• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.03.2023

23:15

KAKO JE VOJSKA SRJ NASAMARILA NATO TOKOM BOMBARDOVANJA?! Uz pomoć gume, krpe i daske - ovo malo ko zna

printscreen K1

Društvo

KAKO JE VOJSKA SRJ NASAMARILA NATO TOKOM BOMBARDOVANJA?! Uz pomoć gume, krpe i daske - ovo malo ko zna

Podeli vest

Pukovnik u penziji Boško Zorić rekao je danas da je Vojska SRJ tokom NATO bombardovanja 1999. godine nasamarila NATO.

On je objasnio da je vojska u saradnji sa grupom entuzijasta i vazduhoplovnim modelarima napravila različite makete koje su zavarale NATO i na taj način sačuvala deo borbenih aviona Mig-29 od uništenja.

Zorić je za K1 rekao i da je NATO gađao i makete mostova na Kosovu i Metohiji koje je postavila Vojska SRJ.

- Na Kosovu 1999. godine moje kolege su uspešno postavile makete mostova koji su predstavljeni kao prepreka za tenkove, i vešto su ih maskirali tako da izgledaju kao da su mostovi od asfalta. NATO je gađao upravo te mostove. A za izradu maketa su korišćeni guma, krpa, daska i možda neki limar, neka je sve to ukupno koštalo 2.000 evra, a zahvaljujući tome, nije srušen naš nijedan pravi most - istakao je Zorić.

Dodao je da se "mamci" vekovima primenjuje u ratovanju i da je u šestom veku kineski mislilac i vojni teretičar u svom delu "Umeće ratovanja" Sun Cu preporučio korišćenje mamaca radi obmane neprijatelja.

Foto: printscreen K1

Lažno oružje od sintetičke svile kao mamac u modernom ratu

- Osnovna ideja svakog vojskovođe je da zavara svog protivnika i prikrije svoje prave namere - rekao je Zorić i napomenuo da je u Prvom svetskom ratu korišćeno lažno artiljerijsko oružje napravljeno od raznih materijala.

Zorić je dodao da su nekada pravljene i lutke konja kako bi neprijatelj bio obmanjen o pravoj snazi i broju vojnika.

- A u Drugom svetskom ratu tokom iskrcavanja u Normandiju korišćena su razna sredstva da se prikriju vojnici kako bi se generali Vermahta doveli u zabunu - objasnio je Zorić.

Foto: printscreen K1

Boško Zorić o tome kako je srpska vojska nasamarila NATO

Vojni analitičar i predsednik Centra za geostrateška istraživanja i terorizam, Vlade Radulović, rekao je za K1 da su sredstva kojima se gađa jedna maketa deset i više puta skuplje od te iste makete.

- Prvi i osnovni cilj je da prikrijete pravo stanje, zatim da obmanete neprijatelje da skupom municijom dejstvuju i na taj način otkriju svoj položaj. Kada je reč o cenama, zavisi od kompanije do kompanije. Italijani imaju dobro tržište kada je reč o maketama. Obično su cene između 1.000 i 3.000 evra, ali zaista nisu velike ako znate šta možete da dobijete - naglasio je Radulović.

Kako je objasnio, danas makete moraju imati emitere lažnog radarskog zračenja, jer postoji tehnologija koja hvata taj odraz lažnih maketa.

Naglašava da je od početka rata u Ukrajini češka kompanija za proizvodnju lažnog oružja na naduvavanje udvostručila prodaju i kako je istakao, to je dobar primer koji prikazuje da postoje "neki drugi ljudi u ovom vojnom sistemu koji su važni za bojište", poput vojnih inženjera koji izrađuju makete.

- Najplastičniji“ primer samog koncepta maskiranja bio bi Trojanski konj - podsetio je Radulović i napomenuo da on predstavlja ideju da pronađete način kako da nešto sakrijete.

Foto: printscreen K1

Nadovezao se i Vlade Radulović

- Iz Drugog svetskog rata imamo primer kako su Nemci oslikavali situaciju da imaju veći broj oklopnih vozila nego što imaju. Nađete livadu, sa oklopnim vozilima napravite što više tragova i sakrijete ih u šumarak. Neprijatelj traži tragove vozila i kada naiđe na tragove koje ste ostavili on se zapita koliko vas zapravo ima - dodao je Radulović.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragi

pre 1 godinu

Lako je bilo tada nasamariti NATO...tada ministar vojske nije bio Nebojša Stefanović. Samo se pitam: ko li je postavio tog genija na mesto ministra? Neki veliki srpski patriota. Da vam pomognem...nije Milo Đukanović.

UZMI SEKIRU, POLIJ GA NAFTOM I SPALI! Dobri momak dao kaparu za stan, a vlasnik ga vređa, preti - iskustvo kao njegovo još nije viđeno (FOTO)
Društvo

UZMI SEKIRU, POLIJ GA NAFTOM I SPALI! Dobri momak dao kaparu za stan, a vlasnik ga vređa, preti - iskustvo kao njegovo još nije viđeno (FOTO)

Sve je više primera u kojim možemo čuti da su stanodavci "posrnuli", kako sa cenama, tako i sa bahatim ponašanjem. Jedan korisnik drušvene mreže "Redit" ispičao je svoje iskustvo, naime, našao je povoljan stan, ali vlasnik uopšte nije prijatan, te zove, preti, s obzirom da nisu sklopili dogovor, već je muškarac koji je trebao biti podstanar odustao.

10.03.2023

18:05

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija