• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

29.06.2023

18:23

Hitno upozorenje stručnjaka! Afrička kuga svinja širi se velikom brzinom, leka protiv bolesti nema!

rina

Društvo

Hitno upozorenje stručnjaka! Afrička kuga svinja širi se velikom brzinom, leka protiv bolesti nema!

Podeli vest

Afrička kuga svinja širi se velikom brzinom u čitavom regionu. Potvrđena je u Hrvatskoj, u Republici Srpskoj, a u Srbiji je stigla i u sela oko Beograda. Načelnik Odeljenja za zdravlje životinja Uprave za veterinu Boban Đurić kaže za da je bolest izuzetno opasna i da protiv nje ne postoji vakcina i nema lečenja, pa se u zaraženom gazdinstvu sve svinje moraju eutanazirati.

Leka za afričku kugu svinja nema, postoji samo preventiva – izolacija i eutanazija. Prethodnih dana bolest se proširila na više naselja u okolini Beograda, na levoj obali Dunava.

Načelnik Odeljenja za zdravlje životinja Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede Boban Đurić kaže da je kuga svinja opasna zarazna bolest domaćih i divljih svinja svih kategorija.

 - Uzročnik je virus koji je prilično otoporan u spoljašnjoj sredini i prilično je teško suzbiti ovu bolest -  objašnjava Đurić.

Ističe da je bolest zabeležena u Srbiji još 2019. godine i da se od tada širila istočnim i jugoistočnim delovima zemlje.

 - U poslednjih nekoliko meseci broj žarišta je naročito eskalirao u Braničevskom upravnom okrugu, a od 1. juna i u Južnobanatskom upravnom okrugu i u Gradu Beogradu, gde se ova dva okruga i graniče -  navodi Đurić.

Foto: Freepick

 

 

Naglašava da je bolest izuzetno opasna, da ne postoji vakcina i da se obolela životinja ne može izlečiti, pa se u zaraženom gazdinstvu sve svinje moraju eutanazirati.

 - Od vlasnika tražimo saradnju, ako primete bilo kakvu promenu u zdravstvenom stanju svinja, treba odmah da prijave nadležnoj veterinarskoj službi odnosno veterinarskoj inspekciji. Kolege znaju kakva je dalje procedura. Svaka takva životinja će biti ispitana i ukoliko postoji bilo kakva sumnja na tu bolest, dalje će se preduzimati propisane mere - kaže Đurić.

Ističe da je promet svinja u zaraženim i ugroženim područjima zabranjen i da vlasnici moraju da se pridržavaju biosigurnosnih mera.

 - Lokalne samouprave moraju da pomognu u delu eventualnog uklanjanja leševa uginulih svinja jer je jako bitno ukloniti takve leševe na propisan način. Jako je opasno ukoliko vlasnik leš uginule svinje baci bilo gde jer time doprinosi širenju bolesti - objašnjava Đurić.

Nakon Semberije, kuga svinja se pojavila u Šamcu i distriktu Brčko

Da bi se sprečilo širenje zaraze u Republici Srpskoj, na mesec dana je zabranjen rad stočnih pijaca. Zabranjeno je i organizovanje sajmova i izložbi i prodaje hrane za životinje van poslovnog prostora

Direktor Veterinarskog instituta "Dr Vaso Butozan" Dragan Knežević kaže za RTS da je situacija alarmantna i da je problem regionalan.

Ističe da imaju 23 žarišta u Semberiji, jedno u Šamcu i četiri na teritoriji Brčko distrikta.

 - Sve mere su preduzete, imamo Republički krizni štab, imamo lokalne krizne štabove. Funkcioniše sve u skladu sa pravilima struke. To je jedini način borbe - naglašava Knežević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20