• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf

11.09.2023

19:41

Srbiji hladni front sve bliži! Pred nama su dva najtoplija septembarska dana, a onda...

informer/printscreen

Društvo

Srbiji hladni front sve bliži! Pred nama su dva najtoplija septembarska dana, a onda...

Podeli vest

Pred nama su najtopliji dani ovog septembra, ali vrlo brzo se očekuje i pogoršanje vremena. Vikend iza danas doneo nam je sunčano i pravo letnje vreme, uz temperature i do 33°C.

Ipak, jutra su bila vrlo sveža i hladna, u dolinama i kotlinama sa maglom, pa su jutarnje temperature padale i ispod 10°C, pa i na 8°C, u Sjenici na 3°C, dok je jutros bilo 4°C.

Iz tog razloga zabeležene su velike temperaturne razlike između dnevnih i jutarnjih temperatura, u mnogim predelima oko i preko 20 stepeni, u Sjenici čak 23 stepena, jer je maksimalna temperatura bila letnjih 26°C.

I današnji dan protiče u znaku sunčanog i pravog letnjeg vremena, a ovog poslepodneva temperature širom Srbije su preko 30°C.

Dva topla dana pred nama

Još toplije biće u naredna dva dana, jer će Srbija biti pod uticajem tremičkog visinskog grebena sa jugozapada, uz dalji priliv još toplije vazdušne mase, a uz visok vazdušni pritisak biće sunčano i veoma toplo. Ipak, jutra i noći biće i dalje sveža, pa i hladna, u dolinama i kotlinama sa maglom, a toplije će biti samo u Beogradu.

Maksimalna temperatura biće od 30 do 34°C, lokalno i do 35°C.

Ipak, zbog kraćih dana, vrućine će biti dosta podnošljivije, u odnosu na tokom letnjih dana, a i vrednosti UV zračenja iako visoke, neće biti vrlo visoke kao od maja do avgusta, ali je oprez neoophodan, kao i da se ne izlažete suncu duže od 30 minuta bez adekvatne zaštite.

Već u sredu očekuje se narušavanje termičkog grebena i pad vazdušnog pritiska, uz postepeno povećanje oblačnosti krajem dana i to će biti uvod u promenu vremena.

Stiže i naoblačenje

U noći između srede i četvrtka u severnim i zapadnim, a u četvtak i u ostalim predelima naoblačenje, ponegde sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Ovo pogoršanje vremena biće uslovoljeno prodorom oslabljenog hladnog fronta, pa će i jugoistočni vetar biti u skretanju na severozapadni, a temperatura u padu.

Maksimalna temperatura biće od 25 do 30°C, a još malo svežije biće u petak, kada se posle podne i uveče očekuje i nešto više padavina, a maksimalna temperatura biće od 22 do 28°C.

Dakle, s obzirom na to da je prosek maksimalne tempetrature za sredinu septembra od 23 do 27°C, one će do srede biti više i za 7-8 stepeni.

Hladni front

Iako će hladni front doneti nešto svežiju vazdušnu masu i pad temperatura za oko osam stepeni, ostaće i dalje umereno toplo, uz prosečne temperature.

Inače, ovo pogoršanje vremena biće prolaznog karaktera, uz lokalne padavine i grmljavinske procese. Jačih padavina i oluja neće biti.

U subotu još ponegde uz padavine, uz postepenu stabilizaciju vremena, pa se u nedelju očekuje dosta sunčanije i toplije vreme.

Za razliku od većeg dela septembra koje obeleževa uticaj anticklona, uz visok vazdušni pritisak i stabilno, sunčano i veoma toplo vreme, kraj septembra obeležiće uticaj ciklona sa Atlantika, uz nešto češće padavine, ali će i dalje ostati umereno toplo i toplo vreme i bez velikih vrućina.

Prema trenutnim prognozama do kraja septembra nema na vidiku da će doći do jačeg zahlađenja i obilnijih padavina.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Opozicija bi da sabotira Ekspo, izgradnju metroa i da ruši Beograd na vodi! Lokalni izbori zapravo su nacionalni!
Live TV

Opozicija bi da sabotira Ekspo, izgradnju metroa i da ruši Beograd na vodi! Lokalni izbori zapravo su nacionalni!

U nedelju su izbori koji su lokalni, ali je njihov karakter i značaj daleko veći. Ako uzmemo u obzir šta smo sve u poslednjih nekoliko meseci gledali: formiranje raznih pokreta koji su antidržavni, onda ovo nije priča o tome da biramo vlast u nekim opštinama, nego je pitanje da li će neki faktori ući u institucije. Gosti "Info večeri" bili su predsednik opštine Čukarica, Srđan Kolarić, predsednik opštine Zvezdara Vladan Jeremić i presednik opštine Savski Venac Miloš VIdović.

29.05.2024

22:23

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija