• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pavle Ivković

04.05.2024

15:25

Posetili smo Istanbul! Ove stvari morate da znate ukoliko se uputite na ovu destinaciju

Informer

Društvo

Posetili smo Istanbul! Ove stvari morate da znate ukoliko se uputite na ovu destinaciju

Podeli vest

Tragom ukusne baklave i sladoleda, krenuli smo i mi...iz Beograda, pravac Istanbul! Grad, za koji kažu da je najlepši na svetu i da mu se svako uvek iznova vraća. Upravo takav smo utisak stekli i mi, a šta se krije iza trenda "idem u Istanbul" otkrićemo vam u ovom tekstu.

Truckanje autobusom od oko 20h zarad posete jednom od najlepših gradova u svetu, prošli smo i mi. Kaldrma, točkići kofera udaraju, a vala i onih praznih nije izostalo (to su vam oni što su krenuli u šoping). 

Put od Beograda do Turske preko Bugarske, trajao je 20h

Kada smo kretali, nismo ni slutili da ćemo skoro dva dana provesti u autobusu, priče su se smenjivale, iskustva, a glavano pitanje je gde u šoping? Najpoznatiji bazar u Turskoj jeste takozvana Kapali čaršija, ali da li je tamo zaista jeftino? Posetili smo je, i shvatili da vam je to ona prava navlakuša za turiste, sve je lepo i šareno, 4.000 radnji, srdačni Turci i cene "lipši magarče do zelene trave", ipak, ako samo par koraka dalje napravite i zađete u uske uličice, nailazite na pravi raj za troškadžije po duplo, pa čak i troduplo nižim cenama. Naravučenije, nemojte se lepiti za sve što vidite, jer verujte nam ima jeftinije. 

Mačke i psi

Turska je zemlja u kojoj je mačka zaštićena vrsta, ima ih svuda, a ako joj se obratite sa našim poznatim "šic" dobijete kaznu na blic. Vidite da li vam se isplati. Ono što je posebno, jeste činjenica da su sve životinje zbrinute, sterilisane i da redovno dobijaju vodu i hranu, kao i medicinsku pomoć ukoliko im zatreba. 

 

Baklave

Turske baklave važe za one najukusnije, kruži legenda da ih oni spremaju na poseban način, e pa da vas razočaramo - nema nikakve razlike od naših. Ukoliko šetate ulicom, ima dosta njih koji prodaju baklave, a cena za kutiju od 400 grama je oko 5 evra, dok na svakom koraku imate radnje koje samo slatkiše prodaju, te ćete tako naći baklave sveže za 5 evra po kilogramu, i to vam naprave miks. Ne kupujte na ulici, to je pljačka. 

Saobraćaj ravan pokušaju samoubistva

Turskim ulicama tutnji saobraćaj, svi voze sve, pravila se ne poštuju a ulica se prelazi isključivo na crveno svetlo. Semafor kao takav, ostao je nepoznanica za građane, pa svako svoju politiku vodi i vidi svetlo koje njemu/njoj odgovara. Ukoliko se nađete na ulici, obratite pažnju kako i gde prelazite, jer voze prebrzo. 

Cenkanje kao stil života

Poznato je da su Turci rođeni za cenkanje, pored toga što su jako srdačni, vole i da spuste cenu posebno nama Srbima, kažu, vole nas! Te tako, ukoliko vam se pogledi sretnu padate u klopku i neće vas ostaviti na miru dok nešto ne kupite, a cenu znaju da spuste i za više od 70%. Ukoliko se ujutru nađete prvi u prodavici i ne kupite ništa, oni su toliko sujeverni da će zatvoriti radnju, jer smatraju da će ih terati maler. 

Alkohol

Ukoliko planirate da partijate u Turskoj, može ali po visokim cenama. Cena piva u prodavnici ide od 2 evra pa naviše, dok je u lokalu koje obično drže naši ljudi pivo i do 5 evra. Njima vera nedozvoljava da piju, te je tako alkohol za njih strogo zabranjem i nikako ga ne konzumiraju. Imaj svoju rakiju koja je jačine naše, ali je ukus...diskutabilan, probajte, nemate šta da izgubite, možda vam se sidi. 

Hrana

Hrana je slična našoj, samo što se veći deo nje sprema na loju, te tako ako imate slab želudac obavezno ponesite probiotik. Naravno, ono što retko ko zna, jeste da je kod njih riba u svakom obliku specijalitete, pa ja tekao možete naći u kifli i prodaje se na ulici, takođe sarme su jako popularne kao i ćufte. Voda za piće se kupuje, nikako nemojte piti onu sa česme ukoliko ne planirate odmor da provedete u toaletu.

Obilazak znamenitosti

Cene u Turskoj nisu kao što su nekad bile, trenutno nemate stvar ispod 100 lira, a jedan evro vam je 34 lire, a što se tiče obilazaka Aja Sofija je počela da naplaćuje ulaz koji košta 25 evra, krstarenje Bosforom 25 evra, Tursko veče na brodu 40 evra. Ukoliko planirate samo zbog šopinga da idete, posebno posetite Taksim, Azijska strana Turske gde su cene dosta pristupačnije. 

Prevoz

Autobuske i metro linije su sjajno povezane, vožnja je oko 50 centi i imate mogućnost kupovine karte koju očitavate, ili automat gde ubacite novac i izađe vam karta. Istanbul je jako lak za snalaženje, taksi im je jako jeftin što znači i da ukoliko se izgubite, uvek možete potražiti pomoć, a oni su toliko srdačni da će vam pomoći pa makar i samo morali da vas vode do smeštaja - Turci su divan narod. 

Jedna poseta nije kraj

Mi smo se sjajno proveli, i planiramo ponovo da idemo a posebnu zahvalnost dugujemo vodičima Stefanu Ribaću i Vladimiru Vrebalovu koji su nas vodili svuda i delili svoja iskustva, a ovim putem pozdravljamo i celu ekipu, posebno baku koja je na svaki izlet nosila kutiju sa oblandama, ako ogladnimo imamo ručak kod bake, kao i dve divne devojke iz Zrenjanina Ivanu i Dajanu, ali i devojke iz Srbobrana Gordanu i Jelenu. Ekipo, nadam se da se vidimo ponovo!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Svi su isti! Glas za Manojlovića je glas za to da su Srbi genocidni - Savo potvrdio koaliciju sa listom “Biram borbu”, čiji lideri tvrde da je Srebrenica genocid!
Izbori 2024

Svi su isti! Glas za Manojlovića je glas za to da su Srbi genocidni - Savo potvrdio koaliciju sa listom “Biram borbu”, čiji lideri tvrde da je Srebrenica genocid!

Kandidat za gradonačelnika Beograda pokreta "Kreni-promeni" Savo Manojlović priznao je da je napravio koaliciju sa listom "Biram borbu" koju čini šest stranaka iz nekadašnje "Srbije protiv nasilja" - Zeleno-levi front, Ne davimo Beograd, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Ekološki ustanak - Ćuta, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije - a čiji lideri tvrde da je Srebrenica genocid.

23.05.2024

08:41

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Putinova čelična metla - u Rusiji su uhapšena četiri generala, mislili su da su nedodirljivi, posle ovog ništa neće biti isto!
Temeljne promene

Putinova čelična metla - u Rusiji su uhapšena četiri generala, mislili su da su nedodirljivi, posle ovog ništa neće biti isto!

U ruskom Ministarstvu odbrane nastavlja se niz korupcionaških skandala. Tako je 23 maja uhapšen načelnik Glavne uprave za komunikacije Oružanih snaga Ruske Federacije i zamenika načelnika Generalštaba general-potpukovnik Vadim Šamarin. Nekoliko dana pre njega pali su i generali Ivan Popov i Jurij Kuznjecov. Krajm aprila priveden je i zamenika ministra odbrane general Timura Ivanova, čime je počela serija hapšenja visokih vojnih lica!

23.05.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija