• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

11.04.2021

08:50

DIREKTOR UPRAVE ZA SPREČAVANJE PRANJA NOVCA O TAJKUNSKIM PRITISCIMA! Đilas neka tuži, a mi ćemo istražiti sve tajne račune!

Politika

DIREKTOR UPRAVE ZA SPREČAVANJE PRANJA NOVCA O TAJKUNSKIM PRITISCIMA! Đilas neka tuži, a mi ćemo istražiti sve tajne račune!

Podeli vest

Željko Radovanović kaže da ga krivična prijava koju je protiv njega podneo tajkun Dragan Đilas neće sprečiti da utvrdi punu istinu o svim sumnjivim transakcijama

Željko Radovanović, direktor Uprave za sprečavanje pranja novca, kaže da ga krivična prijava koju je protiv njega podneo lider SSP Dragan Đilas neće sprečiti da utvrdi punu istinu o tajnim, tajkunskim računima u ofšor-zonama širom sveta.

Radovanović navodi da je u medijima pročitao kako je Đilas proširio svoju krivičnu prijavu, kojom je sada obuhvatio i njega, ali naglašava da to neće uticati na rad institucije na čijem je čelu.

- To da je i protiv mene podneta krivična prijava video sam u medijima. Ipak, to neće uticati na našu objektivnost i profesionalan odnos prema poslu. Dok se ne završi proces prikupljanja i provere podataka, nećemo se više oglašavati o samom slučaju - naglašava Radovanović.

Foto: Tanjug

Željko Radovanović

Pritisak na institucije

Direktor Uprave kaže da se u ovom slučaju apsolutno radi sve po zakonu i da njega nimalo ne interesuje politika.

- Svako neka radi svoj posao. Gospodin Đilas ima pravo, kao i svi drugi građani, da tuži i podnosi krivične prijave. Mi, sa naše strane, radimo apsolutno sve u skladu sa zakonskim propisima. Zakon je iznad svih nas i mora da se odnosi na sve podjednako - poručuje naš sagovornik.

Đilas je, inače, krivičnu prijavu protiv Radovanovića podneo zbog "falsifikovanja dokumentacije o računima u inostranstvu".

- Prijava je podneta zbog osnovane sumnje da je Radovanović po prethodnom dogovoru s ostalim osumnjičenima iskoristio lažne izvode računa Dojče banke i Benk ov Čajna kojima navodno upravljam u nameri da ih kao prave predstavi javnosti. Radovanović je sve to uradio kako bi se u Upravi za sprečavanje pranja novca pokrenuo postupak protiv mene, iako je znao da ti dokumenti nisu izvodi sa računa banaka i da predstavljaju falsifikat - rekao je Đilas, koji je ranije krivičnu prijavu podneo protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra finansija Siniše Malog, funkcionerke SNS Vladanke Malović, glavnog urednika "Večernjih novosti" Milorada Vučelića i pomoćnice glavnog urednika Andrijane Nešić.

Dosadašnjom istragom utvrđeno je da Đilas ima skoro 68 miliona dolara na 53 računa u 17 različitih država, od Švajcarske, Holandije, preko Luksemburga, do egzotičnog Mauricijusa. Sumnja se da Đilas nije platio porez na ovaj novac.

Komentarišući ove navode, predsednica Odbora za finansije i republički budžet Aleksandra Tomić kaže da Đilasove krivične prijave jesu zloupotreba političkog uticaja.

- Ovo jeste pritisak na institucije države koje moraju da sprovedu postupak pribavljanja informacija na osnovu podataka do kojih su došli novinari svojim istraživanjem. Očigledno je jedini Đilasov cilj bavljenja politikom zaštita sopstvenih interesa i svoje lične imovine. Ako ste ispravni pred zakonom, odgovorite na sva pitanja i nemate šta da krijete. Tada ne pretite tužbama direktoru Uprave za sprečavanje pranja novca i svima ostalima pretećom porukom: "Videćete kad se ja vratim na vlast" - naglašava Tomićeva.

Očajnički potez

Mario Spasić iz Saveta za monitoring ocenjuje da je Uprava za sprečavanje pranja novca nezavisan i samostalan organ.

- Ta institucija kao osnovni cilj ima da istražuje moguće slučajeve pranja novca, čak i sa međunarodnim karakteristikama kao što je slučaj sa Đilasom. Prijava protiv direktora te uprave predstavlja Đilasov očajnički potez sa ciljem da izvrši dodatni pritisak na Upravu kako ne bi završila započetu istragu - zaključuje Spasić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
vasa

pre 3 godine

pa lepo neka ga istrazi ali i neka istrazi i o vlasnistvu Aleksandra Vucica za vlasnistvo 2 hemijske fabrike u Kazastanu i u Rusiji... mislim ako se sme, ali ne zbog nasih vlasti i Predsednika, nego rusa...

Romanija

pre 3 godine

Vučić je predložio da se proveri poreklo njegove imovine, dok to Đilasu ne pada na pamet.

Slavko

pre 3 godine

Zašto Đilas toliko odbija poligraf, ako je nedužan treba da ode i dokaže to, a da to je iz razloga što zna koliko je pokrao

Alex

pre 3 godine

A po tebi je poligraf neko merilo da neko govori istinu ili laze? Pa to samo ima u Srbiji i nigde vise. PRIJATELJU POLIGRAF NE SLUZI ZA TO

Branko N

pre 3 godine

Zakon o poreklu imovine je stupio a snagu i svako će morati da dokaže poreklo svoje imovine. To sada Đilasa najviše i brine.

Olivara

pre 3 godine

Đilas je pokrao pare od naroda i odneo ih u inostranstvo za to treba da odgovara

Alex

pre 3 godine

Izvinite a gde vi radite pa ste upuceni gde su pare i da je ukrao, jeste li spremni da stanete iza svog komentara sa dokazima? Ja prvi sam za to da svako ko je ucinio bilo kakvo krivicno delo i odgovara za to ali se sve mora dokazati a ne osuditi jer mu je neko tako rekao. Ubedjen sam da ste ovo napisali jer vam je tako receno, samo ne znam da vam je receno da neko kuci u saksiji za cvece uzgaja vanzemaljca jel bi i to tako ubedljivo pisali samo zato sto vam je neko rekao da je tako. Nije mi cilj da vas uvredim al i ja a i vi smo sitni da raspravljamo ko je ukrao milione i gde su oni. Ja za ovo svoje zivota nisam sreo posteno politicara i treba da vam bude jasno da takav NE POSTOJI ne kod nas vec nigde u svetu al pustite nadlezne da rade svoj posao al ni po babu ni po stricevima a manite se ovakvih poruka za to moze krivicno da se odgovara a i mnogo je lakše dokazati nego kradju miliona

Vinka

pre 3 godine

Poreklo Djilasovog novca se mora proveriti da se zna koliko je pokro od naroda.

Nevenka

pre 3 godine

Naravno da se treba istražiti i kazniti ga ako je kriv.

Millle

pre 3 godine

Đilas je kupio lidersku poziciju u opoziciji, a nije mu jasno zašto narod neće da glasa za njega za džabe.

Danijela

pre 3 godine

Bilo bi dobro da Đilas podnese tužbu, na taj način se otvara mogućnost potraživanja od njega dokaza da je u pravu. Ali on ne sme da dozvoli sebi taj luksuz jer ne može da dokaze da nema račune.

Slobodanka

pre 3 godine

Dragan Đilas diže frku samo iz jednog jedinog razloga što je potpuno svestan da mu je propao plan da sakrije novac koji je rasporedio na mnoge destinacije. Zato je potpuno jasno zašto Dragan Đilas toliko odbija poligraf, ako je nedužan treba da ode i dokaže to, a da to je iz razloga što zna koliko je pokrao državu.

Nije zlato sve što sija

pre 3 godine

U Americi za perfidno izbegavanje poreza oduzeta sva imovina i 150 god robije. Da i na onom svetu bude u zatvoru.

Duki

pre 3 godine

Sve treba istražiti do detalja i da ovaj narod sazna celu istinu!

Tanjica

pre 3 godine

Djilas bolje da cuti i da se pokrije,nego sto se usudjuje da preti tuzbama.

Filip

pre 3 godine

Đilas mora da odgovara za svoje malverzacije. Tu nema diskusije.

Cile

pre 3 godine

Đilas mora da objasni poreklo svog novca. Dosta je ćutao i sakrivao istinu.

Vidak

pre 3 godine

Đilas mora da kaže odakle mu silan novac i nekretenine. Treba ga detaljno ispitati.

Petar

pre 3 godine

Sto on vise tuzi, to je sve jasnije da ima veze sa tim racunima i milionima..

help

pre 3 godine

Đilasovi dani na slobodi su odbrojani. Doći će dan kada će odgovarati za krađu novca građana Srbije.

Jovana

pre 3 godine

I to pod hitno, nema vise cekanja, vazno je da se svaki detalj ispita kada je Djilas u pitanju, svaki racun, bilo na Draganovo ime, ili na Gojkovo ime, svaka kompanija i nekretnine

Vasa

pre 3 godine

Detaljnom istragom dovesce nas do razresenja o svemu sto Djilas ima u svoj posed

Jovana

pre 3 godine

Sada je vazno da svaki Djilasov racun i sva imovina koja je na njegovo i bratovo ime, da se detaljno ispita i utvrdi tacno poreklo svega

Jeca

pre 3 godine

Zakon je isti za sve, svako neka tuži koga hoće, ali je svako odgovoran za svoje postupke. Nadležni organi zato i postoje, oni će da nastave da rade svoj posao

Mily

pre 3 godine

S obzirom da Djilas nijednog trenutka nije gradjanima ove zemlje ni ponudio neko konstruktivno resenje tekucih problema, kamoli uradio nesto dobro za tu istu naciju, ostaje mu samo da masta o tome da ce mu narod dozvoliti da ponovo pustosi sve pred sobom!

Pera

pre 3 godine

Djilas ce morati odgovarati za novac,morace dokazati svaki dinar.

Markic

pre 3 godine

Istina mora da izadje na videlo,pravda je spora ali dostizna.

Dama bez blama

pre 3 godine

Samo ostro i bez milosti sa lopovima. Sve ih ispitati i kazniti, ako su muljali.

Milos Veliki

pre 3 godine

Djilas ce uskoro da zaglavi robiju, to je jasno kao dan. Sve vodi ka tome.

Mile Bambus

pre 3 godine

Srbija nece vise da trpi lopove kakav je on. Da mu se svaki dinar preispita.

Ivana

pre 3 godine

Svaka Vam čast. Ne dajte se zastrašiti, nastavite da radite profesionalno i odgovorno. Đilasu ističe vreme na slobodi, u to sam sigurna.

gruja

pre 3 godine

Dzaba ti je sve Djiki ,dolijao si , jedino ti jos ona curka veruje.

Jovana

pre 3 godine

Podrškka gospodinu Radovanoviću-treba podrobno ispitati sve račune gospodina Đilasa!!!

Ivana

pre 3 godine

Vreme je da se podigne optužnica za pranje i krađu državnih para protiv Dragana Đilasa. Vreme je da Dragan Đilas odgovara.

marko

pre 3 godine

e moj djilase, koliko vidim ti ces da sviras klavir jos malo!

agata

pre 3 godine

i on umesto da se pokrije usima i da cuti, on ih jos provocira i cika, misli uplasice se oni njega, ja budale majko moja!

nenad

pre 3 godine

ljudi, igrom slucaja poznajem nekoga ko radi na ovom slucaju, kazu da su nasli neverovatne stavi, da je djilas tezak u milionima, ali stvarno, da ne mogu da veruju ni oni kojima je posao da tako nesto srecu!

Lola

pre 3 godine

Njegovo je pravo da tuži, a od drugih da ispitaju poreklo miliona.

Marija

pre 3 godine

Vreme je da građani Srbije saznaju ko je Đilas.

Lola

pre 3 godine

Sigurno nije tolike milione zaradio poštenim radom.

Sanja

pre 3 godine

Sve detaljno treba istraziti i proveriti. Ko nije kriv, nema razloga da odbija toliko poligragsko ispitivanje!

Ana

pre 3 godine

Drzavni organi ce nastaviti da rade svoj posao .

zivko

pre 3 godine

djilas tvrdi da racuni nisu njegovi, pa naravno da neki od njih i nisu, mada lopov, covek nije glup, neke od racuna drze njegovi ljudi na svojim imenima u njegovo ime! naravno svve to treba prevrnuti i prekopati

mare

pre 3 godine

znaca djilas da mu gori pod nogama gori pa se hvata za slamke! gotovo je, on je svoje otpevao, ovo mu je poslednja sansa, ako udje u skupstinu moze da izdejstvuje malo imuniteta, ali nema sanse da mu to uspe, narod nije naivan

Sofija

pre 3 godine

Neka istražni organi sprovedu istragu do kraju pa da vidimo kako će Đilas opravdati silne račune.

Ana

pre 3 godine

Може господин Ђилас да тужи колико хоће, то неће успорити и зауставити испитивање његових банковних рачуна!!!

Miloš

pre 3 godine

Tužba može da bude samo razlog više da se utvrdi šta i kome pripada i odakle potiče.

Vlada

pre 3 godine

Đilas mora da objasni građanima način na koji je zaradio novac i nema pravo da izbegava to pitanje.

Ana

pre 3 godine

Neka svako odradi svoj posao kako treba, a Djilas neka tuzi, strah ga je da ne ispliva jos neki sakriven racuncic.

lak

pre 3 godine

Sada je bitno da svaki Djilasov racun i sva imovina koja je na njegovo i bratovo ime, da se detaljno ispita i utvrdi tacno poreklo svega.

Simo P

pre 3 godine

Nikakve prijave gospodina Đilasa neće sprečiti Upravu za sprečavanje pranja novca da završi svoj deo posla.

Perica

pre 3 godine

Moze Djilas da tuzi koliko god zeli ali mora dokazati poreklo novca na racunima.

Maki

pre 3 godine

Smešno je što Đilas pokušava optužnicama da zastraži da se njegovi tajni računi ne proveravaju!

Maja

pre 3 godine

Da je zaista nevin ne bi bežao od pitanja novinara, već objasnio i dokazao nevinost! Ko govori istinu nema čega da se plaši!

Katica

pre 3 godine

Ako je nevin, čemu bežanje od novinarskih pitanja, pretnje upućene njima i ljutnja?

Mile

pre 3 godine

Treba sve da se otkrije ne treba nista da se krije

Nikola

pre 3 godine

Svakako treba ispitati sve Đilasove tajne račune, a Đilas neka tuži, niko mu ne brani, a i jedino to i može.

Miloš

pre 3 godine

Moram da priznam da mi je jako drago da je neko napokon krenuo da ispituje tajne račune Dragana Đilasa!

Danijel

pre 3 godine

Ma može Dragan Đilas do sutra da tuži, to mu trenutno ništa pomoći neće.

Tamara

pre 3 godine

Nakon istrage Djilas ide na dozivotnu robiju.

Ena

pre 3 godine

Djilas bolje da se ne petlja mnogo u tuzbe, sam sebe samo zakopava.

Nenad

pre 3 godine

Djilasu treba da se oduzme sve sto ima i da se stavi na stub srama.

Iva

pre 3 godine

Samo neka on tuzi, a Uprava za pranje novca ce utvrditi put njegovih milionskih racuna.

Sabados Mare

pre 3 godine

Samo nek tuzi, sudstvo i tuzilastvo ce zavrsiti slucaj

Jaca

pre 3 godine

samo nek tuzi , svako radi svoj posao sacekajmo epilog

latinka22

pre 3 godine

Djilase molim te skloni se sa politicke scene.

Ivanka

pre 3 godine

Moze Djilas da tuzi koliko hoce, sam sebiuskace u stomak.

Rile

pre 3 godine

Tajni racuni postoje a istrazzice se gde , koliko racuna poseduje i koliko novca uzetog od drzave.

Marija

pre 3 godine

Treba da odgovara za svoje postupke znamo svi koliko je racuna pronadjeno u stranim zemljama.

Ivana

pre 3 godine

Kad tad stina se sazna i naravno da treba da odgovara za svoje postupke.

Marija

pre 3 godine

Zakon se mora postovati, za svakog zakon je isti tako da smatram da itekako treba da odgovara za svoje postupke.

Sneza

pre 3 godine

Neka tuzi ima pravo..no to moze da mu donese vise stete nego koristi

Radivoje

pre 3 godine

Svako neka radi svoj posao, pa da vidimo ko će proći kako treba a ko će da izvuče deblji kraj.

Ralke

pre 3 godine

Narod Srbije nikada nece dozvoliti tajkunu Djilasu da se izvuce i morace da odgovara za svaki dinar. Pravda je spora ali dostizna.

Ralke

pre 3 godine

Djilas zna da je kriv i zato pokusava na sve nacine da se opere ali mu to nece poci za rukom prvenstveno jer mu to gradjani nece dozvoliti. Odgovarace za svaki dinar.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Susret "jegulje" i "meduze"! Ovako je izgledala poseta našeg državnog vrha Hitlerovoj Nemačkoj! (VIDEO)
Srbija

Susret "jegulje" i "meduze"! Ovako je izgledala poseta našeg državnog vrha Hitlerovoj Nemačkoj! (VIDEO)

Poseta kneza Pavla Karađorđevića Berlinu 1. juna 1939. godine nekome sa strane mogla je izgledati kao potpuni diplomatski uspeh Hitlerove Nemačke. Nacisti su priredili veliku vojnu paradu, kancelar i jugoslovenski namesnik smeškali su se jedno drugom, a razmenjene su i uljudne reči hvala za oba naroda. Ipak, “iza kulisa” stvari su izgledale mnogo drugačije…

01.06.2024

09:00