• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/D. Kocić

10.03.2024

15:17

Podvig doktorice iz Niša: Osvojila medicinskog Oskara u oblasti ofatamologije!

Shutterstock/ D.K.

Društvo

Podvig doktorice iz Niša: Osvojila medicinskog Oskara u oblasti ofatamologije!

Podeli vest

Za samo sedam godina oftamolog doc. dr Maja Živković (43) iz Niša našla se dva puta u finalu za dobijanje najprestižnije regionalne nagrade u medicine - “International Medis Awards for Medical Research”.

U prvom finalu, 2017. godine, osvojila je drugu nagradu, a ove godine uspela je da osvoji prvu nagradu, odnosno „medicinskog“ Oskara, naučnim radom koji se bavi lečenjem bolesti žute mrlje oka.

Za naučnu studiju koja je dobila nagradu “International Medis Awards for Medical Research” Živković kaže da je rezultat timskog rada i višegodišnjeg truda koje su uložile osim nje i njene koleginice profesorke Vesna Jakšić i Aleksandra Radosavljević iz Beograda i mlada doktorka na specijalizaciji Jana Jakšić.

- Nije bilo lako to uraditi. Kada se bavite kliničkom praksom, kada ste ceo dan u operacionoj sali ili ambulanti gde imate nekada dnevno i 50 ili 60 pregleda, onda morate da odvojite neko vreme uveče da bi bili sa porodicom i decom. Jedino vreme koje vam preostaje je noć i noći su vam rezervisane za sumiranje svih rezutlata, statističku obradu podataka i za pisanje rada - objasnila je dr Živković.

Foto: D.K.

 

Istkla je da je nagrada dokaz da se trud njenog tima i nje isplatio. Objasnila je da je žuta mrlja zaslužna za naš dobar vid, a istraživanje kojim su se bavile važno je za određivanje terapije i bavi se donošenjem odluke o trajanju terapije tako da se izbegnu neželjeni efekti, a da se istovremeno osigura efikasnost lečenja

- Zahvaljujući novoj terapiji održavamo vidnu oštrinu. U mojoj oftalmološkoj praksi je do sada primenjena terapija kod više od 1.000 pacijenata i kod svih je sprečen nastanak slepila. To su odlični rezultati. Naš naučni rad jeste trenutno jedan od najboljih radova u ovom delu Evrope. To me čini najsrećnijom, zato što mislim da nema veće časti od toga – predstavljati svoju zemlju, predstavljati Srbiju, predstavljati svoj narod, moj fakultet, Medicinski fakultet u Nišu, moj univerzitetski klinički centar - rekla je dr Živković.

Blistava karijera

Nagrada “Medis Award” predstavlja za sada vrhunac karijere dr Maje Živković, mada je i njena dosadašnja karijera više nego blistava.

Završila je Medicinski fakultet u Nišu sa prosekom 10 i kao najbolji student Univerziteta u Nišu zaposlila se u niškom Univerzitetskom kliničkom centru. Usavršavala je svoje znanje u Atini, u Nemačkoj, na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, u Sofji, na prestižnom američkom Institutu Baskom Palmer pri Univerzitetu u Majamiju i na institutu za vid i optiku Univerziteta na Kritu.  Docent je na Katedri za oftamologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu i prvi oftamolog koji je pre desetak godini laserski uklonio dioptriju pacijentu u našoj zemlji južno od Beograda.

Novčanu nagradu, kako je istakla, želela bi da donira Centru za naučno - straživački rad na Medicinskom fakultetu u Univerziteta u Nišu.

Foto: D.K.

 

Dodala je da kao lekar Klinike za oftamologiji i docent na Medicinskom fakultetu u Nišu nema previše slobodnog vremena, tako da se trudi svaki slobodan trenutak provodi sa svojom porodicom i sinovima Urošem i Lukom.

- Luka trenira košarku, dok se Uroš profesionalno bavi tenisom. Najponosnija sam na to što je on već imao čast da predstavlja našu zemlju na međunarodnim takmičenjima, pošto je postao reprezentativac Srbije osvojiviš treće mesto na državnom prvenstvu - kazala je naša sagovornica, članica Američke Oftalmološke Akademije, Internacionalnog udruženja za refraktivnu hirurgiju, SEvropskog udruženja oftalmologa, Evropskog društva hirurga za kataraktu i refraktivnu hirurgiju i Udruženja glaukomatologa Srbije.

    


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija