• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

25.04.2023

12:14

MINIMALAC ZA MESEC MAJ VEĆI OD ONOG U APRILU, U ČEMU JE STVAR?! Razlika skoro 6.000 dinara

Shuterstock

Društvo

MINIMALAC ZA MESEC MAJ VEĆI OD ONOG U APRILU, U ČEMU JE STVAR?! Razlika skoro 6.000 dinara

Podeli vest

Kada na račune oko 400.000 radnika u Srbiji koji primaju minimalac legne majska zarada ona će u odnosu na prethodni mesec primiti gotovo 6.000 više. Razlog tome nije povećanje minimalne cene rada, već to što su u prethodnom mesecu bila tri radna dana manje, a samim tim i broj radnih sati je bio znatno manji. Tako su u aprilu zaposleni imali 160, a u maju će odraditi čak 184 sati.

Zvanična cena radnog sata od 1. januara ove godine je 230 dinara, pa je tako minimalac u aprilu bio 36.800, a majski je 42.320 dinara. I bruto iznosi su veći, u kraćem radnom mesecu iznosio je 49.399, a u tri dana dužem - 57.274 dinara.

Najveći minimalac u ovoj godini radnici će primiti tri puta. Jedan je bio u martu, drugi je majski, a treći ih čeka u avgustu. Dan manje u radnom kartonu, po 22, imali su u januaru, a biće još u junu, oktobru i novembru i zarada od 40.480. Za jul, septembar i decembar ubeležiće po 21 dan i zaradu od 38.640 dinara, dok su april i februar meseci sa najtanjim kovertama zbog minimalnog broja radnih sati.

Zaposleni bi trebalo da znaju i da je preračun sa neto na bruto zaradu izvršen primenom neoporezivog iznosa zarade od 21.712 dinara i koji je u odnosu na prošlu godinu povećan. U 2022. granica je bila podvučena na 19.300,a a umanjena je i stopa doprinosa za PIO na teret poslodavca za jedan odsto.

Različitim propisima predviđene su određene olakšice i umanjenja poreza i doprinosa na zarade koje isplaćuje poslodavac za novozaposlene, one sa invaliditetom, kao i za novoosnovane po osnovu lične zarade preduzetnika i preduzetnika poljoprivrednika i u mnogim drugim slučajevima.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija