• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

21.05.2024

12:21

KOLUMNA DRAGUTINA MATANOVIĆA: Zašto su Britanci sprečili Ruzvelta da kazni ustašku Hrvatsku

Zoran Sinko

Kolumne

KOLUMNA DRAGUTINA MATANOVIĆA: Zašto su Britanci sprečili Ruzvelta da kazni ustašku Hrvatsku

Podeli vest

Ulazak fašističkog Vermahta u Zagreb 10. aprila 1941. hrvatska verska, kulturna i politička elita dočekala je sa neverovatnim oduševljenjem i neopisivom radošću, uz gromoglasnu podršku frenetične mase. Taj dan je predstavljao početak najstrašnijeg genocida u modernoj evropskoj istoriji, genocida Hrvata nad Srbima pravoslavne vere.

Jasenovac je najstrašniji logor smrti koji je nadmašio i nacističke po brutalnosti i zverskim likvidacijama, pre svega Srba, zatim Jevreja i Roma. Američki avioni su pred kraj Drugog svetskog rata specijalnim infracrvenim zracima otkrili koliko je stotina hiljada ljudi pobijeno u Jasenovcu: „Masovne grobnice koje su snimane iz aviona i fotografije dokazuju najbolje da je taj broj žrtava najmanje sedamsto hiljada, a verovatno mnogo više, jer smo videli deset kvadratnih kilometara punih masovnih grobnica“.

Majkl Fajer, američki istoričar, je objasnio da je „genocid u Hrvatskoj počeo pre nego što su nacisti odlučili da ubijaju evropske Jevreje“, dok je Džonatan Štajnberg, takođe američki istoričar, izjavio da su zločini nad Srbima u NDH bili „najraniji totalni genocid koji je pokušan tokom Drugog svetskog rata”.

Francuski istoričar Edmond Paris, u knjizi „Genocid u satelitskoj Hrvatskoj“, napisao je: „Najveći genocid tokom Drugog svetskog rata, u odnosu na broj stanovnika jedne nacije, dogodio se, ne u nacističkoj Nemačkoj, već u marionetskoj državi Hrvatskoj koju su stvorili nacisti. Tamo je, u godinama 1941-1945, oko 750.000 Srba, 60.000 Jevreja i 26.000 Roma – muškaraca, žena i dece – stradalo u džinovskom holokaustu. Ovo su brojke koje koristi većina stranih autora, posebno Nemaca, koji su bili u najboljem položaju da znaju... Veličina i bestijalna priroda ovih zločina čini da je teško poverovati da se tako nešto moglo dogoditi u navodno civilizovanom delu sveta“. Engleski publicista Bertrand Russel u knjizi "Jasenovački zločini" istakao je da su se u NDH dešavali "najsvirepiji zločini koje ikada čovečanstvo zabeležilo".

Monstruozni karakter genocida Hrvata je sablažnjavao čak i istaknute funkcionere Trećeg rajha. Dok je general Aleksandar Ler NDH nazivao „ćumezom“, Edmund fon Horstenau, nemački vojni izaslanik u NDH, izjavio je: ''Od početka rđavo ustrojen, ustaški režim, sa svojom ludom politikom genocida i svojim kriminalom, postao je simbol ove ružne države''. U memoarima Hermana Nojbahera, specijalnog Hitlerovog izaslanika za Balkan, u delu o Srbima postoji poglavlje „Represalije", gde piše: „Srbi su postali divljač za odstrel, svako je mogao da ih nekažnjeno progoni i ubija ... Nakon što se Jugoslavija raspala, usledio je hrvatski osvetnički pohod uništavanja pravoslavnih Srba. Ovaj događaj spada u najužasnija masovna ubistva tokom cele svetske istorije".

Američki predsednik Ruzvelt početkom 1943, prilikom susreta sa Entoni Idnom i Hari Hopkinsom, zagovarao je stav da Hrvati i Srbi nemaju ništa zajedničko i da bi koncept njihovog ponovnog ujedinjavanja u jednu državu bio "smešan”. Ruzvelt je verovao da je Srbija zaslužila da bude nezavisna država, dok bi Hrvatska postojala pod „nekom vrstom povereništva”. Koristeći izraz “a trusteeship of some sort”, predsednik Ruzvelt je imao je u vidu kaznu sedam poraženih država u Američkom građanskom ratu 1865, koje su zbog nezrelosti bile stavljene pod starateljstvo, kako bi se priučili demokratiji. Pojednostavio bih – zverinjak i zveri se uvek moraju držati pod kontrolom i starateljstvom. Međutim, Britanci su bili za obnovu jugoslovenske države, što je potvrđeno kasnije na Jalti.

Postoji geopolitičko objašnjenje zašto su Britanci uspeli da ubede Ruzvelta u promenu politike prema Hrvatskoj i za podršku obnovi Jugoslavije. Britanski premijer Čerčil je već u maju 1945. naredio plan “Operacija Nezamislivo”. Ovaj plan je zahtevao “iznenadni napad na sovjetske snage stacionirane u Nemačkoj radi nametanja Sovjetima volje SAD i Britanske imperije” i podrazumevao je “masivan napad savezničkih snaga dana 1. jula 1945. od strane američkih, britanskih, poljskih i nemačkih – da, nemačkih – snaga protiv Crvene armije“. Plan “Operacija Nezamislivo” nikada nije primenjen, jer bi predstavljao početak Trećeg svetskog rata.

Vrući ili Hladni rat protiv SSSR-a je zahtevao oproštaj svim nacističkim i ustaškim zločinima. I u sklopu toga realizaciju „Pacovskih kanala“ pod okriljem Vatikana, kojim su se najokrutniji nemački nacisti i hrvatske ustaše životno spasavali i prebacivali u Južnu Ameriku i druge destinacije širom sveta. Vrući ili Hladni rat protiv SSSR-a učinio je da zapadni saveznici postanu nacistička Nemačka i ustaška Hrvatska! I tako je genocid Hrvata, sa ciljem da se zatre trag postojanja i življenja srpskog naroda i pravoslavaca na prostorima Hrvatske, ostao nekažnjen.

Sada je kolektivni Zapad osmislio novi plan – da Srbi budu žigosani kao genocidni. To je ništa drugo nego nastavak pokušaja zatiranja srpskog naroda. A to im nikada neće biti dozvoljeno!

P.S. Aleksandar Vučić: „Mi jesmo jedinstven narod i to nam nikada neće moći da oduzmu. Više od 200 godina to pokušavaju i nisu uspeli da promene“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Palma slavi pobedu na izborima: Hvala Jagodincima! (FOTO)
Izbori 2024

Palma slavi pobedu na izborima: Hvala Jagodincima! (FOTO)

Na lokalnim izborima u Jagodini ubedljivu pobedu odnela je lista “Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija - Ivica Dačić – SPS” sa 56,98% glasova, druga je lista “Aleksandar Vučić – Jagodina sutra” 25,47 %, treća “Maja Radojičić – Jagodina zaslužuje bolje” sa 6,49 % i četvrta “Mi snaga naroda – prof dr Branimir Nestorović” sa 4,07%, dok ostale dve liste nisu prešle cenzus. “

03.06.2024

12:17

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hit scena! Posvađao se sa devojkom pa predao meč!
Tenis

Hit scena! Posvađao se sa devojkom pa predao meč!

Australijski teniser Bernard Tomić (31) predao je meč Japancu Juti Šimicuu na turniru Litl Rok open u Arkanzasu pri vođstvu protivnika 1:0 u setovima. Ono što je obeležilo ovaj meč jeste zanimljiva scena koja je viđena, kada je Tomić ušao u raspravu sa svojom devojkom Keli Hanom!

03.06.2024

12:44

Planeta

Zabava

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“
Kultura

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“

Позориште лутака „Пинокио“ ће у среду 05. јуна 2024. године у 20 часова одржати премијеру представе ЗЕЦ И ПАС, у режији Силвана Омерзуа, а реприза представе „Зец и Пас“ ће се одржати у суботу, 08. јуна у 12 часова.

03.06.2024

11:12

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija