• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

23.04.2024

11:17

Značajan napredak kompanije Filip Moris u postizanju postavljenih ciljeva održivosti

PMI

Društvo

Značajan napredak kompanije Filip Moris u postizanju postavljenih ciljeva održivosti

Podeli vest

Procenjuje se da oko 33 miliona ljudi u svetu trenutno koristi neki od bezdimnih proizvoda kompanije Filip Moris (Philip Morris International – PMI), koji su do danas dostupni na 84 tržišta širom sveta. Ugljeničnu neutralnost proglasilo je 11 tržišta i 18 fabrika ove kompanije, među kojima je i fabrika Filip Morisa u Nišu, ističe se najnovijem izveštaju o održivom razvoju PMI-ja u 2023. godini.

Fabrika kompanije Filip Moris u Nišu deklarisana je kao ugljenično neutralna u 2023. godini i zajedno sa još 18 fabrika i 11 filijala širom sveta utvrđuje put ka globalnom cilju ove kompanije da do 2025. godine dostigne ugljeničnu neutralnost u svojim direktnim operacijama.

Sva električna energija koju Fabrika Filip Moris u Nišu koristi u svom poslovanju, dobijena je iz obnovljivih izvora. U skladu sa globalnim ambicijama kompanije PMI, naša srpska filjala kombinuje dobre prakse upravljanja procesima i ulaže u optimizaciju energetske i procesne efikasnosti, čime se ističe kao najbolja fabrika po pitanju energetske efikasnosti u velikoj mreži proizvodnih centara PMI u Evropi. Takođe su planirana ulaganja u sopstvene kapacitete za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u narednom periodu.

U petom integrisanom izveštaju za 2023. godinu, koji je prošle sedmice u Parizu objavila kompanija Filip Moris na globalnom nivou, istaknuto je da fokus kompanije ostaje na adresiranju uticaja proizvoda na zdravlje, širenju dostupnosti bezdimnih alternativa na tržištima u svetu, kao i na društvenim i ekološkim programima koje Filip Moris paralelno sprovodi, uključujući one koji se odnose na odgovornu komercijalizaciju proizvoda i napore koje ulaže da bi se smanjio negativan uticaj proizvoda nakon njihove upotrebe na okolinu.

“Proteklu 2023. godinu obeležilo je jedinstvo, odlučnost i kontinuirana posvećenost našoj viziji budućnosti bez duvanskog dima. Istrajnost i talenat naših ljudi, i duboka vera u svrhu osiguravaju da nastavimo put koji smo zacrtali - put napretka, prihvatajući inovacije i promovišući održivost na našem putu transformacije”, istakao je Jacek Olczak, CEO kompanije Filip Moris.

Investicije u razvoj bezdimnih alternativa od 2008. godine dostižu više od 12,5 milijardi dolara, a procenjuje se da u svetu ima 33 miliona korisnika PMI-jevih bezdimnih proizvoda, od čega 28,6 miliona čine korisnici IQOS-a. Kompanija 98 odsto svih plasiranih proizvoda u indirektnoj maloprodaji pokriva programima za sprečavanje dostupnosti proizvoda maloletnim osobama, dok je 17,6 procenata plasiranih proizvoda pokriveno programima za sakupljanje i reciklažu patrona nesagorevajućeg duvana.

Četvrtu godinu zaredom PMI je postigao trostruku A ocenu CDP-a, odnosno priznanje u sve tri kategorije klima, šume, vode, što kompaniju pozicionira među lidere u transparentnosti izveštavanja i akciji zaštite okoline. Sedmi put zaredom uključena je u CDP-ovu tablu lidera za angažman dobavljača i validirani su ciljevi u pogledu smanjenja FLAG emisija od strane Inicijative za ciljeve zasnovane na nauci (SBTi) čime je PMI postao jedna od malobrojnih kompanija koja je to postigla.

Pored navedenih priznanja, PMI je po prvi put uključen u Dow Jones Sustainability World Index, jedan od najuglednijih referentnih okvira za merenje održivih performansi kompanija širom sveta. 

Izvanredne rezultate u pogledu održivog razvoja kompanija beleži i na lokalnom nivou, pa je osim postizanja ugljenične neutralnosti niška fabrika dobila međunarodni sertifikat za odgovorno upravljanje vodom - Alliance for Water Stewardship (AWS).

Kompanija PMI u Srbiji je tokom 2023. godine sprovela cirkularni program koji je osim reciklaže električnog i elektronskog otpada, sada obuhvatio i iskorišćene duvanske patrone, a pilot projekat je za sada pokrenut u IQOS zonama u četiri najveća grada u Srbiji, Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

U 2023. godini kompanija je obeležila 20 godina uspešnog poslovanja u Srbiji, a sa najavom nove investicije u iznosu od 100 miliona evra biće otvoreni novi proizvodni kapaciteti i radna mesta za proizvodnju bezdimnih, manje štetnih alternativa cigaretama koji će se iz Srbije izvoziti na brojna tržišta širom sveta.

Ukupna investicija Filip Morisa u našoj zemlji tako premašuje milijardu dolara. Strateški donatorski program “Startech” koji se realizuje u saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED) u cilju podrške digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća, biće nastavljen i u naredne tri godine.

Više detalja o nefinansijskim rezultatima kompanije Filip Moris u Srbiji možete naći u lokalnom izveštaju na sledećem linku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija