• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.07.2023

12:10

Mnogi vozači ne znaju za ovu promenu! A veoma je važna, obratite pažnju kada se nađete pred pružnim prelazom

Shutterstock

Društvo

Mnogi vozači ne znaju za ovu promenu! A veoma je važna, obratite pažnju kada se nađete pred pružnim prelazom

Podeli vest

Pukovnik saobraćajne policije Zlatko Belencan ističe da su obaveze vozača na pružnim prelazima proširene - dužni su da stanu na znak stop i propuste šinsko vozilo.

- Kada govorimo o učešću mladih u saobraćaju, moramo pre svega da apelujemo da roditelje. Početnicima nije dozvoljeno da voze od 23 do šest sati ujutru, ni u nečijoj pratnji. Treba imati u vidu i jačinu motora - ako je do 80 kilovata onda može biti u pratnji jedne osobe iz porodice koja ima B kategoriju duže od pet godina, a kada je u pitanju maloletno lice ono mora biti u pratnji jedne osobe koja ima dozvolu duže od pet godina - istakao je Belencan gostujući na TV Pink-u.

Ideja zakonodavca je bila da se zaštite mladi, dodao je Belencan i objasnio zašto.

- Mi znamo da su oni pod adrenalinom, da su željni da ubrzaju svoj život i da žive onako kako žele. Međutim, zakon ih štiti kako bi bezbedno i propisno proveli period probne dozvole. Ograničava se i brzina kretanja, na auto-putu mogu voditi 110 na sat, a u drugim sredinama 90 odsto od maksimalne brzine.

Prema njegovim rečima, kaznenin poeni su takođe ograničeno - na devet.

- Ako neko uzme porodični automobil i krene sa probnom dozvolom u vreme kada je zabranjeno, postavlja se i pitanje porodičnog nadozora - istakao je Belencan.

Foto: printscreen tv pink

Zlatko Bencan

Kada je reč o pružnim prelazima, došlo je od izmene saobraćajnih propisa - proširene su obaveze vozača i oni su dužni da stanu na znak stop kod pružnih prelaza i propuste šinsko vozilo.

- Ukoliko je potrebno, otvorite prozor i oslušnite da li dolazi voz - istakao je Belencan i ukazao koliko je opasno prelaziti na pružnom prelazu kada je supštena rampa ili je krenula da se spušta.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak
Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak

Kad god se nešto dogodi u Kremnima, rodnom mestu proroka Tarabića, većina ljudi je sklona da to tumači s dozom misterije...Česta grmljavina, sevanje munja, pa sinoć grom koji je udario u zgradu u centru sela, mnogima je uterao strah u kosti.

31.05.2024

17:31