• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Marić

13.11.2023

07:15

Od danas prijava za studentske kartice! Popusti za voz, avion, hranu.... Lako do pogodnosti za sve akademce!

Shuterstock

Društvo

Od danas prijava za studentske kartice! Popusti za voz, avion, hranu.... Lako do pogodnosti za sve akademce!

Podeli vest

Kartica je besplatna i biće platna, a za nju će moći da se prijavi svih 240.000 studenata sa akreditovanih državnih i privatnih fakulteta.

Prijava za studentske kartice počinje danas u podne na portalu Uprave za trezor, a do ove isprave koja omogućuje popuste i pogodnosti potrebno je da budući akademci popune samo četiri podatka.
Kako je naveo ministar finansija Siniša Mali, pored unošenja JMBG, naziva fakulteta koji pohađaju, studenti treba da upišu i svoj broj telefona kako bi bili obavešteni kada je kartica gotova, kao i ekspozituru Banke Poštanska štedionica u kojoj žele da preuzmu karticu.

Jeftinije i u marketima

- Kartica će biti potpuno besplatna, neće se plaćati nikakva provizija, niti njeno održavanje i biće platna. Za nju će moći da se prijave svi studenti sa akreditovanih državnih i privatnih fakulteta i akademija u Srbiji. Studentska kartica će omogućiti brojne popuste, benefite i pogodnosti. Roditelji će moći da uplate novac, a može da se uplate i stipendije, krediti... - naveo je Mali.

Kako je rekao, oko 240.000 studenata će imati popust na avionske karte kod "Er Srbije" od 10 odsto, kod "Srbijavoza" 20 odsto.

- U pregovorima smo da im obezbedimo i pogodnosti u knjižarama, supermarketima, osiguravajućim kućama, raznim institucijama kulture, kao što smo već obezbedili za penzionere koji imaju penzionerske kartice. Biće popusta i za plaćanje putarine, a pregovara se i o nižim cenama benzina za akademce. Studentske kartice su mali znak pažnje prema studentima kojima je svaka pogodnost dobrodošla kako bi uštedeli - rekao je Mali.

Prijava u koracima

- u pretraživaču ukucati: zsk.trezor.gov.rs
- uneti broj JMBG
- navesti fakultet
- broj mobilnog telefona
- izabrati ekspozituru Banke Poštanska štedionica u kojoj želite da preuzmete karticu
- dati saglasnost za obradu podataka

Predsednica Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) Margareta Smiljanić kaže da će se na kartici nalaziti identifikacioni brojevi studenta.

- Ova kartica će im biti put do lakše stipendije, ako mogu tako da kažem. Zato što će ona biti platna, svi studenti će imati otvorene račune. Ideja je bila da ta kartica donekle zameni indeks u narednom periodu, pa će ona biti identifikaciona. Prilikom prijavljivanja za karticu studenti će automatski otvoriti i račun sa besplatnim održavanjem u Poštanskoj štedionici. Takođe, studenti će na portalu moći da se informišu o tome gde sve mogu ostvariti popust ili neki drugi benefit. Imaće sve informacije koje su svakom studentu potrebne za svakodnevni život i nastavni proces. Naša prvobitna ideja jeste bila da svi studenti imaju jednake uslove, te će za karticu moći da konkurišu studenti državnih univerziteta, privatnih univerziteta, ali i visokih škola. Nova kartica će u narednim fazama zameniti i domsku, koju studenti koriste za menzu i dom - kaže Smiljanićeva.

Olakšica studentima

Smiljanićeva navodi da su se studenti pre dve godine zalagali za uvođenje ovakve kartice i da je njihova želja sada ostvarena.

- Biće nam olakšan studentski život. Na portalu koji će biti napravljen studenti će moći da se informišu o popustima i pogodnostima koje imaju uz karticu. Takođe će se postavljati i linkovi konkursa za stipendije, kredite, programe zapošljavanja mladih, konkurse za praksu. Studentski centri dostavljaće link ka informacijama, konkursima i obaveštenjima o ishrani i smeštaju studenata. SKONUS-u je bilo važno da ova kartica obuhvati sistem studentskog života, uključujući domove, menze i studentske poliklinike - navela je predsednica Studentske konferencije univerziteta Srbije.

Sedamsto kompanija omogućava popuste za penzionere!

Ministar finansija Siniša Mali istakao je juče da se više od milion penzionera prijavilo za penzionersku karticu. On je istakao da oko 700 kompanija obezbeđuje popuste i pogodnosti najstarijima koji imaju ove kartice. On je najavio da će 30. novembra svim penzionerima biti isplaćena jednokratna pomoć od po 20.000 dinara, a 1. decembra korisnicima novčane socijalne pomoći po 10.000 dinara.

- Inflacija će, prema procenama, u oktobru iznositi 8,5 odsto, dok se u decembru očekuje oko sedam procenata, a sledeće godine četiri do pet procenata. Inflacija od 8,5 odsto je i dalje visoka, ali smo očekivali da će se na ovaj nivo spustiti tek u decembru. Njenom padu je u velikoj meri doprinela i akcija "Bolja cena", u okviru koje su snižene cene 36 artikala. Državne finansije su stabilne, na računu trenutno ima 500 milijardi dinara - kazao je Mali.

Podsećamo, nakon povećanja penzija za 5,5 odsto u oktobru, najstarije sugrađane očekuje i dodatno povećanje primanja od 14,6 odsto u januaru. Januarsko povećanje penzija je redovno, dok je oktobarsko bilo vanredno usklađivanje, a kumulativno povećanje penzija iznosiće preko 21 odsto.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija