• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

15.11.2023

08:00

Hemofarmov Biosimilar protiv osteoporoze! Dr Danijela Stanišić Srdić: Da biološka terapija postane dostupnija pacijentima u Srbiji

Promo

Društvo

Hemofarmov Biosimilar protiv osteoporoze! Dr Danijela Stanišić Srdić: Da biološka terapija postane dostupnija pacijentima u Srbiji

Podeli vest

Svaka treća žena u svetu i svaki peti muškarac pate od osteoporoze, upozorava Svetska zdravstvena organizacija, a u Srbiji je broj pacijenata u stalnom porastu. U želji da doprinese većoj dostupnosti biološke terapije za ove pacijente svoj prvi biosimilar Hemofarm je namenio upravo obolelima od osteoporoze

U Svetskoj nedelji Biosimilara, lekova čiji se ubrzani razvoj tek očekuje u budućnosti, važno je istaći da je njihov značaj sve veći u terapiji velikog broja po život opasnih ili hroničnih bolesti, a za čije lečenje se primenjuju biološki lekovi. U Evropi je trenutno odobreno i registrovano više od 50 biosimilara , za 16 originalnih bioloških lekova, u domenu onkologije, autoimunih poremećaja, reumatologije, dijabetesa, plodnosti. Hemofarm je svoj prvi biosimilar namenio obolelima od osteoporoze.

- Biosimilar je, kako mu i samo ime kaže, biološki sličan lek svom originalnom biološkom leku. Obzirom da je svaki biološki lek u određenoj meri promenljiv, nemoguće je razviti identičnu kopiju biološkog leka. Međutim, biosimilar i njegov referentni lek su vrlo slični i deluju bez klinički značajnih razlika u pogledu kvaliteta, bezbednosti i efikasnosti – ističe dr Danijela Stanišić Srdić, specijalista kliničke farmakologije i direktor Rx portfolija za Zapadni Balkan, Hemofarm - STADA.

Foto: Promo

dr Danijela Stanišić Srdić

U Srbiji biološki lekovi imaju udeo ispod 10 odsto u ukupnoj potrošnji lekova, Razlog je izuzetno visoka cena biološke terapije. Da li za biosimilare možemo reći da su generički lekovi?

- Ne. U pitanju je značajna razlika. Da bi se razvio generički lek, u proseku je potrebno 3 do 5 godina, po ceni od 1 do 5 miliona dolara. A da bi se razvio biosimilar, potrebno je 7 do 8 godina, po ceni od 100 do 250 miliona dolara. Proizvodnja biosimilara zahteva visoki stepen tehnološkog razvoja i ovi lekovi se razvijaju kroz rigorozne procese - objašnjava naša sagovornica.

Biosimilari su dostupni po nižoj ceni od biološkog leka. Zašto?

- Razvoj novog biološkog leka iziskuje obavezna klinička ispitivanja a poznato je da ona čine 70 odsto troškova i višestruko podižu cenu leka. Obzirom da se biosimilar kreira po ugledu na već postojeći biološki lek, najčešće nisu potrebna klasična klinička ispitivanja i samim tim finalna cena leka može da bude pristupačnija – kaže dr Stanišić Srdić.

Foto: Promo

 

U Svetskoj nedelji Biosimilara važna vest je i da za veliki broj bioloških lekova uskoro ističe patentna zaštita, što će zakonski omogućiti proizvodnju njima sličnih biosimilara, a što će skupu biološku terapiju preko novih biosimilara učiniti dostupnijom za daleko veći broj pacijenata kojima je to neophodno. Trenutno više od 180 proizvođača lekova u svetu, aktivno ulažu u razvoj i komercijalizaciju biosimilara, što obećava visokokvalitetnu biološku terapiju uz niže troškove.

- Biosimilari donose benefite svim učesnicima u sistemu zdravstvene zaštite. Pacijentima postaju dostupniji bezbedni i pristupačniji biološki lekovi, lekari dobijaju širi izbor terapijskih mogućnosti, a zdravstveni budžet rasterećenje i mogućnost preraspodele sredstava – ističe naša sagovornica.

Hemofarmov prvi biosimilar

Svoj prvi biosimilar Hemofarm je namenio terapiji široko rasprostranjene hronične bolesti, osteoporoze. U pitanju je jedini lek registrovan u Srbiji za terapiju osteoporoze koji deluje na stimulisanje formiranja kostiju.

- Malo je poznato da kod žena starijih od 45 godina osteoporoza uzrokuje više bolničkih dana od dijabetesa, infarkta miokarda i raka dojke. Alarmantni su i podaci vezani za prevremenu smrtnost i invalidnost usled osteoporotskih preloma. Ekonomski trošak lečenja osteoporoze u Evropi je, primera radi, 2012. godine, iznosio 37 milijardi evra, a 66 odsto je utrošeno na tretiranje incidentnih fraktura. Zato smo u Hemofarmu ponosni što pacijentima u Srbiji možemo da učinimo dostupnijom savremenu biološku terapiju i naš prvi biosimilar protiv osteoporoze – poručuje dr Danijela Stanišić Srdić iz kompanije Hemofar – STADA ..

Aleksandra Gazivoda


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Nije dobro! Hitna reakcije Rusije na presudu Trampu! Kremlj otkrio šta se krije iza svega: Počelo je...
OBRAČUN

Nije dobro! Hitna reakcije Rusije na presudu Trampu! Kremlj otkrio šta se krije iza svega: Počelo je...

Bivši američki predsednik Donald Tramp proglašen je krivim za falsifikovanje dokumenata kako bi prikrio isplatu po*no zvezdi Stormi Denijels uoči izbora 2016. godine. Iako mu preti zatvorska kazna, mnogi osuđeni za slična dela dobijaju blaže, novčane ili uslovne kazne. U Kremlju nisu oduševljeni ovakvim razvojem događaja, kao ni neki drugi pojedinci i grupe kojima je bivši šef Bele kuće drag.

01.06.2024

06:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak
Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak

Kad god se nešto dogodi u Kremnima, rodnom mestu proroka Tarabića, većina ljudi je sklona da to tumači s dozom misterije...Česta grmljavina, sevanje munja, pa sinoć grom koji je udario u zgradu u centru sela, mnogima je uterao strah u kosti.

31.05.2024

17:31