• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.12.2023

12:59

Učestali napadi na zdravstvene radnike: Lekarima status službenog lica!

Shutterstock/Pixabay

Društvo

Učestali napadi na zdravstvene radnike: Lekarima status službenog lica!

Podeli vest

Za samo tri dana na meti napada našla su se dva doktora. U jednom slučaju su maloletnici izvršili napad, u drugom je napadač bio 27-godisnjak.

Napadi na zdravstvene radnike, na žalost, nisu retkost zbog čega stručnjaci smatraju da bi trebalo da uživaju određenu zaštitu.

- Sindikat godinama traži izmenu Krivičnog zakonika na način da se uvede novo krivično delo - napad na zaposlenog u delatnosti zdravstva i socijalne zaštite. Zbog čega? Smatramo da bi pooštravanjem kaznene politike počinioci krivičnih dela bili odvraćeni od svakodnevnih napada - rekao je Mihajlo Govedarica, sekretar Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti i dodaje da Sindikat ima i konkretan predlog za izmenu krivičnog zakonika:

- Ako bi imali status službenog lica, to povlači i svoja prava i svoje obaveze, a nama je cilj da zaštitimo zaposlene od napada, pooštravanje kaznene politike i omogućavanje da tužilaštvo može učinioce krivičnih dela da goni po službenoj dužnosti. Mi hoćemo i da u slučaju verbalnog napada i u slučaju lakših telesnih povreda tužilaštvo goni učinioce krivičnih dela po službenoj dužnosti. To je suština našeg zahteva.

Foto: pexels.com

 

Poslednjig dana zdravstveni radnici bili su na prvoj liniji napada, međutim, stručnjaci objašnjavaju da se takvi izgredi mogu desiti bilo kome i da se čak mogu pripisati tzv. pojačanom nasilju tokom praznika.

- Što se tiče našeg psihičkog stanja, često su praznici izvor stresa i razočarenja, nezadovoljstva, frustriranosti i drugih nekih negativnih emocija i osećanja. Zašto je to tako - postoji više razloga, pa se navodi jedan od razloga da su zapravo finansije - rekla je psiholog Dragica Danilović i dodala:

- Osećaj tuge i razočarenja, zašto sebi ne mogu da priušte sve što žele, sebi bliskim osobama i slično. Drugi razlog je zato što više vremena provodimo sa svojom porodicom i prijateljima - barem bi trebalo. Oni koji ne provode osećaju tugu upravo zbog toga što su usamljeni, za praznik shvataju koliko nemvanja, aju nikoga oko sebe. A sa druge strane, oni koji su sa porodicom i prijateljima češće ulaze u te međuljudske konflikte.

Foto: Shutterstock

 

Medicinari bi svoju bezbednost mogli da poboljšaju i uvođenjem panik-tastera u zdravstvene ustanove koje bi aktivirali u slučaju opasnosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Svi su isti! Glas za Manojlovića je glas za to da su Srbi genocidni - Savo potvrdio koaliciju sa listom “Biram borbu”, čiji lideri tvrde da je Srebrenica genocid!
Izbori 2024

Svi su isti! Glas za Manojlovića je glas za to da su Srbi genocidni - Savo potvrdio koaliciju sa listom “Biram borbu”, čiji lideri tvrde da je Srebrenica genocid!

Kandidat za gradonačelnika Beograda pokreta "Kreni-promeni" Savo Manojlović priznao je da je napravio koaliciju sa listom "Biram borbu" koju čini šest stranaka iz nekadašnje "Srbije protiv nasilja" - Zeleno-levi front, Ne davimo Beograd, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Ekološki ustanak - Ćuta, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije - a čiji lideri tvrde da je Srebrenica genocid.

23.05.2024

08:41

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Svi bi da skinu "kralja" sa trona! Počinje fajnal-for Evrolige!
Košarka

Svi bi da skinu "kralja" sa trona! Počinje fajnal-for Evrolige!

Utakmicama Panatinaikos – Fenerbahče (18.00, Sport klub 1) i Real Madrid – Olimpijakos (21.00, Sport klub 1) u petak u Berlinu počinje fajnal for Evrolige! Titulu brani "kraljevski klub" koji će imati žestoku konkurenciju, a za prestižan pehar boriće se i trojica srpskih košarkaša!

24.05.2024

16:16

Zvanično je! Dubai konačno u ABA ligi!
Košarka

Zvanično je! Dubai konačno u ABA ligi!

Prema odlukama Skupštine ABA lige, košarkaški klub Dubai zvanično je član regionalnog takmičenja. Kako je objavljeno u saopštenju na njihovom sajtu, dve strane su sklopile višegodišnji sporazum prema kojem će klub iz Ujedinjenih Arapaskih Emirata igrati u Jadranskoj ligi od sezone 2024/2025.

24.05.2024

17:09

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija