• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

19.04.2024

06:24

Da li je u pitanju alergija ili prehlada? Razbijena misterija koja muči i mlade i stare: Evo po čemu se razlikuju simptomi

Shutterstock

Društvo

Da li je u pitanju alergija ili prehlada? Razbijena misterija koja muči i mlade i stare: Evo po čemu se razlikuju simptomi

Podeli vest

Ova zima je bila jedna od najtopijih otkad postoje merenja u našoj zemlji, a zbog toplog vremena u februaru i martu počelo je i ranije cvetanje drveća što je dovelo i do rane sezone alergija.

Broj ljudi koji imaju problema sa alergijama konstantno raste, kažu alergolozi, a sezona alergija traje duže zbog klimatskih promena. Temperature od 15 do 20 stepeni Celzijusovih u februaru, a onda i letnji dani krajem marta i početkom aprila doveli su do toga da odjednom procvetaju mnoge vrste biljaka.

Čini se da gde god da se okrenemo ovih dana odrasli pa čak i deca kijaju, suze im oči, kašljaju... Mnogi od njih kažu da nikada ranije nisu bili alergični i da ne znaju šta im se dešava.

S druge strane ovaj nagli pad temperature i za 20 stepeni Celzijusa doveo je do toga da se mnogi prehlade te se kod pojedinih građana javila dilema oko toga da li su se prehladili ili su pak alergični na polen neke biljke.

Inače, lekari kažu da su alergija i prehlada dva potpuno različita entiteta sa sličnom simptomatologijom, tako da ih je od proleća do jeseni povremeno teško razlikovati.

Foto: freepik

 

Simptomi alergije

Najčešći simptomi alergije su svrab očiju i nosa, kijavica, zapušen nos, suv, nadražajni kašalj, curenje vodenastog bistrog sadržaja iz nosa, umor, a najozbiljniji simptomi su otežano disanje i sviranje u grudima, kada govorima o astmi.

Simptomi prehlade

Što se tiče simptoma prehlade javljaju se bolovi u mišićima i zglobovima, kijavica, svrab očiju, suzenje, umor, kašalj, žut sekret iz nosa, a kao vodeća razlika od alergije je prisustvo temperature, a kod prehlade nema svraba očiju i nosa. Prehlada obično traje do nedelju dana, a alergija do dve nedelje.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Akcija Uprave saobraćajne policije! Zlatko Belencan: "Za sedam dana otkriveno 36.000 prekršaja"
Bezbednost saobraćaja

Akcija Uprave saobraćajne policije! Zlatko Belencan: "Za sedam dana otkriveno 36.000 prekršaja"

Četvrta Centralna akcija Ministarstva unutrašnjih poslova koja će se sprovoditi na teritoriji Republike Srbije počinje danas i trajaće do 7. maja, rekao je za Tanjug pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan, navodeći da je u prethodnih sedam dana, koliko je trajala Međunarodna akcija pojačane kontrole saobraćaja "Roadpol"', otkriveno 36 hiljada prekršaja.

02.05.2024

11:03

Sport

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!
Ostali sportovi

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!

Naša bokserka Sara Ćirković koja je na Evropskom prvenstvu u Beogradu stigla do zlatnog odličja u kategoriji do 54 kilograma izjavila je na prijemu u zgradi Predsedništva da će maksimalno raditi kako bi osvojila medalju na Olimpijskim igrama u Parizu.

02.05.2024

11:31

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija