• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.06.2023

15:53

SRBIJA NA UDARU OPASNOG UV ZRAČENJA: Upaljeni su alarmi- Evo u kojim gradovima će biti najkritičnije

Tanjug/Strahinja Aćimović

Društvo

SRBIJA NA UDARU OPASNOG UV ZRAČENJA: Upaljeni su alarmi- Evo u kojim gradovima će biti najkritičnije

Podeli vest

Kako RHMZ upozorava danas se lokalno očekuju intenzivni pljuskovi sa grmljavinom i lokalnom pojavom grada očekuju uglavnom južno od Save i Dunava, a sutra samo u brdsko-planinskom području istočne, južne i jugozapadne Srbije. Ali za vikend nas očekuje visok UV indeks!

U Srbiji će za vikend biti visok i vrlo visok stepen UV zračenja, navodi se na sajtu RHMZ.

UV indeks će danas biti najviši u tri grada - na Paliću, Somboru i Kikindi, gde će biti 8, što je vrlo visoko zračenje, a malo slabiji (7) u Novom Sadu i Zrenjaninu, dok će u Vranju, Sremskoj Mitrovici i Vršcu biti 6. U ostatku Srbije on će biti umeren, od 3 do 5.

Gde će biti najopasnije

U nedelju, će zračenje biti još više, pa će "u crvenom", vrlo visokom zračenju biti gradovi Palić, Sombor, Novi Sad, Zrenjanin, Vršac, Loznica, Sremska Mitrovica. Nešto niže zračenje, ali i dalje visoko 7, biće u svim gradovima osim u Negotinu, Leskovcu i Dimitrovgradu.

 

Foto: printscreen

 

Kada je ponedeljak u pitanju, "u crvenom" indeksu će biti tri grada Loznica, Valjevo i Veliko Gradište. U svim ostalim gradovima indeks će biti 6 ili 7.

Inače, indeks zračenja od 8 do 10 smatra se vrlo visokim i tada je potrebno je izbegavati izlaganje direktnom suncu u periodu od 10 do 16 časova.

Kako se zaštititi

Treba koristiti preparate sa zaštitnim faktorom u svim vremenskim uslovima, u svakoj sezoni. Preporučljivo je koristiti faktor zaštite od sunca SPF-30 i više, koji štiti od UVA i UVB zračenja. Faktor se nanosi najmanje 15 minuta pre izlaska napolje, a treba ga ponovo nanositi na svaka dva sata, češće pri obilnijem znojenju, i nakon svakog boravka u vodi treba nositi kape i šešire sa širokim obodima i odeću svetlih boja, od prirodnih materijala, po mogućstvu sa dugim rukavima, ili specijalnu odeću sa zaštitnim faktorom (odeća sa "UPF - ultraviolet protection factor" oznakom.

Nosite naočare za sunce sa 100 odsto UVA/UVB zaštitom. Izaberite kozmetiku i kontaktna sočiva koja nude UV zaštitu, ali imajte u vidu da je i dalje neophodno koristiti sredstvo za sunčanje i nositi sunčane naočare.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Kompletan izveštaj o postupanju VJT u Beogradu u vezi sa gradskim i lokalnim izborima! Reagovali na svaku prijavu policiji
VIŠE JAVNO TUŽILAŠTVO U BEOGRADU

Kompletan izveštaj o postupanju VJT u Beogradu u vezi sa gradskim i lokalnim izborima! Reagovali na svaku prijavu policiji

Više javno tužilaštvo u Beogradu (VJT), koje je u saradnji sa osnovnim tužilaštvima sa teritorije grada Beograda i pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije pratilo tok gradskih i lokalnih izbora održanih 2. juna 2024. godine, obaveštava javnost o prijavljenim događajima i postupanju po istim.

07.06.2024

13:29

TV

Zapad po svaku cenu želi da izazove sukob na Balkanu! Svesrpski sabor pokazuje da je Drina reka koja spaja, a ne koja razdvaja!
Live TV

Zapad po svaku cenu želi da izazove sukob na Balkanu! Svesrpski sabor pokazuje da je Drina reka koja spaja, a ne koja razdvaja!

Srbija i Republika srpska spremaju se za Svesrpski sabor koji će se održati u subotu 7. juna u Beogradu. Programi su, osim u Beogradu, planirani širom Srbije. Planirano je da se okupi veliki broj folklornih ansambala. Ministri iz Vlade Srbije ugostiće kolege iz Republike Srpske. Predsednik Vučić rekao je da je reč o velikoj manifestaciji zbog koje će Srbiju posetiti više od 7000 ljudi. Na ovu i druge teme govorili su u emisiji "Rat uživo" Dragan Škobalj, ekspert za energetiku i Pavle Staničić, advokat.

07.06.2024

19:37

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Pretili ste Vašingtonu, sada gledajte! Kako Ameri okrenu sve u svoju korist, sada će još Rusija i Kina biti krive što oni započinju nuklearni sukob
BELA KUĆA NAGLASILA

Pretili ste Vašingtonu, sada gledajte! Kako Ameri okrenu sve u svoju korist, sada će još Rusija i Kina biti krive što oni započinju nuklearni sukob

Sjedinjene Američke Države će možda u narednim godinama morati da povećaju broj raspoređenog strateškog nuklearnog oružja radi odvraćanja povećanih pretnji protivničkih zemalja da bi se zaštitio američki narod i zemlje saveznici, izjavio je viši pomoćnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Pranaj Vadi.

07.06.2024

21:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija