• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

27.09.2023

17:47

Da li je letenje za 20 evra prošlost? Niskotarifnih linija ima previše - ovo je glavni razlog zašto će karte poskupeti

192 printscreen

Društvo

Da li je letenje za 20 evra prošlost? Niskotarifnih linija ima previše - ovo je glavni razlog zašto će karte poskupeti

Podeli vest

Francuska vlada je predložila minimalnu ujednačenu cenu avio-karata za sve kompanije, kako bi se eliminisala mogućnost niskotarifnih letova.

I Britanci i Švajcarci su se složili da nije više izvodljivo kupovati karte koje koštaju 10 ili 20 evra, a sve pravdaju prevelikim brojem takvih letova, što ugrožava životnu sredinu.

Glavni i odgovorni urednik specijalizovanog sajta za vazduhoplovsto Tango siks Petar Vojinović kaže da odluka o ujednačavanju minimalne cene avio-karte ne znači kraj jeftinih letova.

- Dakle, postoji nekoliko kategorija jeftinih letova. Oni ultra jeftini, koji su pre svega vezani kao u svakoj poslovnoj aktivnosti za promocije. Nikada vi, pa čak ni u loukosterima, ne dobijate toliko jeftine letove koliko su oni reklamirani, jer su oni rezervisani za jedan mali procenat onih koji su najbrži - rekao je Vojinović u Jutarnjem programu RTS.

Navodi i da je u Francuskoj već aktuelna priča oko zabrane kraćih letova unutar Francuske, koji mogu da budu obavljeni železnicom, u trajanju do dva i po sata.

Ideja je da to doprinese smanjenju emisije štetnih gasova, ali to je, kaže Vojinović, kontroverzno. Napominje da avijacija jeste veliki zagađivač vazduha, ali da u odnosu na neke druge "prljavije industrije" nije najveći.

- Hajde da karikiramo - život planete zavisi od toga da svi letovi stanu, dakle da se nešto drastično desi oko omotača, odnosno da se smanji efekat staklene bašte. I ekonomija sveta bi stala i to bi dakle bio veći problem u funkcionisanju i održivosti planete nego ekologija - rekao je Vojinović.

Navodi da je, što se tiče francuskog predloga, upitno da li će se glasači pobuniti ako avio-karte poskupe u sledećih 5-6 godina, pa se to opet vrati na staro.

- Videćemo. Avio-industrija, odnosno proizvođači motora za avione, idu ka tome da motori, odnosno avioni kroz motore budu pogonjeni biogorivima. I to je jedan od načina koji može zapravo da doprinese smanjenju emisije štetnih gasova - kaže Vojinović.

Dodaje da je Francuska verovatno reagovala na trend porasta putnika u avio-saobraćaju od kraja korone, zbog čega su i avio-karte poskupele.

- Putnici su se vratili u vazduh, odnosno lete avionima mnogo, mnogo više nego čak i pre korone - rekao je Vojinović.

Napominje da su troškovi avio-saobraćaja sada skuplji i da će razne avio-kompanije svakako povećavati cene karata.

- To će se desiti neznatno, ali nikada više, i za to se slažu i direktori tih najvećih loukost aviokompanija, neće biti onih ultra loukost cena karata - kada oni imaju neke masovne promocije, kada uvode nove linije, promovišu nove gradove, od jedan-dva evra - ističe Vojinović.

Dodaje da će se gužva na nebu smanjiti sledećih nekoliko godina, sa povećavanjem cene karata i kapaciteta u drugim vrstama saobraćaja, ali da avio-saobraćaj ostaje bez konkurencije.

- On je činjenično i dokazano najbezbedniji, najpraktičniji i najbrži vid saobraćaja. Ne samo za ljude, već i za teret. I da, on možda, ukoliko postoje adekvatne alternative, pre svega u kontekstu ekologije, u vidu železnice, nema smisla toliko na nivou intra saobraćaja velikih država, ali je i dalje jako bitan - kaže Vojinović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija