• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E.I.

08.07.2023

06:55

Oprez, nova prevara uzela maha u prestonici! Prevaranti naglo koče ispred skupih kola, a onda traže pare

Shuterstock

Društvo

Oprez, nova prevara uzela maha u prestonici! Prevaranti naglo koče ispred skupih kola, a onda traže pare

Podeli vest

Prevaranti namerno izazivaju saobraćajne nezgode naglim kočenjem, izletanjem ili presretanjem! Meta su im skuplja vozila, odbijaju da se zove policija, a sve rade u cilju kako bi uzeli novac od vozača automobila sa kojim su se sudarili.

Pojedini korisnici društvenih mreža požalili su se na ovaj problem, a neki čak sumnjaju da iza svega stoji organizovana grupa prevaranata.

- Prestupnici pokušavaju da uzmu pare tako što namerno naprave udes, udaraju kolima ljude koji imaju malo skuplje automobile i traže im novac kao kompenzaciju za štetu koju oni namerno prouzrokuju, na primer, namerno naglo koče, izleću ili seku, uglavnom nešto što se ne može sprečiti jer nemate vremena da odreagujete. Oni odbijaju da se zove policija, već isključivo traže novac u kešu - navodi se u objavi na društvenim mrežama.

Požalio se još jedan korisnik:

- Meni se to desilo i platio sam, ipak sam udario otpozadi, jer je lik namerno zakočio naglo ni zbog čega.

Jedna gospođa je dodala da je nekoliko puta imala sličnu situaciju, ali da su prevaranti pobegli odmah nakon poziva policiji.

Prema Zakonu o bezbednosti u saobraćaju, svako vozilo mora da bude osigurano i da ima Evropski izveštaj. U saobraćajnim nezgodama bez povređenih niko nije dužan da prizna krivicu, već da popuni izveštaj.

Tada će osiguravajuća kuća proceniti da li će i kome naplatiti štetu. Ipak, nekad se vozači dogovore oko cene, ne zovu policiju niti popunjavaju Evropski izveštaj. To nije po pravilima, ali nije ni kažnjivo.

Vujanić: Pokušaj prevare

Profesor Saobraćajnog fakulteta u penziji Milan Vujanić potvrđuje da se ovo događa, ali i da postoje pešaci koji se namerno bacaju pod kola kako bi uzeli novac.

- Međutim, oni odustaju vrlo brzo od traženja para ako neko ima snimak. Ovo sve spada u pokušaj prevare. Vozači bi u ovakvim situacijama trebalo da pozovu policiju ili da naprave Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi, nikako ne treba davati novac - kaže Vujanić.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, takođe savetuje da se pozove policija ili popuni Evropski izveštaj, jer u tom slučaju ne postoji prekršajni postupak, već osiguranje plaća odštetu oštećenom.

- Drugi vid nezgoda jeste kada se vozilo naglo prestroji u traku u kojoj se kreće žrtva i naglo zakoči, onda žrtva udara otpozadi to vozilo i onda se opet pravi drama i stvara se panika. To je još jedan dodatni razlog da mu ne platite na licu mesta nego da sačekate da policija obavi uviđaj - kaže Okanović i dodaje:

- Nema razloga da bilo šta vade iz džepa. Kod nas postoji pogrešan stav da je u slučaju sudara sa sustizanjem, odnosno naletanjem otpozadi, po pravilu kriv onaj pozadi, što nije tačno. Posledica tog pogrešnog stava dovodi do toga da imamo prevarante koji se time služe, imamo ljude koji namerno koče i izazivaju nezgodu, a pritom uvek biraju luksuzna vozila - navodi Okanović.

Prevaranti rade u timovima, tvrdi se na društvenim mrežama. Čak i majstora povedu kako bi na licu mesta procenio štetu, a vrlo je teško otkriti i kontrolisati ovakve prevare, kažu upućeni. Zbog toga se ne treba upuštati u raspravu, već obavezno pozvati policiju ili popuniti Evropski izveštaj.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Iranski predsednik je ubijen? Približava nam se potpuni sumrak razuma u čitavom svetu! (VIDEO)
Live TV

Iranski predsednik je ubijen? Približava nam se potpuni sumrak razuma u čitavom svetu! (VIDEO)

Udarna tema u svim svetskim medijima jeste pad helikoptera iranskog predsednika. Pojavljuje se veliki broj dezinformacija. Predsednik nije bio sam. Postojala su još dva helikoptera sa ministrima. Da li je predsednik Irana još uvek živ ili nije? Gosti "Info večeri" bili su Dragan Vasiljković, iz fondacije Kapetan Dragan, kao i profesor dr Miloje Pršić, pukovnik u penziji.

19.05.2024

21:51

JOŠ TV VESTI

Hronika

Veštačenje ubica Danke Ilić pokazalo važnu činjenicu! Evo u kom stanju su bili kada su počinili monstruozan zločin!
Hronika

Veštačenje ubica Danke Ilić pokazalo važnu činjenicu! Evo u kom stanju su bili kada su počinili monstruozan zločin!

Osumnjičeni za ubistvo Danke Ilić dvogodišnje devojčice iz Bora koja je nestala 26. marta u mestu Banjsko Polje, dok je bila pod nadzorom majke, Dejan Dragijević iz Zlota i Srđan Janković iz Luke, za koje je utvrđeno deset dana kasnije da su devojčicu udarili službenim kolima tamošnjeg vodovoda, a potom je udavili, bili su na psihijatrijskom veštačenju u bolnici u okviru Centralnog zatvora u Beogradu.

19.05.2024

20:53

Sport

Planeta

Odbegli oligarh dao zastrašujuću prognozu za Ukrajinu!
Planeta

Odbegli oligarh dao zastrašujuću prognozu za Ukrajinu!

Bivši šef JUKOS-a, biznismen Mihail Hodorkovski, rekao je da su zapadne zemlje skoro već izgubile u ukrajinskom sukobu. Zatim je izdao izuzetno sumornu prognozu za budućnost Ukrajine za naredne dve godine, rekavši da je to i dalje „najbolji scenario“.

20.05.2024

06:29

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12