• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

02.04.2024

08:56

Do probijanja Munjinog brda ostalo oko 900 metara: Auto-put "Miloš Veliki" do kraja godine stiže do Požege

Rina.rs

Društvo

Do probijanja Munjinog brda ostalo oko 900 metara: Auto-put "Miloš Veliki" do kraja godine stiže do Požege

Podeli vest

Auto-put "Miloš Veliki" trebalo bi do kraja godine da bude produžen za novih dvadesetak kilometara. Najzahtevniji objekti na deonici od Pakovraća do Požege su tuneli Laz i Munjino brdo. Iz Ministarstva saobraćaja i infrastrukture očekuju tokom ove godine završetak radova na ukupno 83 kilometra auto-puteva.

U nastavku auto-puta "Miloš Veliki", od Pakovraća do Požege na deonici od 20 kilometara, grade se tuneli, mostovi i nasipi, a nepristupačan teren i nepredvidiva priroda diktiraju dinamiku, piše RTS.

Posle probijanja za sada najdužeg tunela u Srbiji, intenzivirani su radovi.

U tunelu Laz već je asfaltirano oko dva i po kilometra.

Foto: Rina.rs

 

 

Nikola Miljković iz Javnog preduzeća "Putevi Srbije" navodi da su u obe cevi tunela završeni glavni građevinski radovi, što znači da se prelazi u drugu fazu koja predstavlja elektromašinsko opremanje tunela.

- Trenutno imamo oko 70 radnika, što naših, što podizvođača koji rade pre svega na finim radovima, kaže Miljković.

U obe tunelske cevi je postavljeno 147.995 metara nosača kablova ili 82 odsto, objašnjava Vladimir Petrović, rukovodilac službe nadzora radova u tunelu Laz.

- Ti nosači su postavljeni u kaloti, odnosno u svodu tunela i u horizontalnim kablovskim kanalima, objašnjava Petrović.

Od tunela Laz u narednih gotovo osam kilometara gradi se 12 mostova i tri nadvožnjaka i stiže se do tunela Munjino brdo.

Foto: Rina.rs

 

 

Do probijanja Munjinog brda ostalo je još otprilike 900 metara – uprkos predviđanjima, radovi su usporeni.

Nikola Miljković iz "Puteva Srbije" navodi da je tri stotine metara od početka tunela postavljena oplata za sekundarnu oblogu, a u ostatku tunela se rade drugi radovi.

- Znamo da smo malo u zakašnjenju, probali smo da uvedemo radove koji mogu paralelno da se rade u svrhu ubrzanja. Moramo da poštujemo neke rokove i stvarno se trudimo, kaže Miljković.

Tunel po austrijskoj metodi

Tunel Laz dug je 2.843 metra, a Munjino brdo stotinak metara manje.

Oba tunela se grade po novoj austrijskoj metodi.

Kao probleme izvođač izdvaja rešavanje imovinskopravnih odnosa, konfiguraciju terena i podzemne vode. Pored mašinskog iskopavanja, moralo je da se buši i miniranjem. Gradnja deonice je počela 2019. a radove izvodi kineska kompanija – rok od 36 meseci uveliko je premašen.

Nikola Miljković navodi da se saradnja sa Kinezima izdvaja u odnosu na sve ostale poslodavce.

- Kineski izvođači su programirani na rad i njihova parola je da nema odustajanja, ističe sagovornik iz "Puteva Srbije".

Od probijanja tunela Munjino brdo i završetka radova na objektima, zavisi i otvaranje deonice kojom bi se od Čačka do Požege putovalo petnaestak minuta.

Tuneli Laz i Munjino brdo na Koridoru 11, osim što su identični po metodi izgradnje, ali i po dužini, ono što je karakteristično za oba tunela jeste da će imati 11 veza između obe tunelske cevi, po dve velike za kamione i automobile u slučaju nezgode i devet pešačkih.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza Putinove smene Šojgua? Pomoć koju dobija Ukrajina sa Zapada neće ostati nenaplaćena!
Live TV

Šta se krije iza Putinove smene Šojgua? Pomoć koju dobija Ukrajina sa Zapada neće ostati nenaplaćena!

Jedan od najsmrtonosnijih napada na Belgorod dogodio se juče. Rat između Rusije i Ukrajine ušao je u 810. dan. O toku rata u Ukrajini, ali i o drugim važnim svetskim temama govorili su, u emisiji "Rat uživo" Srđan Simić iz Centra za društvenu stabilnost i istoričar Aleksandar Gajić. Uživo u program uključio se i ratni reporter Danijel Simić koji je komentarisao vezu između Šojgua, Putina i Prigožina.

13.05.2024

19:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Darko Šarić: "Ovo je da čovek poludi, sramota šta tužilac radi!" Stigli novi dokazi o skaj aplikaciji, burno na suđenju!
Hronika

Darko Šarić: "Ovo je da čovek poludi, sramota šta tužilac radi!" Stigli novi dokazi o skaj aplikaciji, burno na suđenju!

Suđenje Darku Šariću i ostalim optuženima za pokušaj diskreditacije i planiranje ubistva svedoka saradnika u drugom postupku Nebojše Joksovića, odloženo je danas u Specijalnom sudu u Beogradu, pošto su branioci braće Darka i Duška Šarića sudskom veću dostavili presudu Evropskog suda pravde vezano za korišćenje informacija prikupljenih putem Skaj aplikacije kao dokaza pred nacionalnim sudovima.

13.05.2024

16:49

Sport

Planeta

Nulandova je organizovala puč u Kijevu, a sad je i otkrila da SAD nisu htele da Ukrajina razgovara sa Rusijom!
Može li jasnije

Nulandova je organizovala puč u Kijevu, a sad je i otkrila da SAD nisu htele da Ukrajina razgovara sa Rusijom!

Ukrajina nikada nije bila u poziciji da postigne povoljno rešenje za okončanje dugotrajnog sukoba sa Rusijom, tako da Vašington zapravo nikada nije ohrabrivao Kijev da pregovara sa Moskvom, tvrdi bivša zamenica američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorija Nuland, koja slovi kao i jedan od organizatora puča, odnosnio obojene revolucije u Kijevu 2014. godine.

13.05.2024

17:06

Zabava

56.Majska izložba Ulupuds-a
Kultura

56.Majska izložba Ulupuds-a

56. Мајска изложба под слоганом „Генеза“ представиће радове уметника примењене уметности, који су, кроз различите медије, приказали свој поглед на свет. Имајући у виду да је презентација различитих дисциплина приоритна, с обзиром на распрострањеност примењене уметности у свакодневном животу (и култури генерално), овогодишњу Мајску изложбу ће посетиоци моћи да сагледају као целину која даје увид у иновативне методе уметничког деловања у савременом друштву.

13.05.2024

15:46

Најава 56. Мајске изложбе "Генеза"
Kultura

Најава 56. Мајске изложбе "Генеза"

56. Мајска изложба под слоганом Генеза представиће радове уметника примењене уметности, који су, кроз различите медије, приказали свој поглед на свет. Имајући у виду да је презентација различитих дисциплина приоритна, с обзиром на распрострањеност примењене уметности у свакодневном животу (и култури генерално), овогодишњу Мајску изложбу ће посетиоци моћи да сагледају као целину која даје увид у иновативне методе уметничког деловања у савременом друштву.

13.05.2024

10:31

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Jagnje na sto načina! Piroćanci znaju kako
Srbija

Jagnje na sto načina! Piroćanci znaju kako

Tradicionalna manifestacija za ljubitelje vrhunske jagnjetine sa Stare planine - "Jagnjijada" u pirotskom selu Krupac, biće održana narednog vikenda, 18. i 19. maja u dvorištu seoske škole u ovom selu.

12.05.2024

11:00