• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.10.2023

12:10

"Uživa" na grobovima predaka: Šok scena u sred Beograda naljutila mnoge!

Informer

Društvo

"Uživa" na grobovima predaka: Šok scena u sred Beograda naljutila mnoge!

Podeli vest

Nakon što je na Fejsbuku objavljena slika Beograđanke koja se sunča na Groblju oslobodiocima Beograda u Drugom svetskom ratu, reagovao je Muzej žrtava genocida koji je oštro osudio neprimereno pionašanje pojedinih građana.

Muzej žrtava genocida saopštio je danas da pojedini Beograđani sunčanjem na grobovima predaka pokazuju svoj neprimereni i anticivilizacijski odnos u vezi sa najznačajnijim događajima nacionalne istorije i važnim vojnim memorijalima i mestima stradanja.

Zbog ovog događaja Muzej apeluje na odgovorne u lokalnim samoupravama, u resornim ministarstvima i javnim tužilaštvima, da bez odlaganja reaguju na ovakve postupke i propisno ih sankcionišu.

Muzej je tako reagovao na ponašanje jedne Beograđanke koja je nedavno Groblje oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu izabrala za sunčanje.

- Prizor koji su pre izvesnog vremena zabeležile naše kolege, stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, svedoči o sramotnom i apsolutno nedopustivom ponašanju jedne naše sugrađanke. Izostanak edukacije, kao i odgovarajućih sankcija za ovako i njemu slično nedolično, sramotno i nedopustivo ponašanje rezultiralo je sve češćim primerima neprimerenog ponašanja naših brojnih sugrađana koji vojne memorijale, stratišta i gubilišta iz perioda Drugog svetskog rata skrnave svojim ponašanjem - navodi se u saopštenju.

 

 

Muzej podseća da je upravo Groblje oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu jedan je vojnih memorijala koji su u kontinuitetu izloženi čestom i neprimerenom odnosu većeg broja naših sugrađana, i da je usled manjka znanja, viška nezainteresovanosti i izostanka elementarnog vaspitanja, ali i nedovoljne brige odgovornih na gradskom i nacionalnom nivou,vremenom je pretvoren u "prostor za bavljene sporstkim aktivnostima, razbibrigu, a odnedavno i za sunčanje".

- Takođe, Muzej poziva resorna miistarstva i organe lokalnih samouprava da obezbede fizičko-tehničku zaštitu najznačajnijih vojnih memorijala iz perioda Drugog svetskog rata širom naše zemlje kako bi ih i na taj način zaštitili od sve brojnijih naših sugrađana koji svojim ponašanjem nanose veliku sramotu čitavom našem društvu - navodi se u saopštenju.

Muzej će, dodaje se, u narednom periodu dodatno intenzivirati obrazovne programe koji, pored ostalog, upravo i imaju za cilj da spreče ovakvo i njemu slično ponašanje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Gaza je urbana kasapnica! Netanjahu pripada političkoj prošlosti? (VIDEO)
Live TV

Gaza je urbana kasapnica! Netanjahu pripada političkoj prošlosti? (VIDEO)

Najvažniji prioritet Izraela u Gazi je uništenje Hamasa. Sve je više evropskih zemalja saglasno da se njihovo oružje koristi na teritoriji Rusije. Meksiko dobio prvu ženu predsednika u istoriji. Na sve ove i druge teme govorili su gosti emisijee "Rat uživo" Ljubinka Milinčić, glavna i odgovorna urednica "Sputnjika" i novinar Dragan Vujičić.

04.06.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“
Kultura

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“

Pozorište lutaka „Pinokio“ će u sredu 05. juna 2024. godine u 20 časova održati premijeru predstave ZEC I PAS, u režiji Silvana Omerzua, a repriza predstave „Zec i Pas“ će se održati u subotu, 08. juna u 12 časova.

03.06.2024

14:50

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija