• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

21.08.2023

06:45

Bizarno! Povređuju mališane zbog popularnosti na društvenim mrežama! Majke razbijaju jaja deci o glavu zarad lajka!

EPA

Društvo

Bizarno! Povređuju mališane zbog popularnosti na društvenim mrežama! Majke razbijaju jaja deci o glavu zarad lajka!

Podeli vest

Novi trend razbijanja jajeta o glavu deteta na društvenoj mreži Tik tok došao je i u Srbiju! U bizarnom izazovu mame snimaju kako sa detetom spremaju jelo, a u jednom trenutku uzimaju jaje i razbijaju ga detetu o čelo! Deca, ne očekujući da će dobiti udarac jajetom u glavu, mahom zbunjena počinju da plaču, što je njihovim roditeljima izuzetno zabavno!

Ovaj snimak na Tik toku za nekoliko dana ima 33 miliona pregleda i izazvao je burne reakcije ljudi. Jedni smatraju da su izazovi na društvenim mrežama otišli predaleko i da su oni koji na ovakav način tretiraju svoju decu roditelji iz pakla. Komentarišu i da je posredi svojevrsna zloupotreba dece zarad publiciteta, budući da snimci postaju viralni, a novi pratioci samo pristižu. Međutim, ima i onih koji novi izazov doživljavaju kao odličan vid zabave.

Gde su granice?

Stručnjak za sajber-bezbednost dece na internetu Katarina Jonev za Informer navodi da je pravo vreme da se postavi pitanje da li postoje granice do kojih kreatori sadržaja na društvenim mrežama idu, i šta će sledeće smisliti samo da bi dobili veći broj lajkova i pratilaca.

- Dok smo se u poslednje vreme borili da upozorimo roditelje tinejdžerki da obrate pažnju na Tik tok izazov u kome one natapaju tampon u votku, a potom ga stavljaju u polni organ, sada imamo roditelje koji na otvoren način ugrožavaju svoju decu. Najviše se priča o razvijanju kulture ponašanja na društvenim mrežama kod dece, a mi sada imamo ovaj zaista neshvatljiv trend, čiji su tvorci roditelji! Upravo u njih deca prirodno imaju najviše poverenja, a oni zarad lajkova sumanuto ponižavaju svoje mališane. Što je još gore, sutra će to dete negde da pokuša nešto slično da uradi sa drugarima misleći da je to šala - kaže Jonev.

Naša sagovornica ističe da deca koja prirodno od roditelja usvajaju model ponašanja upravo kroz ovaj izazov mogu usvojiti mišljenje da je olako ponižavanje drugih društveno prihvatljivo.

- U ovom trendu nema ni reči o šali! Posredi je ugrožavanje dostojanstva deteta. Mi smo ranije imali Tik tok trendove u kojima su roditelji snimali decu u toaletu kada je ugašeno svetlo, a potom im puštali zvuke čudovišta. Bio je i onaj jedan kada se puštao zvuk eksplozije kako bi deca pomislila da je eksplodirala mašina za veš. Sve to je bilo bizarno, ali sada se očigledno otišlo i korak dalje - kaže Jonev.

 

 

Traume za čitav život

I školski psiholog Marija Milenković za Informer objašnjava da ovaj trend i te kako negativno može da utiče na razvoj deteta. Kako objašnjava, sigurna je da ima onih koji misle da "posredi nije ništa strašno" i da je reč o zabavi, a zapravo je u tome zamka.

- Neko dete neće reagovati, a ima onih kojima će se ovo i te kako urezati u sećanje i na njih uticati negativno. Nismo svi isti. Ranije je bilo popularno slikati dete sa flašom piva, a onda posle 20-30 godina upravo dete sa slike traži spas od alkoholizma. Isto je i sa onim roditeljima koji bacaju sa nekog pristaništa decu u more kako bi naučila da plivaju. Neki nauče, a neki zadobiju traumu. Mog strica je deda bacio baš tako u vodu kada je bio mali i on iako zna da pliva, ne ulazi nikada u more. Ostala mu je trauma iz najranijeg životnog doba. Mi nismo svesni dalekosežnih posledica našeg ponašanja prema deci. Moramo znati da su društvene mreže neuređene platforme, gde svako može svašta da postavlja. Takođe, to što neko ima mnogo pratilaca ne znači da je sadržaj koji postavlja kvalitetan i prihvatljiv. Mnogi nešto lajkuju samo iz znatiželje, a da im se uopšte ne dopada - kaže Milenkovićeva.

Deca se moraju zaštititi na internetu

Nakon što je vlasnik Fejsbuka Mark Zakerberg na Instagramu objavio fotografije svoje dece čija lica je prekrio emotikonima, otvorilo se mnogo pitanja. Koliko su društvene mreže sigurne ako njihov vlasnik nema poverenja u njih?

Bojana Stanojević, influenserka i edukatorka, majka dva dečaka, smatra da u 21. veku ne možemo pobeći od digitalnih medija.

- Međutim, ono što bih ja savetovala drugima jeste da vode računa o tome na koji način izlažu decu u javnosti, tako da ne bude situacija zbog kojih će se oni jednog dana sramiti. Apelovala bih na roditelje da ne slikaju decu na plaži, golišave u kupaćim kostimima, jer to zna često da bude zloupotrebljeno na crnom tržištu - napominje Stanojevićeva.

Advokatica Ana Selak naglašava da roditelji znaju da pre svega moraju da brinu o pravu na privatnost same dece. Deci jeste zanimljivo da gledaju svoje fotografije na društvenim mrežama, ali deca ne mogu da shvate značaj i opasnosti koje stoje iza toga.

- Mi možemo da pričamo sa decom, ali mi kao laici ne možemo da budemo sigurni u to da deca shvataju značaj svojih fotografija. Ovo što je vlasnik Fejsbuka uradio jeste alarmantno. Niko bolje od njega ne može da zna gde idu naše fotografije. Ako je on prekrio lica svoje dece, to nam govori dovoljno o tome koliko su te fotografije zaštićene - naglašava advokatica.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija