• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Inforemer

19.04.2024

16:43

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

privatna arhiva

Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Podeli vest

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Ministarstvo prosvete pozvalo je sve osnovne i srednje škole u Srbiji da organizuju Nedelju sećanja i zajedništva čiji je cilj odavanje poštovanja žrtvama, podrška njihovim porodicama, prijateljima i široj zajednici.

- Pozivamo osnovne i srednje škole da, godinu dana od svirepih zločina u Oglednoj osnovnoj školi 'Vladislav Ribnikar' u Beogradu, u Duboni i Malom Orašju, a sedam meseci od strašnog zločina u Niškoj banji, u Nedelji sećanja i zajedništva, aktivno izraze poštovanje prema tragično prekinutim životima - navedeno je u dopisu Ministarstva prosvete direktorima svih osnovnih i srednjih škola.

Predviđeno je, kako se navodi u saopštenju, da škole tokom tog perioda realizuju različite aktivnosti koje su usmerene na negovanje kulture sećanja, razvoj i promociju humanosti, empatije, tolerancije, poštovanja i dijaloga.

Kako se navodi u dopisu, u Nedelji sećanja i zajedništva u školama se mogu afirmisati već postojeće aktivnosti ili organizovati nove u kojima učenici mogu da izraze svoja razmišljanja i emocije o temama sećanja i zajedništva kroz slike, pesme, eseje i dramske predstave.

Foto: Privatna arhiva

 

Predložene humanitarne i volonterske aktivnosti

Predlaže se organizacija humanitarnih i volonterskih aktivnosti. Sakupljena sredstva u okviru humanitarnih aktivnosti mogu se opredeliti najugroženijim osobama u lokalnoj sredini ili domaćinstvima i ustanovama u kojima žive stariji sugrađani.

Škola može da organizuje i ekološke akcije, poput ozelenjavanja površina, đačke bašte, zajedničko sređivanje školskog dvorišta, parkova i drugih zelenih površina i drugo.

Želja je da sve ove aktivnosti budu deo trajne memorijalizacije, oplemenjivanja našeg društva kao i budućih memorijalnih centara.

Nedelja sećanja i zajedništva će od naredne školske godine biti deo školskog kalendara.

Na sastanku je, kako se navodi, bilo reči i o radovima vezanim za postavljanje umetničke instalacije, u Ulici kralja Milutina 10, kod OŠ "Vladislav Ribnikar", koji će biti završeni do komemorativnog dana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija