.10.2021

07:53

PORESKA ISTRAŽUJE ĐILASOVE "POZAJMICE"! "veritas papiri" uzdrmali srbiju, država mora hitno da reaguje!

Informer

Politika

PORESKA ISTRAŽUJE ĐILASOVE "POZAJMICE"! "veritas papiri" uzdrmali srbiju, država mora hitno da reaguje!

Podeli vest

Posle otkrića Informera poreznici će utvrditi da li je plaćen porez na 201.540.000 dinara koje je podelio Đilasov "Multikom". Prema zakonu, ako se utvrdi da pozajmica nije vraćena, ona se tretira kao prihod na koji moraju da se plate svi pripadajući porezi

Poreske vlasti u najkraćem roku moraju da provere sve Đilasove 'pozajmice' koje je Informer otkrio u slučaju "Veritas papiri".

Đilasova firma 'Multikom', koja je od 2016. do 2020. za 4,5 godina 'pozajmila' novinarima, analitičarima, političarima 201.540.000 dinara, što je skoro dva miliona evra, morala bi da objasni osnov tih 'zajmova'. Prema dostupnim podacima, od svih tih para, samo jedna firma je vratila jednu pozajmicu od 17.771.000 dinara. Postavlja se pitanje šta je sa ostalim milionima i da li je na njih plaćen porez?!

"Simulovano"

Prema zakonu, naime, pozajmica isplaćena sa računa firme mora biti vraćena, a ako se to ne desi, na nju moraju da budu plaćeni svi pripadajući porezi.

- Pozajmica je legitimna u poslovanju i tu na prvi pogled ništa nije sporno i sumnjivo. Ali institut pozajmice ne sme da bude zloupotrebljen da bi se preko njega izbegavao porez! Dakle, ako poreski inspektori utvrde da neka pozajmica u dužem vremenskom roku nije vraćena, ona se tretira kao poslovni prihod, odnosno rashod, i onda na nju moraju da se plate svi porezi - kaže za Informer sagovornik iz Poreske uprave koji insistira na anonimnosti. Prema njegovim rečima, u slučaju "fiktivne, simulovane pozajmice" može se govoriti o više poreza.

Foto: Informer DN

Veritas papiri uzdrmali Srbiju

- Ako se utvrdi da je zajmodavac te pare dao sa namerom da izbegne drugi, zakonski vid transakcije, onda se njemu može i mora obračunati "porez po odbitku", dok onaj koji je primio pozajmicu a nikada je nije vratio to treba i mora da prikaže ili kao poklon ili kao prihod, na šta se takođe plaćaju posebni porezi - navodi naš sagovornik, koji kaže da o konkretnim stopama poreza i eventualnim kaznama može da govori tek kada se detaljno upozna sa spornim transakcijama.

Na drugoj strani, ministar finansija Siniša Mali rekao nam je juče da nadležni državni organi svakako moraju da provere sve podatke iznete u slučaju "Veritas papiri".

- U Srbiji svi moraju da plate porez. Bez izuzetka. Niko ne može da bude iznad zakona, pa ni Dragan Đilas i njegove firme - kratko nam je rekao ministar Mali.

Hitna istraga

Glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević kaže da svi nadležni moraju hitno da reaguju.

- Zamislite da je neko drugi, neko ko nije Đilas, sa računa svoje firme 'pozajmio' skoro dva miliona evra. Da li bi i tada svi takozvani nezavisni i profesionalni mediji ćutali, da li bi i taj slučaj RTS ignorisao?! Poreznici, dakle, moraju hitno sve da provere, da naplate sve što po zakonu treba da naplate i da podnesu odgovarajuće prijave. Pa neće biti da je zakonito da tajkun okolo deli milione, kupuje sebi političku podršku, a da na te transakcije niko i nikada ne plati porez - apeluje Vučićević.

Zaposlio "eksperta" koji je krao čokoladice na pumpi!

U firmi "Multikom" Dragana Đilasa kao 'ekspert' zaposlen je čovek koji je krao čokoladice na benzinskoj pumpi!?!

Reč je o Branku Jankoviću, bivšem direktoru Agencije za javne nabavke u vreme kada je Đilas bio gradonačelnik Beograda. Kako je zabeleženo na sigurnosnim kamerama u februaru 2020. godine, Janković je na jednoj pumpi, u trenutku kada je radnik izašao iz prodavnice, uzeo nekoliko čokoladica i strpao ih u gaće i džepove! Potom je izašao i nije ih platio!
Dragan Đilas je, inače, hvalio Jankovića i njegov rad 2011. prilikom otvaranja trafostanice u Rabrovu kod Kučeva.

- Janković je svojim radom mnogo para uštedeo Beogradu i kao takav javno je pohvaljen od ustanova EU - rekao je tada Đilas.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
djuradj

pre 2 godine

Djitler i Psiho to su srca dva, ljubili se u Tanjugu sve do pola dva

Pedja

pre 2 godine

Svaka čast i treba da provere. Samo jedno pitanje, da li će ološu proveriti tvoje poslovanje, recimo oko hladnjača i otkupa malina? Ili proveriti navode o tvojoj imovini?

USAF

pre 2 godine

Djilas odavno nije na vlasti!Dajte malo ovog ministra plagijatora Mali sinisa!Jeste Mali ali je velika Lopovcina!

Ljubiša

pre 2 godine

Pa, valjda bata Gojko ima prioritet zbog 35 nekretnina samo u Bgd. to što se zna... Pa onda grof od Mauricijusa...

misko

pre 2 godine

Bice tek istrage oko Djilasa i njegovih pozajmica, racuna, kao i novca koji je ukrao dok je bio na vlasti, pravda je spora ali dostizna

Samo napred

pre 2 godine

Samo napred! Pohapsi sve lopove, Dragane!

Ljubiša

pre 2 godine

Ajde ne lupetaj. Kako da uhapsi sebe, bata Gojka, Marinku... ne ide to...

Marcco

pre 2 godine

Klasika... platiš "usluge" nekome tako što mu daš pozajmicu za koju unapred ugovoriš da neće biti vraćena... a onda prikažeš manju dobit ili čak gubitak pa ne plaćaš porez na dobit. Naravno, taj kome si dao "pozajmicu" je dogovoreni iznos sa nekog svog off-shora preusmerio na neki tvoj. Pare završile u poreznim rajevima sa kojih se plaćaju ko zna kakve usluge nekim trećima, na porezu se uštedelo makar 15%... sa druge strane primalac "pozajmice" je dobio novac u Srbiji bez da je imao potrebu da komplikovanim kanalima prebaciju pare sa off-shora u Srbiju, što ne može direktno jer će biti razotkriven i neko će na kraju i da ga pita odakle te pare u poreznom raju... To je moglo godinama ali je porezni zakon promenjen pre tri godine i sada se plaća porez na ovakve očigledne akrobacije.

Ana

pre 2 godine

Ma kad je Đilas nesto placao drzavi on je samo uzimao!

Goran

pre 2 godine

Poreska ce imati posla oko Đilasa njegovih dugovanja!

Stefan

pre 2 godine

Đilas je to samo nazvao pozajmicom a nikada nista nije vracao drzavi samo je za sebe uzimao!

Glorija

pre 2 godine

Konačno je došao red da Djilas odgovara za poslovanje svojih firmi, kao i da plati svoje poreske obaveze. Svaka firma podleže finansijskoj kontroli pa tako i njegove. Svaka malverzacija se kad tad otkrije.

Jovan

pre 2 godine

Konačno da neko uzme da proveri sve prevare kojima se Đilas bavio!

Marija

pre 2 godine

Krajnje je vreme da sve maske padnu i da svi konačno vide pravo lice Dragana Đilasa.

Luka

pre 2 godine

Điki su polako broje sati dok ne dodje iza rešetaka gde mu je odavno mesto!

Jelena

pre 2 godine

Čovek kao što je Đilas ne može ništa dobro da uradi.

Ivana

pre 2 godine

Svako ko je pljačkao i uništavao našu Srbiju moraće da odgovaraju.

aca

pre 2 godine

Steze se obruc oko tajkuna i samo je pitanje kada ce isplivati dokazi o malverzacijama

nikola

pre 2 godine

Pored veritas papira bice tu jos mnogo toga skrivenog oko Djilasovog Mulitokoma

sledeća vest

Izbori 2024

Kompletan izveštaj o postupanju VJT u Beogradu u vezi sa gradskim i lokalnim izborima! Reagovali na svaku prijavu policiji
VIŠE JAVNO TUŽILAŠTVO U BEOGRADU

Kompletan izveštaj o postupanju VJT u Beogradu u vezi sa gradskim i lokalnim izborima! Reagovali na svaku prijavu policiji

Više javno tužilaštvo u Beogradu (VJT), koje je u saradnji sa osnovnim tužilaštvima sa teritorije grada Beograda i pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije pratilo tok gradskih i lokalnih izbora održanih 2. juna 2024. godine, obaveštava javnost o prijavljenim događajima i postupanju po istim.

07.06.2024

13:29

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Naivnima skidali crnu magiju! Policija uhapsila bandu prevaranata
Hronika

Naivnima skidali crnu magiju! Policija uhapsila bandu prevaranata

Po nalogu Posebnog odeljenja za visokotehnološki kriminal, Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave za tehniku Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, zadržali su tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo prevara.

08.06.2024

13:06

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Banatska Kopakabana: Počinje sezona kupanja
Srbija

Banatska Kopakabana: Počinje sezona kupanja

Popularno kupalište Peskara ili banatska Kopakabana kako ga mnogi nazivaju, sa svojim izazovnim peščanim plažama, spremno je da u subotu, 8. juna dočeka prve kupače i zvanično otvori novu letnju sezonu.

08.06.2024

09:00

Samo u ovom kraju će razumeti kad mu kažete da je "dandara"!
Igre reči

Samo u ovom kraju će razumeti kad mu kažete da je "dandara"!

Devetati, žvajznuti, šopiti, izbubecati, istamburati, isprangijati, ćaušati, okajdapiti, rebnuti, marisati, devlati, otandariti ... Ovako su nekada, a poneko i danas, u Mačvi nazivali udaranje i tuču. Za pijanstvo imaju više od 30 sinonima: naroljati se, nacevčiti, ožderati, naćefleisati, nadžidžiti, naćokati, ušljokati, ukokati…

08.06.2024

08:20