• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.11.2023

11:14

Nova opasna "igra" među decom: Ukradu protivpožarni aparat, pa onda rade bizarnu stvar!

Shuuterstock, Pexels

Društvo

Nova opasna "igra" među decom: Ukradu protivpožarni aparat, pa onda rade bizarnu stvar!

Podeli vest

Deca U Beogradu osmislila su novu igru koja može biti opasna po njih. Naime, na društvenim mrežama proširilo se upozorenje da grupa dece upadaju u zgrade i obijaju ormariće gde se nalaze protivpožarni aparti koje koriste da se, kako se tvrdi, "fajtaju" po garažama.

Neko od stanara oštećene zgrade upozorio je sve, pa i roditelje dece čija je ovo ideja, da je igra jako opasna jer se mogu povrediti koristeći teške boce PP aparata i što je najgore mogu zadobiti opektine od gasa kojima se pune boce.

Na sreću, nema informacija da je neko prilikom ove "opasne igre" povređen.

Foto: Printskreen

 

Postoje dva tipa aparata, takozvanim “S” aparatima čije sredstvo za gašenje je suhi prah (soda bikarbona) i CO2 aparatima, čije sredstvo za gašenje je gas (ugljen- dioksid).

Ključne razlike između ova dva aparata je to što je CO2 aparat je ispunjen gasom, ugljendioksiom koji je zbog vrlo visokog pritiska unutar boce u tečnom stanju. Kad aktiviramo ovaj aparat, ugljendioksid iz tečnog prelazi u gasno stanje, pri čemu treba toplotu koju oduzima od okoline.

Zbog toga je temperatura gasa na izlazu iz aparata nekoliko desetaka stepeni ispod nule usljed koje svu vlagu iz vazduha pretvara u led kojeg vidimo u obliku bijelih kuglica nepravilnih oblika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija