• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

12.02.2024

09:09

Darija Kisić o demografskim promenama: Stopa fertiliteta u Srbiji raste, povoljniji i prirodni priraštaj!

Informer/Instagram

Društvo

Darija Kisić o demografskim promenama: Stopa fertiliteta u Srbiji raste, povoljniji i prirodni priraštaj!

Podeli vest

Stopa fertiliteta 2011. godine, koja je bila svega 1,4, danas iznosi 1.63 i tome su isključivo doprinele pronatalitetne mere koje je inicirao predsednik Aleksandar Vučić.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić rekla je da stopa fertiliteta koja računa broj novorođene dece u odnosu na ukupan broj žena u fertilnom periodu u Srbiji raste, pogotovu od 2016. godine kada je država spremno ušla u izazov borbe sa demografskim promenama.

- Iako praktično svi demografi, sve procene kažu da za procenu prvih efekata je potrebna makar jedna decenija, mi smo jako srećni što su prvi efekti počeli da se vide već u kraćem vremenskom periodu koji se pre svega ogledaju u porastu stope fertiliteta - navela je Kisić

Kisić je izjavila da ako se gleda stopa nataliteta, koja predstavlja broj rođene dece na ukupan broj stanovnika, ona je veća u odnosu na 2011. godinu.

Govoreći o prirodnom priraštaju, ministarka je istakla da je značajno manji broj umrlih i dodala da je prirodni priraštaj povoljniji nego što je bio prethodnih godina.

- Međutim, on je i dalje negativan i ne treba da nas teši što je povoljniji, ne treba da nas teši što nam je stopa fertiliteta jedina u porastu u odnosu na sve zemlje u okruženju, zato što je to i dalje daleko od one stope fertiliteta koja je potrebna za održavanje broja stanovnika - ukazala je Kisić

 

 

Kisić je podsetila da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je cilj Srbije da do 2027. godine stop fertiliteta raste i dosegne vrednost od 1,75.

- Nije to jednostavno, pogotovo videći kako to većina zemalja nije uspela, a da li je moguće, mi smo pokazali da jeste, imajući u vidu ovaj rast od 2016. godine - naglasila je Kisić.

Kako je navela Kisić, 2011. godine podrška za rađanje deteta iznosila je oko 31.000 dinara, dok je danas ona povećana skoro 20 puta i iznosi 500.000 dinara za prvo i 600.000 dinara za drugo dete.

Kisić je objasnila da u poslednjih nekoliko godina raste broj žena sa najvišim nivoom obrazovanja koje rađaju treće i četvrto dete.

- Posebno poslednjih godina sve veći broj žena koji su značajan broj svojih godina života potrošile na školovanje i obrazovanje, odlučuje se da ima više dece. I to je ono što nas ohrabruje - rekla je Kisić.

Dodala je da je prošle godine 400 miliona dinara opredeljeno u 52 lokalne samouprave, izgrađeno 19 različitih dečjih igrališta, rekonstruisano 23 vrtića.

- U našem ministarstvu gotovo polovina budžeta usmerena je ka radu sa lokalnim samoupravama, gde ministarstvo ulaže 60 odsto, lokalne samouprave 40 odsto i zajedno na lokalnom nivou ojačavamo pronatalitetnu politiku. Prošle godine smo podržali na takav način 52 lokalne samouprave. Istu količinu novca, istu svotu novca smo opredelili i ove godine - navela je ministarka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)
Partizan

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)

Košarkaši Partizana juče su izgubili u Podgorici od Budućnosti sa 74:73, a mnogi su za poraz okrivili Aleksu Avramovića, koji je u poslednjem napadu promašio zicer za trijumf i plasman u finale. Aleksa možda jeste tragičar meča zbog tog poteza, ali treba istaći da su se izabranici Željka Obradovića tokom meča u barem šest situacija propisno obrukali pred košem domaćih, pošto su na neverovatan način promašivali maltene otvorene zicere.

08.05.2024

12:20

Planeta

Nova drama sa "boingom", i to u Istanbulu! Avion udario prednjim delom o pistu, dramatičan snimak se širi mrežama! (VIDEO)
KONTROLNI TORANJ ODMAH OBAVEŠTEN

Nova drama sa "boingom", i to u Istanbulu! Avion udario prednjim delom o pistu, dramatičan snimak se širi mrežama! (VIDEO)

Teretni avion kompanije Boing "FedEx Airlines" sleteo je u sredu na aerodrom u Istanbulu bez raspoređenog prednjeg stajnog trapa (deo aviona preko koga se on oslanja na podlogu, pri stajanju, poletanju, sletanju i vožnji po zemlji) i uspeo da ostane na pisti, saopštilo je tursko ministarstvo saobraćaja, dodajući da nema žrtava.

08.05.2024

12:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!
Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!

Pobeda Srpske vojske na Ceru je bila istorijska, ali gubici u ljudstvu bili veliki. Iz stroja je izbačeno čak 259 oficira i 16.045 podoficira i vojnika. Za tadašnju Srbiju od oko 4 miliona stanovnika, to je bio nenadoknadiv gubitak, naročito imajući u vidu da je u Balkanskim ratovima 1912-13 Srpska vojska izgubila oko 44 hiljade oficira, podoficira i vojnika. Veliki gubici u starešinskom kadru bili su istovremeno i veliki gubici srpske inteligencije i školovanih starešina. Ovo je priča o 1.300 kaplara.

08.05.2024

07:05