• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

28.12.2023

14:40

Srbija sprema veće kazne za upotrebu pirotehnike: MUP napravio nacrt novog zakona o eksplozivnim materijama

Shutterstock

Društvo

Srbija sprema veće kazne za upotrebu pirotehnike: MUP napravio nacrt novog zakona o eksplozivnim materijama

Podeli vest

U poslednjih deset godina 102 deteta su povređena pirotehničkim i eksplozivnim napravama. Dvadeset odsto moralo je da bude zadržano u bolnici, većina je operisana zbog težine povreda. Iz MUP-a kažu da su spremili nacrt novog zakona o eksplozivnim materijama, koji će oneti i veće kazne.

Naizgled bezazlena igra petardama i barutom može da ima velike posledice kao što su, povređena ruka, previjanje i izostanak iz škole, ističe dr Đorđe Kravljanac, plastični hirurg u Institutu za majku i dete.

- Obično se povreda dogodi tako što petarda detetu eksplodira u ruci ili se dogodi da dete proba da baci petardu pa ona ne eksplodira, onda on uzme tu petardu i onda dođe do eksplozie pri tome mogu da nastanu različite vrste povreda mogu da budu neke manje opekotine, mogu da budu manje rane, ali u nekim situacijama dolazi i do vrlo teških povreda šake gde deca ostaju bez delova prstiju - rekao je Kravljanac.

U 90 odsto nezgoda povređeni su dečaci. Uprkos redovnim policijskim i inspekcijskim kontrolama, svake godine, u decembru, ista priča o nelegalnoj prodaji petardi, vatrometa i ostalih eksplozivnih predmeta.

- Ono što mogu da kažem da iz godine u godinu je primetan povećan broj pirotehničkih sredstava ali to se vidi i ogleda u našim postupanjima prilikom sve većih zaplena kako na prostorima gde nije dozvoljena prodaja, na otvrorenim prostorima, kao što su buvlje pijace trgovi i ostala nedozvoljena mesta, a u zadnje dve godine se krenulo i sa intenzivnim kontrolama objekata, u kojima se legalno prodaje pirotehnika, gde i tu nailazimo na određene nezakonitosti pa i tu pirotehniku oduzimamo - naveo je Vladimir Baković iz Sektora za vanredne situacije MUP-a.

Foto: Pixabay

 

Nacrt novog zakona u proceduri

Kako navode iz MUP-a, do povreda dolazi zbog nepravilnog rukovanja pirotehničkim i eksplozivnim sredstvima i nepoštovanja uputstava koja su na deklaraciji proizvođača.

- MUP je izradio nacrt novog zakona o eksplozivnim materijama, da je on u proceduri propisanoj za usvajanje i da se nadamo da će ne samo državne institucije nego i građanski sektor i svi pojedinci, koji su zainteresovani da dođemo do sveobuhvatnog kvalitetnog rešenja, na opštu dobrobit i naše zajednice, a pogotovu najmlađih, učestvovati u tome, i da ćemo u vrlo kratkom periodu, odnosno tokom sledeće godine, nadamo se, imati zakon koji će biti savremen i na neki kvalitetniji način regulisati ovu oblast - dodao je Baković.

Samo mesto i način korišćenja pirotehnike regulisano je Zakonom o javnom redu i miru, građani mogu prijaviti one koji bacaju petarde ili druge eksplozivne predmete.

Za narušavanje javnog reda i mira i ugrožavanje sigurnosti građana paljenjem eksplozivnih naprava propisana je kazna od 50.000 do 100.000 dinara ili rad u javnom interesu od 40 do 120 časova. Ukoliko su tri osobe ili njih više učestvovale u tome, preti im i kazna zatvora od 30 do 60 dana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Svi su isti! Glas za Manojlovića je glas za to da su Srbi genocidni - Savo potvrdio koaliciju sa listom “Biram borbu”, čiji lideri tvrde da je Srebrenica genocid!
Izbori 2024

Svi su isti! Glas za Manojlovića je glas za to da su Srbi genocidni - Savo potvrdio koaliciju sa listom “Biram borbu”, čiji lideri tvrde da je Srebrenica genocid!

Kandidat za gradonačelnika Beograda pokreta "Kreni-promeni" Savo Manojlović priznao je da je napravio koaliciju sa listom "Biram borbu" koju čini šest stranaka iz nekadašnje "Srbije protiv nasilja" - Zeleno-levi front, Ne davimo Beograd, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Ekološki ustanak - Ćuta, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije - a čiji lideri tvrde da je Srebrenica genocid.

23.05.2024

08:41

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija