• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.Marić

23.04.2023

21:00

MAJKO, MNOGO DECE UMIRE, OVDE JE PAKAO! Zastrašujuća ispovest Vojke iz Beograda čiji je sin Filip u Sudanu u kome BUKTI RAT: Samo se molim da je živ! (FOTO)

Informer DN/privatna arhiva

Društvo

MAJKO, MNOGO DECE UMIRE, OVDE JE PAKAO! Zastrašujuća ispovest Vojke iz Beograda čiji je sin Filip u Sudanu u kome BUKTI RAT: Samo se molim da je živ! (FOTO)

Podeli vest

Filip Lujić (30), medicinski tehničar iz Beograda koji radi u dečjoj bolnici u mestu Njala u ratom zahvaćenoj afričkoj državi, rekao je svojoj majci u poslednjem pozivu da im je već sedmoro mališana umrlo od rana od gelera.

- Majko, nismo uspeli da spasemo sedmoro dece! Umiru na moje oči... Izdahnuli su od posledica ranjavanja. Geleri su ih izmasakrirali... Ovde u Sudanu je pakao, nemamo hrane ni lekova - bilo je poslednje što je Filip Lujić (30), medicinski tehničar iz Beograda, rekao svojoj majci iz ratom zahvaćenog Sudana. Bilo je to pre 72 sata. Od tada majka Vojka ne zna za sebe. Strepi jer ne zna šta joj je sa sinom. Telefonske i internet veze sa Sudanom i dalje su u prekidu.

Borba za život

Filipova majka Vojka ne prestaje da se moli i svakog minuta gleda u telefon nadajući se da će joj se sin javiti. Kaže da njen sin nije mogao ni da pretpostavi da će mu se posao u Africi pretvoriti u borbu za goli život.

- Moje dete ne spava noćima, bori se da izvuče živu glavu. Njegovi sestra i brat takođe strepe za njega. Svi smo kao na iglama. Samo da mi se Filip dočepa Srbije - kaže majka Vojka za Informer.

Stradaju civili


Sve činimo da spasemo nedužne civile. Mnogo dece umire, to mi najteže pada
Filip Lujić

 

Filip je pre samo mesec dana stigao u Sudan. Napustio je posao u Institutu za neonatologiju u Beogradu i zaposlio se u dečjoj bolnici u mestu Njala, udaljenom čak 1.230 kilometara od Kartuma, glavnog grada Sudana. Svaki dan se javljao majci i pričao da uživa dok pomaže najmlađim pacijentima u Africi.

- Sada se samo molim da je živ! Molim Boga da nije krenuo sa pripadnicima Ujedinjenih nacija u evakuaciju preko Južnog Sudana. Kazao mi je da ima tu opciju, ali kada smo se raspitali, mnogi su nas uveravali da to nije bezbedno... Tamo je jedini Srbin u bolnici, u kojoj pored njega rade Italijani i neka devojka iz Etiopije. Nema tamo nikog svog. Na vezi sam sa našim konzulom iz Sudana, uverava me da su bolnice najbezbednije mesto, ali džaba. Ubi me neizvesnost. Srce hoće da mi iskoči - priča majka.

Očajna majka

Kako kaže, njen sin je završio srednju medicinsku školu u Beogradu. Posle mnogo godina rada odlučio je da ode u misiju u Afriku kao što to čine i mnoge njegove kolege, koje mu sada daju podršku.

- Živa nisam... Ne javlja mi se. Ova misija je bila njegovo vatreno krštenje. Samo se molim Bogu da će doći. Kazao mi je: "Majko, u bolnici slabo čujemo detonacije, tu smo najbezbedniji. Ne idemo ni u smeštaj, koji je prekoputa bolnice. Činimo sve da spasemo nedužne civile koji stradaju. Mnogo dece umire, to mi najteže pada, toga ću se zauvek sećati." Posle ovakvih reči, nije vam svejedno. S druge strane, iako me je i naš konzul u Sudanu gospodin Ahmed Abdel Muti uverio da sigurno niko neće gađati bolnicu, nisam pametna. Najgore je što nemaju dovoljno hrane, ali i lekova ponestaje. Dostava ne funkcioniše - kaže očajna Vojka.

Foto: Informer DN/privatna arhiva

Filip Lujić

U toku je evakuacija 11 Srba iz Kartuma


Ministarstvo spoljnih poslova Srbije potvrdilo je da je juče počela evakuacija prvih 11 srpskih državljana iz Sudana gde borbe vojske i paravojske ulaze u drugu nedelju. U saopštenju je potvrđeno ono što je prethodno kazao počasni konzul Srbije u Sudanu Ahmed Abdel Muti, da se srpski državljani u tri grupe evakuišu iz glavnog grada Kartuma.

- Šestoro srpskih državljana evakuiše se iz Kartuma zajedno sa državljanima Ujedinjenih Arapskih Emirata, druga grupa sa četvoro srpskih državljana krenula je sa službenicima Ujedinjenih nacija, a u trećoj grupi sa turskim državljanima nalazi se i jedan srpski - naveo je Muti.

Konzul je dodao da su preostali srpski državljani, kojih je u Sudanu oko stotinu, rešili da ostanu, ili se zbog toga što imaju malu decu premišljaju o načinu odlaska iz bezbednosnih razloga.

Ona dodaje da njen sin od kada su počeli sukobi ne napušta lokalnu bolnicu u Njali, a kako ističe, najteže mu pada to što je mnogo zavoleo narod koji se sada guši u krvavom ratu.

- Pričao mi je da su Sudanci toliko dobri i ljubazni da se to rečima ne može opisati. Kaže da, uprkos velikom siromaštvu, nisu izgubili dostojanstvo. Mnogo su ga zavoleli, naročito deca, a i on njih - ističe Vojka.

Foto: Informer DN/privatna arhiva

Filipova majka Vojka

Podrška kolega

Komunikaciju oko stotinu srpskih državljana koji se nalaze u Sudanu otežava to što su internet veze već tri dana u prekidu. Kako objašnjava Filipova majka, sa njom i svi njegovi poznanici pokušavaju da stupe u kontakt sa njim.

- Ima koleginicu iz Beograda koja je trenutno u Ugandi, a bila je i u Avganistanu kada je tamo izbio rat. Ona mu najviše šalje podršku jer je prošla kroz agoniju kroz koju sada prolazi moj sin. On se ne seća ratova iz devedesetih godina prošlog veka koji su bili kod nas. Bio je mali. Ovo je za njega haos iz kojeg će se, nadamo se, konačno izvući. Samo da mi dođe. Najmanje što mogu da mu učinim jeste da mu spremim ručak i da ga okrepim - kazala nam je majka ovog medicinara.

Sukobi u Sudanu izbili su 15. aprila između vojske generala Abdela Fataha el Burhana, de fakto vođe Sudana od puča 2021. godine, i njegovog pomoćnika, koji mu je postao suparnik, generala Muhameda Hamdana Dagala, komandanta paravojne grupe Snage za brzu podršku (RSF).


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Cela zgrada - svi kandidati za odbornike Zeleno-levog fronta! Opozicija se sprda sa narodom: Optuživali vlast za fantomske birače, a oni imaju fantomske odbornike!
NEKO IH JE IDIOTSKI PRESELJAVAO

Cela zgrada - svi kandidati za odbornike Zeleno-levog fronta! Opozicija se sprda sa narodom: Optuživali vlast za fantomske birače, a oni imaju fantomske odbornike!

Liste za lokalne izbore opozicije pune su takozvanih fantomskih birača, kako su oni samo nazvali pojedine građane koji su menjali prebivalište i pokušali da tako optuže vlast da je pokrala decembarske izbore?! Sada, je opozicija prestavila - fantomske odbornike i to u svojim redovima!

17.05.2024

11:14

SRPSKA POLITIČKA ALHEMIJA! Samo da su protiv Vučića: Pljuvali se na pasja kola, a sad su u istom frontu!
Izbori 2024

SRPSKA POLITIČKA ALHEMIJA! Samo da su protiv Vučića: Pljuvali se na pasja kola, a sad su u istom frontu!

Proročke reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će se opozicija istog časa ujediniti ako bude imala makar jedan glas, jednog odbornika, jednog poslanika više od vladajuće koalicije ponovo su dobile na snazi nakon što je doktor Branimir Nestorović, lider "Pravi Mi" najavio da će se povući iz izborne trke na lokalnim izborima u Beogradu, ako i lažni ekolog Savo Manojlović uradi isto.

17.05.2024

10:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija