• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.I.

19.10.2023

19:48

U sedmoj deceniji se vole više nego ikad, a obišli su pola planete! Jelena i Radomir imaju neverovatnu ljubavnu priču! (FOTO)

Shutterstock/privatna arhiva

Društvo

U sedmoj deceniji se vole više nego ikad, a obišli su pola planete! Jelena i Radomir imaju neverovatnu ljubavnu priču! (FOTO)

Podeli vest

Jelena i Radomir Papić, preko dve decenije krstare svojim biciklima po svetskim drumovima, planinare, šetaju, kampuju u hotelima sa hiljdu zvezdica i uživaju!

Kad bi na papir stao svaki pređeni pedalj, metar i kilometar, sabrano delo u najmanje tri toma, moglo bi se napisati, sa isto toliko nebrojenih dogodivština, upoznatih i saslušanih ljudskih priča, sudbina, sreća i nedaća, lepih i zlih stvari, koje ljudsko biće mogu zadesiti, Jelena i Radomir, Raša Papić iz Zrenjanina, bili bi na svetu poznati. 

Jelena i Raša, iako to nerado za sebe govore, jedinstveni su i neponovljivi i nisu samo pustolovi i avanturisti, cikloturisti, bajkeri, planinari, nisu čak ni bračni partneri, mada su decenijama u skladnom braku, oni su, kako sami kažu, dve srodne duše, čvrsto spojene u tački zajedničkog bitisanja i to jednostavno, samo daljine, drumovi i stope u pesku koje ostaju iza, razumeju i znaju. 

Kada u Zrenjaninu nekome spomenete Jelenu i Rašu, bez oklevanja reći će Vam, a kapa dole, sjajni su, putuju, uživaju, voze bicikl i slatko snivaju…

- Jednostavno mi znamo svoj cilj i ka njemu težimo, a zar to nije nešto najlepše - pita se nekadašnji košarkaš i od nedavno penzioner Radomir Raša Papić, koji iako dobrano u sedmoj deceniji života, nema problem da sa klincima odugra basket u kraju, skokne do teretane na par desetina izvozanih kilometara na trenažnom biciklu.     

Foto: Privatna arhiva

 

Kako navodi naš sagovornik, zajedno sa svojom lepšom polovinom do detalja planira svaki detalj putovanja.

 - Zajednički osmišljavamo svako putovanje, internet nam u poslednje vreme puno pomaže u prikupljanju bitnih informacija, GPS lokacija, a bez obzira na pomoć specijalizovanih portala i sajtova, obavezno kupimo i mapu, ma gde god da smo - ubacuje se u priču Jelena Papić, zaposlena kao vaspitačica u Predškolskoj ustanovi u Zrenjaninu.

Kako ističu, postoje neka putovanja koja su im se urezala u pamćenje kao najlepše iskustvo.

-  Zaista fenomenalan osećaj je ići do Santijaga, bili smo tamo više puta, najpre smo vozili bicikle od Malage, preko Gibraltara, Sevilje i celom dužinom Portugalije, a onda francuskom rutom, dugačkom 800 kilometara, kroz sever Španije, od Pirineja do Santijaga - uglas oduševljeno ističu Jelena i Raša, otkrivajući samo deo iz pune torbe planova, kao što su Mala Azija, Turska, Azerbejdžan, Gruzija, zatim Letonija, Estonija, Litvanija. 

Ostvarili su svoj prvi plan, obilazak čitave Evrope, a osvrnuli su se i na gastronomske specijalitete koje su isprobali tokom svoje avanture.

 -  Plan da zaokrižimo kontinentalni Evropu je ostvaren, kao i ostrva Sredozemnog mora Korziku, Sardiniju, Siciliju, sa svakog putovanja ostavljamo deo avanture duboko u škrinji naših duša, uz neodoljivi miris rano jutrarnjih kroasana u Izaliji, taze ispečenih kobasica u Nemačkoj, langoša i gulaša, perkelta u Mađarskoj - napominje Jelena, prisećajući se živopisnih predela Normandije, Holandije i Nemačke, gde su staze za bicikliste nestvarno dobre, baš kao što su putevi kroz Španiju visoko kvalitetni i jedinstveni spoj sa prirodim u Portugalu i osećaj da niste stranac u ovoj zemlji, veselih i susretljivih ljudi.

Foto: Privatna arhiva

 

Sa rančevima koji su teški i preko 15 kilograma, Jelena i njen suprug kreću na svako putovanje, Raša je tokom iznenadnih nedaća zadužen za popravku bicikla, lepnjenje probušenih guma, montiranje i demontiranje šatora.

- Sve mi to lagano i bez nervoze, naučili smo da uživamo u slobodi pogleda koje pružaju nepregledna prostranstva, talasi okeana, izlazak i zalazak sunca - uglas kažu, ne zaboravljaću podršku ostalih članova porodice, prijatelja, komšija, ali i uzajamnu ljubav i privrženost. 

- Nekada i bez želje, ali dođemo do trena kada razmišljamo na isti način i onda dovoljan je smešak, ah da to je iskustvo, to su kilometri, to je naš život i bitisanje na ovoj planeti - iskren je odgovor, šezdestpetogodišnjeg Raše i njegove dve godine mlađe supruge, uz poruku da već prave planove za jednu od novih avantura i da se njihova priča nastavlja. 

Kako kažu, komunikacija, srdačnost i ljubaznost su jako bitne stavke, čak i u najvećim neprilikama tokom avanture, ta moć strpljivog, mirnog razgovora, sa običnim ljudima, koji se sreću svuda je čudan magnet i upravo zahvaljujući razgovorima, saznali su i otkrili brojna mesta i detalje, za koji nikada do tada, čuli nisu. 

- Lep je osećaj kada u cik zore svom saputniku čestitam rođendan jer smo obično tokom jula na putovanju, popiti sa njim čašu domaćeg crnog vina iz kraja u kojem ssmo, pokušati otpevati pesmu koju si tu negde usput čuo , ali najlepše je kada umoran i prepun utisaka, kažem sebi, divno je, idemo dalje, koja li je sledeća destinacija - dodaje Jelena Papić. 

Osim vožnje bicikla, nova avantura i izazov, fizički maksimalno spremnog bračnog para je i pešačenje, pa su prošllg leta, sa velikim planinarskim rančevima na leđima, uspešno prepešačali put kroz Portugal, dugačak skoro 550 kilometara, uz obalu Atlantskog okeana i planinarili kroz Španiju do Santijaga de Kompostele, Fistere i Muxie, ili kraja sveta, kako zovu ova mesta. 

Loše vreme najveći neprijatelj

Kada se spoji nekoliko vetrovitih i kišnih dana tokom planirane avanture, putnicima na biciklima iz Zrenjanina, najveći je neprijatelj, jer nije lako okretati pedale po takvim uslovima, a i noćenje u šatoru pod otvorenim nebom je problematično, zbog vlažnog tla.  

Fragment  koji rado prepričavaju vezan je za povratak biciklima iz Grčke, kad ih je u sumrak, zaustavila patrola grčke policije i zabranila dalje kretanje po zaustavnoj traci auto puta, gbog slave vidljivosti, a kada su policajcu rekli odakle su, kolima je nekih petnaestak kilomatera vozio do prve benzinske pumpe, gde ih je ljubazno upozorio “Nema dalje voziš”.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Apsolutna neistina da 'već 10 dana nema nijednog zapisnika iz Niša na sajtu RIK' - Oglasio se GIK posle skandaloznih optužbi!
Izbori 2024

Apsolutna neistina da 'već 10 dana nema nijednog zapisnika iz Niša na sajtu RIK' - Oglasio se GIK posle skandaloznih optužbi!

Povodom skandaloznih tvrdnji iznetih od strane pravnice Sofije Mandić u emisiji „Iza vesti“ na N1 televiziji u sredu, 12. juna 2024. godine, da javnosti nisu dostupni zapisnici biračkih odbora o sprovođenju glasanja na lokalnim izborima u Nišu, održanim 2. juna 2024. godine, GIK je dužan da ovim putem reaguje i ovakve neistine najoštrije demantuje.

13.06.2024

11:14

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Bajden i Zelenski potpisali 10-godišnji bezbednosni dil! Za Moskvu to je samo parče papira, važiće dok Putin ne uđe u Kijev!
Tresla se gora

Bajden i Zelenski potpisali 10-godišnji bezbednosni dil! Za Moskvu to je samo parče papira, važiće dok Putin ne uđe u Kijev!

Američki predsednik Džozef Bajden i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisali su desetogodišnji bezbednosni sporazum između SAD i Ukrajine. Bajden je nakon potpisivanja, u italijanskom letovalištu Borgo Enjacija, izjavio da je rat u Ukrajini bio test za ceo svet i to da li će stajati uz Ukrajinu i za "suverenitet i slobodu, protiv tiranije", prenosi CNN.

13.06.2024

23:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Ubi bože! Voćari pod Jelicom se hvataju za glavu!
Srbija

Ubi bože! Voćari pod Jelicom se hvataju za glavu!

Dan posle razarajućeg nevremena koje je pogodilo čačanska sela podno planine Jelice, zabrinuti voćari kupe plodove sa zemlje i sabiraju štetu. Velika oštećenja pretrpela je kajsija, koja za samo nekoliko dana pristiže na berbu.

13.06.2024

18:12