• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.12.2023

13:59

Čak 70 odsto štićenika popravnih domova primilo HPV vakcinu protiv opakog virusa

Uprava za izvršenje krivičnh sankcija, VP Dom Kruševac

Društvo

Čak 70 odsto štićenika popravnih domova primilo HPV vakcinu protiv opakog virusa

Podeli vest

Skoro 70 odsto štićenika Vaspitno-popravnog doma u Кruševcu primilo je vakcinu protiv humanog papiloma virusa (HPV), jednog od najčešćih polno prenosivih infekcija i uzročnika kancera grlića materice.

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava,  koji je bio10. decembra, organizovano je predavanje o značaju ove vakcine u VP Domu u Кruševcu i Кazneno-popravnom zavodu za maloletnike u Valjevu budući da oni zbog svojih godina mogu da budu imunizovani.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević je naveo da je predavanje stručnjaka gradskih Zavoda za javno zdravlje u ovim ustanovama bila prilika da štićenici dobiju odgovore na sva pitanja koja ih zanimaju.

- Nama je ove godine Međunarodni dan ljudskih prava bio zapravo 'praznik zdravlja' jer je skoro 70 odsto štićenika u VP Domu u Кruševcu odlučilo da primi vakcinu protiv HPV-a pošto su se upoznali sa svim njenim prednostima - istakao je on.

Carević je dodao da su štićenici u osetljivom životnom periodu i da sve odluke koje donose u vezi sa svojim zdravljem mogu da budu dobre samo ukoliko su donete na osnovu proverenih informacija.

U Srbiji je od prošle godine omogućena besplatna vakcinacija devojčica i dečaka uzrasta od devet do 19 godina, što je i najbolja moguća prevencija od širenja nekoliko vrsta malignih oboljenja.

U zemljama u kojima se duže od 10 godina obavlja vakcinacija dece ovog uzrasta, obuhvatom više od 90 odsto, došlo se do drastičnog smanjenja, a u nekim zemljama praktično i do nestanka raka grlića materice od koga veliki broj žena u Srbiji oboljeva i, na žalost, umire.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

(VIDEO) Slikarska kolonija u najvećem Zavodu za smeštaj odraslih na Balkanu: Državni sekretar i direktorka zapevali sa horom!
Srbija

(VIDEO) Slikarska kolonija u najvećem Zavodu za smeštaj odraslih na Balkanu: Državni sekretar i direktorka zapevali sa horom!

"Međugeneracijska solidarnost kroz likovnu koloniju" u organizaciji Udruženja građana "Teofilos", pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, okupila je u Zavodu za smeštaj odraslih lica "Male Pčelice" veliki broj ostvarenih umetnika ali i onih budućih, učenike kragujevačkih osnovnih škola i talentovanih korisnika Zavoda.

27.05.2024

19:07