• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.07.2020

13:40

CEAS: To što je neko NVO, novinar ili opozicija, ne znači apriori da je nevin! Provera Uprave za sprečavanje pranja novca nije pritisak na naš rad!

Politika

CEAS: To što je neko NVO, novinar ili opozicija, ne znači apriori da je nevin! Provera Uprave za sprečavanje pranja novca nije pritisak na naš rad!

Podeli vest

Centar za evroatlantske studije oglasio se povodom tvrdnji Nova.rs, N1, Danasa i drugih medija da je provera novčanih transakcija NVO koju najavljuje Uprava za sprečavanje pranja novca, ugrožavanje sloboda i "zloupotreba institicija zarad obračuna sa kritičarima vlasti". Saopštenje CEAS prenosimo u celosti:

CEAS saopštenje - Povodom navoda TV Nova o spisku objekata istrage Uprave za borbu protiv pranja novca i finansiranje terorozma

"Povodom  navoda NOVA TV (Newsmax Adria), a koje prenose Danas, N1 i NSPM saopštavamo:
U Agenciji za privredne registre (APR) postoji registrovano samo jedno udruženje građana „Centar za evroatlantske studije“  čiji je pravni zastupnik Jelena Milić. Matični broj udruženja je 17700189.
U APR ne postoji, kako se u spisku pogrešno navodi, registrovano udruženje građana CEAS JELENA MILIĆ, pa shodno ne može imati ni precrtan matični broj.

CEAS naglašava da pojmovi poput: udruženje građana, nevladinih organizacija, novinara ili opozicije sami po sebi ne sadrže vrednosnu odrednicu dobro-loše ili apriori nevino. Kao i svaki drugi pravni subjekt ili pojedinici, oni mogu biti i vršioci krivičnih dela i to ne zavisi od toga gde i za koga rade. 

Ako je spomenuta Uprava istrage sprovodila po propisima Republike Srbije (RS), CEAS kao pravno i Jelena Milić kao fizičko lice to pozdravljaju i ne smatramo da to ne treba raditi samo zato što neki drugi osumnjičeni nisu kažnjeni, kako sagovornici spomenutih medija komentarišu spomenuti spisak. Dodatno, ne vidimo to, ako je sprovedeno u skaladu sa zakonom, kao pritisak na naš rad. 

CEAS posebno podseća na nalaze relevantnih međunarodnih tela: „Nevladine organizacije se takođe smatraju „subjektima rizika“ u okviru pranja novca kao front za terorističke organizacije koje prikupljaju i prenose sredstva ili kao legitimna preduzeća koja posredno podržavaju ciljeve terorističkih organizacija.“

Kako je CEAS razumeo, spomenuti, inače vrlo šarolik spisak nije potpun, pa nam uopšte nije jasno kako su sagovornici spomenutih medija izvlačili zaključke o korelaciji entiteta na spisku sa njihovim javnim stavovima i delovanjem, niti kako se nepotpun spisak može smatrati pritiskom na pojedine organizacije.

Imajući u vidu broj stranaca primećenih u jeku pandemije COVID-19 na nasilnim protestima u Beogradu, CEAS veruje da je možda i to opravdan razlog mera Uprave. 

CEAS se čini da objavljivanje spomenutog netačnog spiska nema veze sa  otvaranjem teme uslova rada udruženja građana u Srbiji, koji su neretko meta netačnih i opasnih diskvalifikacija, koje ovih dana protiv CEAS na primer iznosi na TV sa nacionalnom frekvencijom - TV  PINK,  Nebojša Čović, predsednik košarkaškog kluba Crvena Zvezda, bivši potpredsednik Vlade RS. 

Na ove, kao i na seriju mnogih drugih pretnji i mizoginih uvreda tada narodnih poslanika, laži koje o nama širi ambasador Rusije u Srbiji, spomenuti mediji se, kada je CEAS u pitanju, inače skoro nikada ne osvrću. Indikativno je da isti mediji u poslednje tri godine vrlo retko izveštavaju i o CEAS radu, čak i kada se radi o međunarodno relevantnim događajima. 

CEAS naglašava da upravo te pretnje, takve spiskove i tendenciozno  netačno  izveštavanje o nama   smatramo pritiskom na naš rad, o čemu svedoče i  brojni sudski postupci koje vodimo i pored toga što nam crpe i materijalne i vremenske resurse.

Nažalost, čini nam se da je ovo neprofesionalni  i neodgovoran pokušaj mobilizacije i homogenizacije oko pojedinaca iz navodno demokratske ugrožene opozicije,  koji su istovremeno: na čelu političkih organizacija,  privatni  konsultanti,  funkcioneri pravnih subjekata  koja se formalno vode kao udruženja građana, a bojimo se imaju i neke druge ne samo javne interese koje plasiraju pod plaštom zalaganja za demokratizaciju  i slobodu medija u Srbiji, ili s njima interesno povezanim licima koji možda ne poštuju mere razdvajanja komercijalnog od neprofitnog. 
CEAS nikad nije, niti će učestovati u tako nečemu.

CEAS je posebno zabrinut što relevantni međunarodni akteri poput Tanje Fajon, predsednice Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU,  još jednom bez upoznavanja sa svim relevantnim okolnostima skaču u zaključke o Srbiji 2020. Nadamo se da je u pitanju samo još  jedna  brzopletost, a ne i  tendencioznost."


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Nevena ostala bez šake, Adriana se pravila mrtva da je ne ubije: Potresna priča roditelja o pucnjavi u Duboni
Hronika

Nevena ostala bez šake, Adriana se pravila mrtva da je ne ubije: Potresna priča roditelja o pucnjavi u Duboni

Devet osoba je ubijeno, a 12 povređeno u masovnoj pucnjavi koju je u noći 4. maja 2023. godine počinio Uroš Blažić u selima Dubona i Malo Orašje. Tih 12 ljudi imalo je sreću da preživi, ali su posledice koje su ostale trajne. Nevena Vujić iz Dubone je u tom trenutku imala 19 godina. Pogođena je sa više hitaca, a zbog ozbiljnosti povreda joj je amputirana leva podlaktica. Andrijana Mitrović iz Malog Orašja ostala je živa jer se pravila da je mrtva, te joj Blažić nije prišao.

06.05.2024

09:07

Sine, samo nemoj da zaspiš, molim te! Potresna ispovest majke Nemanje koji je ubijen u Malom Orašju - majci dao obećanje koje nije ispunio!
Hronika

Sine, samo nemoj da zaspiš, molim te! Potresna ispovest majke Nemanje koji je ubijen u Malom Orašju - majci dao obećanje koje nije ispunio!

U Malom Orašju je obeležena godišnjica smrti šestorice mladića koji su mučki ubijeni dok su se družili i zajedno veselili. Uroš Blažić ugasio je 4. maja njihove živote, pucajući iz automatskog oružja, a jedan od ubijenih mladića bio je Nemanja Stevanović koga porodica opisuje kao najvećeg veseljaka, bez koga više ništa nije isto.

06.05.2024

07:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija