• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/pink.rs

22.02.2023

10:05

DA LI MOŽE USPEŠNO DA SE PREVARI POLIGRAF? Otkriveno kako funkcioniše detektor laži

Društvo

DA LI MOŽE USPEŠNO DA SE PREVARI POLIGRAF? Otkriveno kako funkcioniše detektor laži

Podeli vest

Poligrafista otkriva kako zapravo funkcioniše detektor laži, da li unapred znamo pitanja, kao i da li je zaista moguće da ga prevarimo?

Poligraf, odnosno kako ga većina zove “detektor laži”, koristi se za ispitivanje telesnih aktivnosti ispitanika i  njegove reakcija tokom ispitivanja o tome da li jeste ili nije počinio nekakve nezakonite radnje. 

Ispitivanje počinje tako što poligrafista postavi i "priključi" na ispitanika aparat za merenje visine krvnog pritiska, disanje, puls i električni otpor. Ovi parametri se menjaju kada neko izgovori laž, usled psihološke reakcije.

Foto: printscreen tvin

Nikola Novak

Poligrafista Nikola Novak je otkrio kako izgleda ispitivanje. 

- Sve počinje tako što klijent dođe sa problemom. Znači definišemo šta je problematika i tema testiranja. Sa tim u skladu se definišu pitanja i kada se prikupi dovoljan broj informacija završava se ta prva faza testa odnosno taj intervju. Potom se prelazi se na drugu fazu testiranje, a potom ide i treća faza rezultati - istakao je poligrafista i dodao:

- Lice se u kontrolisanom okruženju aktivira stimulans i očitavaju se reakcije na ekranu. Pitanja se ne menjaju, definišu i kažu se ispitaniku. Ispitanik zna koja će pitanja dobiti. Zatim ide test koji se radi minimum tri puta.

Nakon toga je razotkrio večitu dilemu da li je moguće prevariti poligraf. 

- Možete da slažete, ali ćete pasti test. Ljudi gledaju filmove pa pokušavaju da sprovode te kontra mere. U nameri da izazovu veštačku fiziološku reakciju i time poremete test. Ova oprema koju imamo je najnovija oprema i imamo kanale koji služe baš za hvatanje kontra mera. Ako neko krene to da radi mi mu kažemo da to ne radi. Ne mogu ja da ga prevarim koji znam kako sve funkcioniše. Sve veći broj zemalja priznaje poligraf kao dokaz na sudu - otkrio je poligrafista.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija