• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.03.2024

16:32

Đedović: Radovi na postrojenju za odsumporavanje u TENT A gotovi do kraja mart!

Tanjug

Društvo

Đedović: Radovi na postrojenju za odsumporavanje u TENT A gotovi do kraja mart!

Podeli vest

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović obišla je danas završne radove na gradilištu postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u termoelektrani Nikola Tesla A i najavila da će radovi biti završeni do kraja marta

U aprilu se očekuje poseta delegacije Japana, koja je bila uključena u finansiranje projekta.

- Ovo je najveći ekološki projekat u Evropi i treći u svetu. Uloženo je oko 215 milona evra - rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je istakla da su u projektu učestvovala i dva srpska instituta - Mihajlo Pupin i Nikola Tesla.

- Oni su uradili celu elektroniku i digitalizaciju, kao i kontrolu hardvera i softvera - naglasila je Đedović Handanović.

Kako je navela, emisija sumpor-dioksida će se, zahvaljujući ovom postrojenju, smanjiti za 10 do 15 puta.

- Praškaste materije će biti u okviru evropskih standarda i naših zakona. Ovaj projekat ima izuzetan značaj za Obrenovac i okolinu, posebno Beograd. Završeno je 70 odsto radova na odsumporavanju na TENT-u B. U toku sledeće godine trebalo bi da bude skroz kompletirano - rekla je Đedović Handanović.

Istakla je da će na taj način biti sprovedene sve ekološke mere u našim termoelektranama gde će se energija proizvoditi po najvišim standardima.

- Uspeli smo da u okviru postojeće termoelektrane koja datira od 70-ih godina sagradimo novo postrojenje. Ovim produžavamo ekološki vek termoelektrane - kazala je Đedović Handanović i dodala da će dodatni prihodi doći i od nus proizvoda, kao što je gips.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković rekao je da je ovo postrojenje već u 24-časovnom radu sa efektima smanjena sumpor-dioksida na nivou od 10 odsto.

- To će doprineti zaštiti životne sredine i čistijem vazduhu. Tehnologija proces podrazumeva da se sumpor-dioksid tehnologijom vlažnog procesa i korišćenjem krečnjaka preradi u gips, koji je kao nus proizvod značaja za građevinarstvo. Završili smo kompletno ispitivanje jednog apsorbera i pouzdanosti njegovog rada, a u toku su ispitivanja drugo apsorbera -  kazao je Živković.

Prema njegovim rečima, plan je da se to ispitivanje završi u naredna tri dana.

- Time se stvaraju uslovi za trajni rad postrojenja, kao i da ostali blokovi mogu nesmetano da rade zadovoljavajući sve mere zaštite životne sredine -  poručio je Živković.

Ministarka je u obilasku TENT-a A bila sa vršiocem dužnosti generalnog direktora EPS- Dušanom Živkovićem, predsednikom opštine Obrenovac Milošem Stanojevićem i predstavnicima izvođača radova.

Projekat odsumporavanja u TENT A sprovodi se uz finansijsku podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju, a izvođač je japanska kompanija Micubiši.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Cela zgrada - svi kandidati za odbornike Zeleno-levog fronta! Opozicija se sprda sa narodom: Optuživali vlast za fantomske birače, a oni imaju fantomske odbornike!
NEKO IH JE IDIOTSKI PRESELJAVAO

Cela zgrada - svi kandidati za odbornike Zeleno-levog fronta! Opozicija se sprda sa narodom: Optuživali vlast za fantomske birače, a oni imaju fantomske odbornike!

Liste za lokalne izbore opozicije pune su takozvanih fantomskih birača, kako su oni samo nazvali pojedine građane koji su menjali prebivalište i pokušali da tako optuže vlast da je pokrala decembarske izbore?! Sada, je opozicija prestavila - fantomske odbornike i to u svojim redovima!

17.05.2024

11:14

SRPSKA POLITIČKA ALHEMIJA! Samo da su protiv Vučića: Pljuvali se na pasja kola, a sad su u istom frontu!
Izbori 2024

SRPSKA POLITIČKA ALHEMIJA! Samo da su protiv Vučića: Pljuvali se na pasja kola, a sad su u istom frontu!

Proročke reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će se opozicija istog časa ujediniti ako bude imala makar jedan glas, jednog odbornika, jednog poslanika više od vladajuće koalicije ponovo su dobile na snazi nakon što je doktor Branimir Nestorović, lider "Pravi Mi" najavio da će se povući iz izborne trke na lokalnim izborima u Beogradu, ako i lažni ekolog Savo Manojlović uradi isto.

17.05.2024

10:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija