• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.01.2023

19:37

OTKRIVAMO, KOJI GRAD U SRBIJI JE NAJJEFTINI ZA ŽIVOT!? Hrana je ovde drastično jeftinija, a najviše cene nisu u Beogradu, već u...

Pixabay

Društvo

OTKRIVAMO, KOJI GRAD U SRBIJI JE NAJJEFTINI ZA ŽIVOT!? Hrana je ovde drastično jeftinija, a najviše cene nisu u Beogradu, već u...

Podeli vest

Republički zavod za statistiku (RZS) objavio je prema poslednjim podacima prosečne cene na malol, a u pitanju su cene poljoprivrednih proizvoda u raznim gradovima Srbije. Grad koji prednjači po jeftinoći jeste Valjevo i građani ovog mesta izdvajaju najmanje novca za kupovinu poljoprivrednihproizvoda. Napravljena je i računica u odnosu na druga mesta u Srbiji, uključujući i Beograd

Prosečne cene poljoprivrednih proizvoda (odabrano je 24) koje je objavio RZS, odnose se na period od 15. do 21. decembra 2021, a obuhvaćeno je 17 lokalnih samouprava. Kada se saberu cene odabranih proizvoda, Valjevo je najjeftiniji među gradovima koji su uključeni u razmatranje.

Kako je portal kolubarske.rs preneo, izdvojeno je deset proizvoda za svaki grad, a to su: krompir, pasulj, crni luk, kajmak, sir, juneće meso, 10 jaja, mleko, jabuke i limun.

Najviše novca za te proizvode potrebno je izdvojiti u Novom Pazaru – 4.390 dinara, dok najmanje novca – 3.220 dinara u Valjevu. Na drugom mesu po "skupoći" je Leskovac (deset izabranih proizvoda košta 4.155 dinara), a slede Kragujevac – 4.100, Zrenjanin – 4.040, Subotica - 3.965, Niš – 3.915, Beograd – 3.880, Novi Sad – 3.870, Zaječar – 3.810, Šabac – 3.760, Pančevo – 3.750, Smederevo – 3.710, Užice – 3.590, Kraljevo – 3.430 i Vranje – 3.355 dinara.

Prema podacima RZS (u pitanju su prosečne cene proizvoda), kilogram sira u Valjevu košta 300, a cena kajmaka je 1.000 dinara.

Sir je najskuplji u Zaječaru i košta 800 dinara, dok se kilogram kajmaka u Leskovcu prodaje za 1.450 dinara.

Foto: Pixabay

Cena za kilogram junećeg mesa je približno ista u većini gradova, kreće se od 830 dinara, koliko košta u Smederevu i Kraljevu, a u Beogradu i Novom Pazaru kilogram košta 1.100 dinara.

Za kilogram jabuka u osam gradova treba izdvojiti oko 100 dinara, najskuplje su u Šapcu – 120, a najjeftinije u Smederevu gde kilogram tog voća košta 60 dinara.

Litar mleka u je u skoro svim gradovima iste cene, košta oko 150 dinara... Koliko ste spremni da izdvojite za jaja? Cena za 10 jaja počinje od 170 dinara i to je cena za Valjevo, dok jaja doštižu cenu od 250 dinara u Vranju i Novom Pazaru.

U Valjevu deset izabranih proizvoda košta 660 dinara manje u odnosu na Beograd, gde je prosečna plata u oktobru prošle godine iznosila 95.627 dinara, a u Valjevu je bila 65.164 dinara.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Svi su isti! Glas za Manojlovića je glas za to da su Srbi genocidni - Savo potvrdio koaliciju sa listom “Biram borbu”, čiji lideri tvrde da je Srebrenica genocid!
Izbori 2024

Svi su isti! Glas za Manojlovića je glas za to da su Srbi genocidni - Savo potvrdio koaliciju sa listom “Biram borbu”, čiji lideri tvrde da je Srebrenica genocid!

Kandidat za gradonačelnika Beograda pokreta "Kreni-promeni" Savo Manojlović priznao je da je napravio koaliciju sa listom "Biram borbu" koju čini šest stranaka iz nekadašnje "Srbije protiv nasilja" - Zeleno-levi front, Ne davimo Beograd, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Ekološki ustanak - Ćuta, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije - a čiji lideri tvrde da je Srebrenica genocid.

23.05.2024

08:41

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija