• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.09.2021

11:15

Srbija je na evropskom putu, ali moramo da brinemo o sebi! EU se začaurila i ne vidi širu sliku! Foto/Video

instagram/buducnostsrbijeav

Politika

Srbija je na evropskom putu, ali moramo da brinemo o sebi! EU se začaurila i ne vidi širu sliku! Foto/Video

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Festivalsku dvoranu na Bledu gde se danas održava 16. Bledski strateški forum, čija je glavna tema budućnost Evrope

 

Godišnji 16. Bledski strateški forum (BSF) održava se danas i sutra na Bledu, a u fokusu učesnika, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, je budućnost Evrope i njena otpornost na izazove.

11.55 - Obraćanje predsednika Evropskog parlamenta

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli se tokom svog izlaganja dotakao i teme pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana EU i pomenuo Srbiju koja je, kako je rekao, imala entuzijazam i zamah, ali je došlo do zastoja u pridruživanju. On je dodao da se ne sme dozvoliti da se zemlje Zapadnog Balkana osećaju razočarano već da se mora utvrditi izvestan raspored prijema - naveo je Sasoli.

- Hvala Davidu Sasoliju i Šarlu Mišelu. Verujem u Evropsku uniju, takođe veruje da samo Evropska unija može da odgovori pravilno svima. Takođe verujem da da svi mi treba da postanemo deo Ujedinjene Evrope. Mi znamo koliko stvari treba da promenimo, ali takođe ja ne mogu da kažem da ćemo mi nekoga da molimo ... Još jednom bih da kažem hvala EU - naveo je Vučić za kraj.

10.55 - Počela debata 

Šta je za vas politika?

Na pitanje domaćina Marka Balažića koje je uputio svim liderima regiona, "Šta je za vas politika?", za odgovor svi zvaničnici imaju 30 sekundi tokom kojih je predsednik Srbije je rekao: 

- Hvala na pozivnici, politika znači vizija, ideje, ispunjenje. Politika nije udovoljavanje nekome, nije stvar u praćenju već u donošenju odluka koji drugi ne bi i donošenje odluka za narod. Naš posao je da služimo ljudima i naciji. To je sve, ne želim da filozofiram previše - rekao je Vučić.

Foto: instagram/buducnostsrbijeav

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas na Bledu uverenje da je EU posle Bregzita potrebno širenje, uz konstataciju da se umesto toga Unija začaurila i da ne vidi širu sliku oko sebe.

On je istakao da Srbija, koja je svesna toga, mora da poboljša uslove života svojih građana i da mora da brine o sebi zajedno sa svojim susedima.

- Ja sam jedini ovde koji reprezentuje zemlju koja nije EU, i nemam prava da delim neke reči o tome. Izneću tri stvari koje su bitne za budućnost -  kazao je on i dodao da EU gubi ekonomski značaj u svetu.

Vučić je ukazao da je pre 20 godina učešće EU u globalnom BDP-u bilo još na 20 odsto, danas je 10 procenata, a za par godina pašće na sedam odsto.

- Prvo, naravno da je EU najbolje mesto za demokratiju, ljudska prava i ostalo. Ali niko ne govori o BDP u EU koja je pre određenog broja godina bila 20 odsto, a sada je 10 odsto. Šta ćemo promeniti da se tome stane na put. Stalno govoriti o Zelenoj agendi ne verujem da će biti dovoljno. Ima li drugih rešenja osim mera zaštite od drugih kao što je Kina? Nisam čuo do sada -  ukazao je on.

Ujedno Vučić je podsetio da Angela Merkel uskoro napušta nemačku politiku i dodao da neće više biti tako snažnog kancelara u Nemačkoj, ma ko došao na vlast.

- Moje praktično pitanje s tim u vezi je šta ako se nešto desi u Evropi, možda na Zapadnom Balkanu, ko će da preduzme nešto a da će ga drugi poslušati? Ja trenutno ne vidim nikog -konstatovao je on.

 

 

Vučić je kazao da svi govore o vladavini prava, zelenoj agendi, a kada se dođe do Zapadnog Balkana kaže se da taj region kulturno pripada EU, i da će jednog dana postati članice.

Vučić je istakao da je Srbija ponosna što je među vodećim zemljama Evrope po pitanju privrednog rasta, dodajući da je to tako što su upostavljeni sopstveni mehanizmi i instrumenti.

S tim u vezi je pomenuo inicijativu "Otvoreni Balkan", i rekao kako je to dogovoreno jer zemlje regiona žele da sarađuju bez granica, iako, kako je dodao, to se nekome ne sviđa jer nema kontrolu nad procesom.

- Kada je reč o trećoj stavki Zapadnom Balkanu se stalno govori da EU kaže da Zapadni Balkan pripada kulturološki Evropi i da će jednog dana biti u EU, ali mogu da vam kažem da je entuzijazam za pridruživanje u EU nekada postojao, ali da smo ga mi u međuvremenu izgubili i zato smo stvorili vlastiti mehanizam i alate da omogućimo pristup jedni drugima bez granica.

- Severna Makedonija promenila je svoje ime i za to joj je obećano da će biti početi pristupni pregovori. Da li su to i dobili? Nisu. Sutra će se Albaniji reći da neće da odvajaju njihove pristupne pregovore od Severne Makedonije, a kasnije će Srbija, kojoj se priznaje napredak u brojnim oblastima, biti suočena sa primedbama nekih drugih. Ne tražim pomoć, ne molim za pomoć, samo govorim istinu. Mi to vidimo - objasnio je on.

Foto: instagram/buducnostsrbijeav

Zato, kaže, u regionu zemlje moraju da budu bliže, da čuvaju mir i stabilnost, iako to nije uvek lako.

- Verujem da je posle Bregzita EU potrebno da se širi, ali umesto toga Unija se začaurila oko svojih unutrašnjih problema i ne vidi širu sliku. Srbija je potpuno opredeljena za evropski put, ali moramo da živimo, da poboljšamo uslove života građanima i brinemo se o sebi zajedno sa susedima - dodao je on.

Vučić je ukazao da je Srbija za samo par meseci uspostavila usaglašenost sa EU u nivou od 63 odsto, nakon što je bila ranije na 46 procenata.

- Srbija se usaglašava sve više sa deklaracijama Unije, a da li je neko to primetio? - upitao je on.

 

10.00 - Počeo Bledski strateški forum

16. Bledskog strateškog foruma sa panelom lidera pod nazivom "Panel lidera - budućnost Evrope - da stojimo i izdržimo", otvoren je, a nakon kratkog filma usledio je panel bivših lidera pod nazivom "Panel bivših lidera - budućnost Evrope - iskustvo se računa".

  • Obraćanje dobrodošlice: Dr Anže Logar, ministar spoljnih poslova Slovenije
  • obraćanje: Gospodin Čarls Majkl, predsednik Evropskog saveta
  • obraćanje: Gospodin Janez Janša, premijer Slovenije

9.30 - Stigao predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Foto: AP Photo/Darko Bandic

Predsednik Srbije nije želeo da novinarima govori o očekivanjima od današnjeg skupa već je najavio da će o učešću govoriti po završetku panela.

 

Vučić prvog dana foruma, kao jedini političar iz regiona, učestvuje na prvom liderskom panelu posvećenom budućnosti Evrope, zajedno sa evropskim zvaničnicima i liderima zemalja EU.

On će na panelu učestvovati sa predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem, premijerima Češke Andrejem Babišem, Slovačke Eduardom Hegerom, Slovenije Janezom Janšom, Grčke Kirijakosom Micotakisem, Mađarske Viktorom Orbanom i Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Na tom panelu učestvuju i državni sekretar Vatikana Pjetro Parolin, predsednik Saveta EU Šarl Mišel i evropska komesarka za demografiju i demokratiju Dubravka Šuica.

8.57 - Pristižu evropski zvaničnici i lideri zemalja EU

Evropski zvaničnici i lideri zemalja EU stigli su na 16. Bledski strateški forum (BSF) koji se danas i sutra održava na Bledu, a prvi je stigao ministar spoljnih poslova Slovenije Anže Logar koji je sa slovenačkim premijerom Janezom Janšom dočekao delegacije.

Prvi zvaničnik kojeg su zajedno dočekali Janez i Logar bio je albanski premijer Edi Rama koji nije želeo da novinarima govori o očekivanjima od Foruma.

U Festivalsku dvoranu na Bledu među prvima su stigli evropski komesar za proširenje EU Oliver Varheji, beloruska opoziciona političarka Svetlana Tihanovskaja.

Nakon njih stigli su predsedsvajući Predsedništva BiH Željko Komšić bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović, grčki premijer Kirjakos Micotakis.

Posle njega u Festivalsku dvoranu stigli su hrvatsku i mađarski premijeri Andrej Plenković i Viktor Orban.

Vučić je ranije najavio da će na Forumu imati brojne razgovore, i da će, kao jedini političar iz regiona, učestvovati na panelu u evropskom formatu.

"Važan je susret sa šefom Saveta EU. Verujem da ćemo moći da razgovaramo o tome da smo podigli nivo usaglašavanja sa EU sa 46 na 62 odsto. To će biti i prilika da vidimo kako oni gledaju na budućnost srpskog pridruživanja EU", rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

U okviru Foruma biće razmatrane i šanse koje pruža oporavak od pandemije korona virusa po privredu, kao i pitanje proširenje Evropske unije.

Na panelu posvećenom proširenju Unije, koji će otvoriti predsednik Slovenije Borut Pahor, učestvovaće predsednik Bugarske Rumen Radev, premijer Slovenije Janez Janša, članovi Predsedništva BiH, premijeri Crne Gore Zdravko Krivokapić, Albanije Edi Rama, Severne Makedonije Zoran Zaev, Poljske Mateuš Moravjecki, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, kao i novi Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit.

Na tom panelu, biće i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, kao i komesar za proširenje Oliver Varheji.

Zbog trenutne epidemiološke situacije neki učesnici će učestvovati u debatama virtuelno, dok će većina prisustvovati lično.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mitar 68

pre 2 godine

Ovim covekom treba da se ponosimo, predstavlja nasu zemlju u jednom skroz pozitivnom svetlu i popravlja sliku Srbije u svetu od pre desetak godina.

SR71

pre 2 godine

Sve drzave poslale svoje premijere samo Srbiju predstavlja vladar!Sramota!

Mileusnic

pre 2 godine

Dobar drzavnik i politicar i gvozdena vrata otvara

Steva

pre 2 godine

Kakva čast za gospodina Vučića, kakva čast za Srbiju!

Irena

pre 2 godine

Srbija je na dobrom putu kada je njen razvoj u pitanju i to su svi širom Evrope prepoznali!

Sofija

pre 2 godine

Србија последњих година много рад и побољшању свог угледа у свету

Lelica

pre 2 godine

Srbija je na dobrom i jedinom pravom putu ka EU,a sve to zahvaljujući politici koju vodi naš predsednik. Vučić je počastvovan što prisustvuje Bledskom forumu.

Jovo

pre 2 godine

Ovo samo pokazuje koliko je nas predsednik cenjen i postovan u Evropi i Svetu.

Mimi

pre 2 godine

Pandemija Kovidom 19 pogodila je ceo svet. Ako smo nešto naučili to je da ni jedan posao nije siguran, ni jedno jedino radno mesto, ni jedna plata. Ako nas je nečemu naučila to je da je tehnologija uzela maha, da se večina poslova preselila online, da se trebamo strateški usmeriti na razvoj novih tehnologija, na IT, na edukacije u oblasti istih. Eto samo učešće u debatama virtuelnim putem govori tome u prilog. Treba na što pozitivniji način iskoristiti ovu pandemiju a ne samo kukati i vaditi se na nju.

Irena

pre 2 godine

Pravi politicari kao sto je nas predsednik treba da ucestvuju ,treba da budemo ponosni na naseg predsednika.

Irena

pre 2 godine

Svi vec odavno vide ko je i sta je nas predsednik,zato imamo podrsku sa svih strana i svugde nas pozivaju i uvazavaju.

Nena

pre 2 godine

Vučić je vodeći odgovornu i sigurnu politiku uspeo da zemlju postavi na noge i poboljša naš položaj, a na to svako od nas mora biti ponosan

žare

pre 2 godine

Poštovan i cenjen širi dobru energiju celim regionom.

žare

pre 2 godine

Predsednik se bori za srbiju na svakom sastanku i zbog toga je cenjen u svetu.

Milena

pre 2 godine

Građani Srbije se ponose Aleksandrom Vučić, koji sa velikim uspehom predstavlja našu zemlju u jednom skroz pozitivnom svetlu i popravlja sliku Srbije u svetu od pre desetak godina.

Milica

pre 2 godine

Pandemije, kriza u Avganistanu i sve ostale teme su bitne za sve nas i ceo region.

Žaljko

pre 2 godine

Sa predsednikom treba da se ponosimo i oduševljeni smo njegovoj borbi za Srbiju.

Petar

pre 2 godine

To dokazuje samo koliko ljudi imaju lepo misljenje i cene sto predsednika Srbije, sto samu Srbiju.

Vlada

pre 2 godine

Veoma bitan i važan forum u ovom delu Evrope. Srbiji i našem predsedniku ukazana velika čast.

Lidija

pre 2 godine

Care, care, care! Rekao im sve u lice! Da li je to mogao Tadić? Da mogao je, ali bi trpio posledice. Aleksandar Vučić neće!

Ljilja

pre 2 godine

Velika je čast ukazana Vučiću, pozvan je kao jedini predstavnik zemalja koje nisu članica EU i mogao je bez ustezanja da govori.

Goran

pre 2 godine

Vučić je jak lider, to su prepoznali i predstavnici Evrope. Nije on tu džaba, to Srbiji može samo da koristi.

Emina

pre 2 godine

Svaka čast, znači da je Vučić pravi čovek na pravom mestu. Dok je njega tu, Srbija ide progresivno krupnim koracima napred.

Tatjana

pre 2 godine

Србија прво на себе да мисли, па онда на ЕУ. Подршка за Вучића.

Hatshepsut

pre 2 godine

Vučić je lider koji ima viziju, misiju i konkretan cilj kako nešto da sprovede u delo, to svojim postupcima i dokazuje.

Ena

pre 2 godine

Srbija je ponosna jer ima najboljeg predstavnika. Svaka čast našem predsedniku.

Vida

pre 2 godine

Dobar državnik i dobar političar. Svojim nastupom i gvozdena vrata otvara.

Oki

pre 2 godine

Naš predsednik se zalaže da se u Srbiji vodi odgovorna politika i da se uspostavi bolja saradnja sa susedima.

Jelena

pre 2 godine

Vidi se koliko predsednik Vučić brine o tome kako će nas predstaviti, bravo za njega.

Sara

pre 2 godine

Toliko žara ima u predsednika Vučiću, Srbija je uz njega!

Grada

pre 2 godine

Vučić je čovek kojem je toliko stalo za Srbiju da ja milsim da nikome nikada toliko nije!

Ivana

pre 2 godine

Predsedniku Vučiću zaista potrebnoda EU stane na stranu Srbije, dosta nam je više sa rasparčavanjem Srbije, niko više ne radi kooliko predsednik Srbije. Treba da se poštuje njegova volja.

Milana

pre 2 godine

Otvaraju nam se velika vrata koja vode uspehu i Evropskoj uniji...odlicno!

Dragan

pre 2 godine

Ne moramo više da molimo jer smo pokrenuli ideju Balkan Opena a svi zajedno možemo da nastupimo na istočno tržište i biće nam dobro.

Glasinac

pre 2 godine

To je dokaz da je Srbija ozbiljna država i da ima odgovorno rukovodstvo.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija