• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.05.2024

14:03

Koluvija: Prvi naučni projekat u Srbiji o analizi nivoa kanabinoida u različitim sortama konoplje (VIDEO)

pedja milosavljevic/Shutterstock

Društvo

Koluvija: Prvi naučni projekat u Srbiji o analizi nivoa kanabinoida u različitim sortama konoplje (VIDEO)

Podeli vest

Naučni Projekat o nivou kanabinoida u različitim sortama biljke konoplje je zajednički poduhvat Instituta za fizičku hemiju u saradnji sa privrednim društavima Jovanjica Nova doo i Superior doo.

Direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju, profesor dr Stevan Blagojević kaža da mu je veliko zadovoljstvo što su deo ovog projekta koji će se završiti naučnim radom.

- Naš Institu ima najveću ulogu jer se bavi analizom proteina kanabinoida i svega što se nalazi u biljci, prema dinamici rasta. Biljka konoplja raste nekoliko meseci i mi ćemo pratiti rast tih komponenti na nedeljnom ili dvonedeljnom nivou. Problem je taj što ne postoji dovoljan broj relevntnih naučnih podataka i samim tim postoji mnogo pogrešnih tumačenja i nejasnoća oko  sadržaja, dinamike pojavljivanja i koncentracije kanabinoida u biljci - kaže dr Blagojević i napominje da će naučni rad biti javno dostupan i obavljen u časopis iz oblasti hemije i bilologije koji je svetski priznat jer ima dva referenta koji utvrđuju njegovu verodostojnost.

Prvi naučni rad na tu temu

Direktor Jovanjica Nova doo, Predrag Koluvija i koautor naučnog projekta kaže da je cilj ovog projekta da se utvrdi koji kanabinoid i u kojim procentima postoje dve sorte konoplje -Jocka i Tamara.

- To su dve sorte koje se nalaze na biljnom spisku Republike Srbije. Do sad u Srbiji ne postoji naučni rad koji se bavi proučavanjem različitog nivo kanabinoida u različitim sortama biljke. Mi želimo ovim radom to da dokažemo i pokažemo stručnoj javnosti Srbije - izjavio je Koluvija.

Direktor i Superior doo iz Paraćina, Nebojša Đinović kaže da će tokom projekta biti analizirane heterozigotne biljke dobijene iz 1000 semenki sorte Jocko i Tamara.

- Mi smo pre pet godina uspeli da proizvedemo homozigitne boljke u našoj laboratoriji za kulturu tkiva ali spletom oklonosti smo ostali bez tog materijala. Ponovo smo morali da krenemo od semena i dobili smo biljke za koje sumnjamo da imaju različit stepen nekih hemjskih supstanci, zato ćemo ovim projektom utvrdiri koliko i čega ima u ovim sortama industrijske konoplje - kaže Đinović i dodaje da su biljke već sada visoke su oko 30 centimetara i svaka je obeležena svojim rednim brojem.

Sadnice industrijske konoplje su posađeni uz dozvolu Ministarstva poljoprivrede u skladu sa Zakonom o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama i Pravilnikom o uslovima za gajenje industrijske konoplje.

Kako će izgledati čitav projekat pogledajte u videu:

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Nemačka sprečila nove sankcije Rusiji!
Planeta

Nemačka sprečila nove sankcije Rusiji!

Evropska unija nije danas postigla dogovor o 14. paketu sankcija Rusiji, nakon što je Nemačka izrazila rezervu zbog uticaja klauzule o podružnicama i partnerima iz trećih zemalja na nemačku privredu, rekle su evropske diplomate za Rojters.

15.06.2024

13:55

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20