• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

28.11.2023

10:46

Ako ne mi, ko? Ako ne sad, kad?

Promo

Društvo

Ako ne mi, ko? Ako ne sad, kad?

Podeli vest

U hotelu “Zlatibor” na Zlatiboru, sutra će biti otvoreni sedmi “Srpski dani osiguranja”.

To je tradicionalna konferencija koju organizuje Udruženje osiguravača Srbije i jedan od najvećih, ako ne i najveći regionalni skup koji je u potpunosti posvećen osiguranju. Glavne teme ovogodišnjih “Srpskih dana osiguranja” biće dobrovoljno zdravstveno i osiguranje u poljoprivredi.

Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović, kaže da su to, u ovom trenutku, možda i dve najvažnije i polise sa najvećim potencijalom rasta. Dobrovolјno zdravstveno je pokazalo značaj tokom pandemije izazvane korona virusom i od tada ostvaruje najveći rast, od skoro 30 procenata. Gotovo 200.000 građana poseduje tu polisu.

Najčešće se kupuje osnovni paket koji košta 25-30 evra mesečno, a pokriva troškove lečenja do 2000 evra godišnje, kaže Jovanović. Niska cena, uz podatak o rastu prodaje, potvrđuje da najveći potencijal ima dobrovolјno zdravstveno osiguranje. Razlog je kriza izazvana koronom, jer su državne ustanove lečile obolele od korone, dok ostali nisu mogli ni osnovne preglede da zakažu, pojašnjava generalni sekretar UOS.

Jovanović kaže i da u Srbiji postoji oko 4000 privatnih zdravstvenih ustanova i da smo po tome najrazvijeniji u regionu. Da li postoji mogućnost da državne i privatne zdravstvene ustanove na neki način rade zajedno?

Foto: Promo

Duško Jovanović

Državno i privatno zdravstveno osiguranje delimično su već integrisani. Iako se dobrovolјno osiguranje vezuje za privatne ustanove, pojedine državne već funkcionišu kao privatne. Ipak, nedostaju im oprema i kadar. Očekujemo da na „Srpskim danima osiguranja“ saznamo dokle se stiglo sa potrebnim izmenama zakona i da li osiguravači mogu da budu moderator veće integracije dva zdravstvena sistema. Svi građani Srbije bi morali da dobiju priliku da koriste i usluge privatnih zdravstvenih ustanova – preko firme, lične polise ili preko RFZO.

Govoreći o Konferenciji, koja će sutra biti svečano otvorena, Jovanović kaže da su za naziv odabrane reči “Ako ne mi, ko? Ako ne sad, kad?” kao inspiracija svima da što pre počnu sami da brinu o imovini, svom i zdravlјu najbližih. Pomoć države je dobrodošla, ali nije njen zadatak da nadoknađuje štetu, jer to rade osiguravajuća drušva, kaže Jovanović. Na Konferenciji će biti reči i o osiguranju poljoprivrede, osiguranju od odgovornosti, standardima za upravlјanje rizicima, kriznom menadžmentu u društvima za osiguranje. U UOS su posebno zahvalni guverneru NBS Jorgovanki Tabaković, koja će i ove godine otvoriti Konferenciju analizom tržišta osiguranja i pravcima razvoja.

Letošnje oluje su nanele štetu od više stotina miliona dinara. Najviše su stradali usevi, a ogroman deo neće biti nadoknađen od osiguravajućih društava, kaže Jovanović, zbog nedovoljno razvijene svesti da štetu treba sprečiti preventivno, polisom osiguranja.

Iako broj osiguranih površina raste, nismo zadovoljni tempom, jer poljoprivreda je jedan od najvažnijh sektora. Zbog toga je to najčešća tema na Srpskim danima osiguranja, kaže Jovanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija