• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.04.2024

06:40

Razbio ceo hram, pa postao svetac! Slavimo Svetog mučenika Evpsihija: Za njega se vezuje misteriozna legenda

printskrin/spc

Društvo

Razbio ceo hram, pa postao svetac! Slavimo Svetog mučenika Evpsihija: Za njega se vezuje misteriozna legenda

Podeli vest

Srpska pravoslavna Crkva i njeni vernici danas proslavljaju svetog mučenika Evpsihije.

Tim povodom prestavljamo legendu o njemu. U vreme cara Julijana Ostupnika, kada su u Kesariji upravljali crkvom Božjom sv. Vasilije Veliki, ovaj Evpsihije stupio je u brak sa uglednom devojkom.

Ali nije mu bilo suđeno da i jednog dana bude sa njom u braku. Na dan njihove svadbe desio se neznabožački praznik za žrtvoprinošenjem Fortuni. Evpsihije se naljuti i ode da razbije ceo hram, tako je i bilo!

Čuvši za ovo car Julijan, razljutio se i naredio da se svi vinovci poseku, da se mnogi hrišćani uzmu u vojsku, da se udari danak na hrišćane i da se o njihovom trošku ponovo izgradi hram Fortuni, ali i da se gradu oduzme počasno ime Kaserija ( koje mu je dao kesar Klavdije), i nazove ga imenom Maza. Sv. Evpsihije bio je najpre vezan za drvo i mučen, a potom i posečen, 362 godine po tom događaju car Julijan posetio je taj grad na svom putu ka Persiji, protiv koje su ratovali. Sv. Vasilije izašao mu je u susret, i izneo tri ječmena hleba u znak počasti i gostoprimstva. Car je naredio da se svetitelju da jedna šaka sena kao udarje.

Foto: printskrin/spc

 

- Ti se nama rugaš, o care, mi ti prinosimo hleb, kojim se hranimo, a ti nam daješ hranu za stoku koju ti svojom vlašću ne možeš pretvoriti u hranu za ljude- reče Vasilije caru.

Na to će car: "Znaj da ću te tim senom hraniti kad se vratiš iz Persije!"

- Zlobni odstupnik se nikada nije vratio živ iz Persije, jer je poginuo zasluženom i neprirodnom smrću. Srpska pravoslavna crkva ovaj praznik slavi 9. aprila po crkvenom, a 22. aprila po gregorijanskom kalendaru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Izraelski vojni kabinet nedvosmislen! Izvešćemo operaciju u Rafi
Planeta

Izraelski vojni kabinet nedvosmislen! Izvešćemo operaciju u Rafi

Izraelski ratni kabinet jednoglasno je večeras odlučio da izvede planiranu operaciju u gradu Rafa u južnom delu Pojasa Gaze, kako bi se ''izvršio vojni pritisak na Hamas'', saopšteno je iz kabineta premijera Izraela Benjamina Netnaijahua, uprkos ranijem saopštenju Hamasa da je ta palestinska grupa pristala na egipatsko-katarski predlog o prekidu vatre.

06.05.2024

22:32

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija