• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

27.02.2024

13:51

Od cena krečenja boli glava: Samo za "ruke" majstora treba 360 evra

printscreen

Društvo

Od cena krečenja boli glava: Samo za "ruke" majstora treba 360 evra

Podeli vest

Cene krečenja u Srbiji trenutno su na istom nivou kao pre godinu dana, kada smo već imali finansijski “udar” u vidu poskupljenja molerskih materijala i rada molera od čak 40 odsto.

Daleko od toga, međutim, da je u pitanju mala stavka za kućni budžet, pogotovo u Beogradu, gde su cene svih vrsta molerskih radova više u odnosu na ostatak Srbije.

Još od prošlog proleća u Srbiji nema jeftinijeg krečenja u belo od 1 evra po kvadratu i to bez materijala.

Što se tiče krečenja u boji, kako navode moleri u unutrašnjosti Srbije, i ta cena se nije promenila za proteklih godinu dana - od 1,2 do 1,5 evra po kvadratu, zavisno od vrste boje koja se upotrebljava, a koju takođe sami kupujete pre početka moleraja.

Cena gletovanja, takođe prošlogodišnja i dalje aktuelna, iznosi od 2,5 do 3 evra po kvadratu površine koja se obrađuje.

Što se tiče pripremnih molerskih radova, kao što je struganje zidova i plafona, kako priča većina ovih zanatlija, “ono se ne naplaćuje posebno ukoliko taj posao ide brzo”, ali ukoliko se na guljenju majstor zadrži ceo dan, onda je cena od 0,5 do 1 evra po kvadratu.

Saniranje pukotina, dodaju moleri u unutrašnjosti Srbije, takođe obično ide “đuture u cenu ukupnog krečenja”, ali ako pukotina ima više i potrebno je više materijala i vremena da se saniraju, onda je cena ovog pripremnog rada od 1 do 1,5 evra po dužnom metru.

Ono što je u Čačku jedan, u Beogradu je dva evra, uz jedan “specijalitet” koji se dodatno plaća

 

Što se tiče Beograda, molerske usluge su naravno skuplje nego u unutrašnjosti ali su, srećom, one za sada na istom cenovnom nivou kao prošlog proleća. Tako je u glavnom gradu najminimalnija cena za krečenje u belo 2 evra po kvadratu, odnosno, duplo je skuplja u odnosu na, na primer, Valjevo ili Čačak.

Beogradski moleri krečenje u tonu, zavisno od boje koja se upotrebljava, minimalno naplaćuju od 2,2 do 2,6 evra po kvadratu.

Cena gletovanja, pak, kod ovih zanatlija u Beogradu kreće se od 3 do 5,5 evra po kvadratu površine koja se obrađuje.

Što se tiče pripremnih molerskih radova, za razliku od gradova u unutrašnjosti Srbije, one se u prestonici gotovo uvek naplaćuju posebno i dodatno, pa tako struganje zidova i plafona staje od 1 do 2,5 evra po kvadratu.

Foto: D. M.

 

Saniranje pukotina u Beogradu, pak, naplaćuje se od 1 do 3 po dužnom metru, zavisno od toga koliko vremena i materijala je potrebno za taj pripremni posao pre samog krečenja.

Beogradski “specijalitet” je još jedna usluga pre početka moleraja, koju većina njihovih kolega u Srbiji ne naplaćuje dodatno već se kao posao “podrazumeva”, ili još češće – obave je sami ukućani pre dolaska molera. Reč je o pomeranju i zaštiti nameštaja i podnih površina PVC folijom, te vraćanju nameštaja nakon završenih radova i osnovnom čišćenju. Tu uslugu beogradski moleri naplaćuju od 1 do 2,5 evra po kvadratu.

Najminimalniji trošak za krečenje u belo u Srbiji 180, a u Beogradu 360 evra

Suma sumarum, ako kao parametar uzmemo stan prosečne površine od 60 kvadratnih metara koji ste rešili da okrečite u potpunosti belom bojom, a potom primenimo molersku računicu da zidova i plafona za krečenje ima “puta tri” u odnosu na površinu, dolazimo do računice da će vas krečenje u belo, na primer u Kraljevu, koštati minimalno 180 evra, a u Beogradu duplo skuplje – minimalnih 360 evra.

I to bez materijala!

Bez 1.000 evra ne pomišljajte na krečenje

Ako bismo dodali i sve ostalo što je neophodno, ali opet bez nekog luksuziranja, za jedan stan od 60 kvadrata trebaće vam minimum 1.000 evra!

A upravo cena osnovnih molerskih materijala, farbi, poludisperzija i disperzija, koje su prošlog proleća u proseku bile više od 30 do 40 odsto u odnosu na mart 2022. godine, uticale su da i krečenje u celoj Srbiji drastično poskupi. Jer je i cena rada ovih zanatlija u tom periodu porasla za 10 odsto u proseku zbog, kako objašnjavaju moleri, “inflacije, odnosno, rasta cene goriva i hrane”.

Po njihovim rečima, ovog proleća trenutno nema naznaka da će doći do novog poskupljenja materijala, a time i njihovih usluga.

Trenutno se na molera ne čeka predugo, ali požurite sa rezervisanjem

 

Što se tiče vremena čekanja na dolazak molera, s obzirom da je tek početak sezone, u unutrašnjosti Srbije, nakon što ih ugovorite, čekaćete na njihov dolazak 15 dana u proseku. U Beogradu, gde je ovih majstora više ali je i veća tražnja za njima, čekanje trenutno iznosi do mesec dana.

Međutim, pošto se prognozira pravo prolećno vreme i martu, zbog čega će mnogi, ako su u stanju to finansijski da isprate, požuriti da okreče svoj dom, to čekanje će se izvesno produžavati.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak
Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak

Kad god se nešto dogodi u Kremnima, rodnom mestu proroka Tarabića, većina ljudi je sklona da to tumači s dozom misterije...Česta grmljavina, sevanje munja, pa sinoć grom koji je udario u zgradu u centru sela, mnogima je uterao strah u kosti.

31.05.2024

17:31