• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf

30.11.2023

10:13

Istorijski podvig Klinike za kardiohirurgiju: Prvi put u Srbiji ugradili dve srčane pumpe kod jednog pacijenta

UKCS

Društvo

Istorijski podvig Klinike za kardiohirurgiju: Prvi put u Srbiji ugradili dve srčane pumpe kod jednog pacijenta

Podeli vest

Na Klinici za Kardiohirugiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije prvi put u Srbiji urađena je u ponedeljak, 27.novembra operacija ugradnje dve srčane pumpe u srce jednog pacijenta, i za levo i za desno srce (LVAD+RVAD).

Na taj način je omogućeno pacijentu koji se nalazio u terminalnom stadijumu srčanog popuštanja produži život i premosti period do transplantacije srca.

Kako objašnjava Ass dr Emilija Neatorović, kardiolog, načelnik Odeljenja za transplantaciju srca i mehaničku potporu srcu Klinike za kardiohirurgiju UKCS pumpe menjaju i levu i desnu stranu srca i funkcionišu o tipu veštačkog srca, ali su dosta lakše i nečujne, što pacijentima daje veći stepen komfora i vraćanje normalnom načinu života.

Operacija je trajala 4 sata nakon čega je usledio intenzivan rad u jedinici intenzivnog lečenje kako bi se uskladila aktivnost dve veštačke pumpe sa aktivnošću pacijentovog srca. Pacijent je mlad, ima 53 godine, sa dijagnozom srčane slabosti, koji se dugo leči u našem centru i nalazi se na listi za transplantaciju. Zbog značajnog pogoršanja u toku poslednje hospitalizacije sa radom i leve i desne strane srca sa svega 8 odsto, i nestabilnošću uprkos svim pokušajima medikamentalnog lečenja, ova operacija je bila jedina šansa da mu produžimo život - objašnjava dr Nestorović.

S obzirom na kompleksnost same dijagnoze, kliničkog stanja pacijenta i same operacije, tim su činili kardiohiruzi, kardiolozi, anesteziolozi, perfuzeri, instrumentarke, anestetičari i naravno medicinske sestre koje predstavljaju značajan deo tima u celom postoperativnom oporavku.

- Operacija u ovom slučaju predstavlja prelazno rešenje, da omogući pacijentu šansu da na listi za transplantaciju dočeka novo srce. Srčane pumpe nemaju rok trajanja i kod pacijenta koji iz bilo kojih razloga imaju kontraindikaciju za transplantaciju srca, poput godina starosti, bolesti drugih organa, mogu predstavljati i definitivni način lečenja - rekla je dr Nestorović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kada derbi odlučuje titulu: Karte u prodaji od 33.000 evra!
Fudbal

Kada derbi odlučuje titulu: Karte u prodaji od 33.000 evra!

Jedan od najvećih derbija u istoriji fudbala igra se u nedelju između Galatasaraja i Fenerbahčea. Ukoliko popularna Galata ne izgubi, matematički će obezbediti titulu turskog šampionata, pa je interesovanje navijača ogromno, a cene karata astronomske!

16.05.2024

13:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija