• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: O.G.

26.06.2023

12:19

OBELEŽAVA SE 825 GODINA OD OSNIVANJA HILANDARA! Bdenje u manastiru posvećeno njenim ktitorima - Svetom Savi  i Svetom Simeonu

insajder / printscreen

Društvo

OBELEŽAVA SE 825 GODINA OD OSNIVANJA HILANDARA! Bdenje u manastiru posvećeno njenim ktitorima - Svetom Savi i Svetom Simeonu

Podeli vest

U manastiru Hilandar svečano je proslavljeno 825 godina od osnivanja manastira. Tokom bdenja služene su službe prepodobnom Simeonu Mirotočivom i Svetom Savi Srpskom, ktitorima Hilandara.

Posebni gosti bdenja u manastiru Hilandar bili su iguman Studenice arhimandrit Tihon sa bratijom i bratstvo hilandarske kelije Svetog Nikole.

Svečana proslava jubileja - 825 godina od osnivanja manastira Hilandar - otpočela je svenoćnim bdenjem. Služba je bila nedeljna, a posvećena je ktitorima Hilandara, Svetom Savi i Svetom Simeonu.

Hilandar je srpski manastir na Svetoj gori, autonomnoj monaškoj zajednici u severnoj Grčkoj, na istočnom kraku poluostrva Halkidiki. Od dvadeset manastira istočne pravoslavne crkve koji se nalaze na planini Atos, Hilandar zauzima četvrto mesto u hijerarhiji.

Osnovali su 1198. godine monasi Sava (Rastko Nemanjić) i Simeon (župan Stefan Nemanja), velikani koji su formirali srpsku srednjovekovnu državu i autokefalnu Srpsku crkvu.

Pored Simeona i Save, značajan doprinos u vidu poseda i prihoda načinili su Stefan Radoslav i Stefan Vladislav, dok se najvećim i najznačajnijim graditeljem manastirskog kompleksa smatra kralj Milutin koji je 1320. godine potpuno rekonstruisao glavnu crkvu – današnji simbol Hilandara.

Mesto obrazovanja i umetnosti

Hilandar je imao veliki udeo u razvoju srpske književnosti i umetnosti kao žarište srpske verske i sekularne kulture i kao "prvi srpski univerzitet".

Njegova ogromna biblioteka sadrži neprocenjive tomove o srednjovekovnoj istoriji, medicini i nauci, dok se umetnička kolekcija sastoji od pozlaćenih drevnih, čudesnih ikona i relikvija, i predstavlja izvanredan prikaz za svakog ljubitelja srednjovekovne umetnosti.

Proučavanje religije, prirode, medicine i književnosti na Hilandaru su vršili najbolji stručnjaci, od kojih bi najsposobniji među njima zauzimali vodeće položaje u crkvi.

Foto: Informer DN

Ovaj manastir i danas predstavlja važno mesto hodočašća uz posedstvo najbogatije riznice i arhiva srednjovekovnog nasleđa srpskog naroda. Manastir je bez prekida nastanjen od 12. veka i u njemu boravi oko pet desetina monaha.

Poreklo imena manastira Hilandar

Etimološko značenje "Hilandara" verovatno potiče od grčke reči Chelandion koja označava vrstu vizantijskog broda.

Stravičan požar

Kako su leta vrela, manastir je u stalnoj opasnosti od šumskih požara ali jednakoj opasnosti izložen je i zimi zbog korišćenja starih ložišta i dimnjaka.

Dodatni problem predstavlja i činjenica da se tokom izgradnje manastira u velikoj meri kao gradivni materijal koristilo drvo, pa se stoga, ukoliko dođe do požara, vatra velikom brzinom širi zahvatajući nove delove kompleksa.

Foto: Informer DN

Iako je Hilandar ispaštao zbog brojnih požara u istoriji svog postojanja, najveći se dogodio u noći između 3. i 4. marta 2004. godine, koji je izbio iz dimnjaka severozapadnog konaka.

Obnova jednog od najduhovnijih mesta

Pored velikog broja uništenih građevina, požar je uništio brojne ikone, spise i druga vredna materijalna dobra. Može se reći da sreću u nesreći predstavlja to da vatra nije zahvatila riznicu i manastirsku biblioteku, koje čuvaju najvrednije predmete ove zadužbine.

S obzirom na velike gubitke, Srbija je nakon požara ulagala značajnu količinu sredstava kako za saniranje štete tako i za izgradnju novih delova.

Za obnovu Hilandara do sada je izdvojeno milijardu i 767 miliona dinara, a zakonom je obezbeđena kontinuirana pomoć od strane Republike Srbije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)
Partizan

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)

Košarkaši Partizana juče su izgubili u Podgorici od Budućnosti sa 74:73, a mnogi su za poraz okrivili Aleksu Avramovića, koji je u poslednjem napadu promašio zicer za trijumf i plasman u finale. Aleksa možda jeste tragičar meča zbog tog poteza, ali treba istaći da su se izabranici Željka Obradovića tokom meča u barem šest situacija propisno obrukali pred košem domaćih, pošto su na neverovatan način promašivali maltene otvorene zicere.

08.05.2024

12:20

Planeta

Nova drama sa "boingom", i to u Istanbulu! Avion udario prednjim delom o pistu, dramatičan snimak se širi mrežama! (VIDEO)
KONTROLNI TORANJ ODMAH OBAVEŠTEN

Nova drama sa "boingom", i to u Istanbulu! Avion udario prednjim delom o pistu, dramatičan snimak se širi mrežama! (VIDEO)

Teretni avion kompanije Boing "FedEx Airlines" sleteo je u sredu na aerodrom u Istanbulu bez raspoređenog prednjeg stajnog trapa (deo aviona preko koga se on oslanja na podlogu, pri stajanju, poletanju, sletanju i vožnji po zemlji) i uspeo da ostane na pisti, saopštilo je tursko ministarstvo saobraćaja, dodajući da nema žrtava.

08.05.2024

12:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!
Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!

Pobeda Srpske vojske na Ceru je bila istorijska, ali gubici u ljudstvu bili veliki. Iz stroja je izbačeno čak 259 oficira i 16.045 podoficira i vojnika. Za tadašnju Srbiju od oko 4 miliona stanovnika, to je bio nenadoknadiv gubitak, naročito imajući u vidu da je u Balkanskim ratovima 1912-13 Srpska vojska izgubila oko 44 hiljade oficira, podoficira i vojnika. Veliki gubici u starešinskom kadru bili su istovremeno i veliki gubici srpske inteligencije i školovanih starešina. Ovo je priča o 1.300 kaplara.

08.05.2024

07:05