• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

27.03.2024

11:45

Češlja se svaki pedalj! Gorska služba spasavanja u potrazi za malom Dankom: Ovo je zahtevan teren za dete

Informer

Društvo

Češlja se svaki pedalj! Gorska služba spasavanja u potrazi za malom Dankom: Ovo je zahtevan teren za dete

Podeli vest

Kiša je konačno, prestla da pada, što značajno olakšava pretragu terena. Malu Danku Ilić (2) tražimo po zonama, prvu smo završili i samo u okviru nje smo prešli do 20 kilometara. Pretražuje se kompletan teren, kružno, 360 stepeni oko mesta gde je poslednji put viđena devojčica. Ovim rečima spasilac Gorske službe spasavanja Dušan Mišić objašnjava kako izgleda potraga za dvogodišnjom devojčicom Dankom Ilić, koja je nestala u Banjskom polju kod Bora juče u 13.45 sati.

Kako Mišić kaže, za Dankom Ilić traga nekoliko stotina ljudi, najviše je pripadnika Žandarmerije, oko 200, spasilaca Gorske službe je 25, a tu su i vatrogasci i drugi pripadnici policije.

- Naša ekipa izašla je sinoć odmah po prijemu poziva o nestanku devojčice. Prvo su izašle ekipe iz borske stanice. i počeli zajedničku pretragu sa MUP-om Srbije, Sektorom za vanredne situacije, Žandarmerijom. Zajedničkim snagama sinoć i noćas oni su pretražili širi deo terena. jutros je došlo smene ekipa. Stigle su i kolege iz stanica u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kruševcu, nastavljena je opsežna pretraga jutros od 5 sati kada su svi spasioci izašli po zonama pretrage koje su bile podeljene - priča spasilac Dušan Mišić.

Napominje da su svi u potrazi sa samo jednom nadom, da pronađu devojčicu:

- Ceo državni kapacitet je na raspolaganju ovde, sve snage maksimalno doprinose. Čini mi se da samo Žandarmerija ima oko 200 pripadnika, naših spasilaca je trenutno na terenu 25, a tu su i vatrogasci.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Mišić navodi da su sa terenom na kojem se traži Danka Ilić, poznat spasiocima stanice iz Bora, ali da ni druge kolege nemaju problem sa njim, jer su dobile sve neophodne kordinate i kreću se pomoću GPS.

Zahtevan teren za dete

Kaže da je teren na kojem su jako zahtevan za dete.

- Teren ima delova koji su eksponiran. Za nas odrasle nije toliko zahtevan, ali je za dete od 2 godine ovo izuzetno jako težak teren. Svi mi koji smo na terenu ispitujemo svaki detalj na njemu - priča Mišić.

Objašnjava kako zapravo izgleda pretraga. Zajedno sa Žandarmerijom, od jutros su već odradili prvu zonu pretrage.

- Nažalost, nismo našli devojčicu. Čeka nas sledeća zona pretrage, tako da idemo iz zone u zonu. Radi se kompletno, kružno, 360 stepeni oko mesta gde je poslednji put viđena devojčica. Samo u prvoj zoni smo prešli do 20 kilometara - napominje Dušan.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Dete može da prođš 9 kilometara kad je idealan teren

On dodaje da po knjizi, dete od 3 do 5 godina, može u najidelnijim uslovima, gde je ravna površina, može da pređe maksimalnio 9 kilometara.

- A ovde teren uopšte nije pristupačan i nije ravan, tako da nije moglo da ode daleko - kaže on.

Spasioci koji su na terenu od jutro su 5 sati, smenu će imati oko 15 časova, pa sve tako dok se Danka Ilić ne pronađe. Sagovornik "Blica" kaže da je, hvala Bogu, sada prestala kiša.

- Sada su mnogo lakši uslovi za pešačenje i za pretragu. Sinoć su bili i helikoprteri MUP-a i dignuti su dronovi, ali nisu uspeli ništa da uoče, tako da se nastavlja potraga češljanjem. Do jutros su na terenu bila i tri naša licencirana psa, koji sada odmaraju i koji će s eopet priključiti potrazi - rekao je Mišić i napomenuo da je jezero daleko.

Podsetimo, Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 časova u prigradskom naselju Banjsko polje kod grada Bora. Potraga za devojčicom i dalje traje, a kako su naveli iz policije, a akcija je trajala čitavu noć.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija