• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.07.2022

10:06

POZITIVAN REZULTAT TESTA NE POKAZUJE SAMO TRUDNOĆU! Dr Milošević objašnjava: Muškarci na ovaj način mogu da otkriju tešku bolest

Shutterstock

Društvo

POZITIVAN REZULTAT TESTA NE POKAZUJE SAMO TRUDNOĆU! Dr Milošević objašnjava: Muškarci na ovaj način mogu da otkriju tešku bolest

Podeli vest

Pozitivan test na trudnoću, osim same trudnoće, može da bude i signal za uzbunu za oba pola, jer može da ukaže na malignitet, a konkretno kod muškarca može da znači rak testisa, kaže urolog dr Aleksandar Milošević

Prema njegovim rečima, testovi za rano otkrivanje trudnoće određuju nivo hormona beta HCG, koji raste svakog dana od momenta začeća, a isto tako veliki broj karcinoma testisa proizvodi upravo ovaj hormon.

Rak testisa je multipotentan. Testis daje ćeliju iz koje nastaju svi naši organi. Taj specijalni tumor testisa može praktično da da ženske ćelije, koje luče te hormone koji liče na trudnoću. To je potpuno moguće – kaže urolog.

Foto: Informer dn

Dr Aleksandar Milošević

Kako dalje objašnjava, nije loše da muškarci s vremena na vreme urade test za rano otkrivanje trudnoće.

To posebno preporučujem onima kojima se javi bol u testisima. Najčešće je takav bol posledica infekcije ili torzije, ali može se javiti i kao posledica karcinoma. Pojava spontanog, bezbolnog otoka testisa je takođe razlog za sumnju na karcinom. Nekada je testis u celini uvećan i zadebljao. Muškarci mogu osećati i težinu u testisu, a u malom broju slučajeva moguće je i uvećanje i osetljivost dojki kada je tumor hormonski aktivan.

žTakođe, urolog savetuje da muškarci koji imaju više od pedeset godina idu na pregled kod urologa makar dva puta godišnje.

Pored toga, svaki čovek trebalo bi makar jednom mesečno da sam pregleda polni organ. Redovni samopregled testisa je veoma važan. Muškarac treba da obrati pažnju na veličinu, konzistenciju i površinu skrotuma, a ukoliko primeti da nešto nije u redu, treba odmah da se javi lekaru.

Foto: Pink.rs

Test za trudnoću

Bez simptoma

Dr Milošević ističe da neki muškarci nemaju nikakvih simptoma kada im se utvrdi rak testisa.

Često se dešava da čoveka ništa ne boli, da testisi izgledaju najnormalnije, a da mu se dijagnostikuje kancer testisa. S druge strane, mogu se pojaviti simptomi kao što su bol ili nelagodnost u testisima, otok i bol u donjem delu trbuha ili u leđima, i to je znak da se odmah reaguje.

Iako rak testisa uglavnom pogađa mlađu populaciju od 15 do 35 godina, može se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi.

Kada se javi kod starijih muškaraca, onda je reč o limfomu, karcinomu ćelija imunološkog sistema, koje se takođe nalaze u sastavu tkiva skrotuma. Kada se postavi dijagnoza, utvrđuje se da li se rak proširio. U svakom slučaju, karcinom testisa je jedan od karcinoma koji se najviše leči, čak i ako se proširio na druga područja. Za one sa rakom testisa u ranim fazama, petogodišnja stopa preživljavanja veća je od 95 odsto.

Tinejdžeru spasen život

Kada je, iz šale, uradio test za rano otkrivanje trudnoće, koji je pokazao pozitivan rezultat, sedamnaestogodišnjak iz Čikaga nije ni slutio koliko je zapravo bolestan.

On je fotografiju urađenog testa objavio na internetu našalivši se na svoj račun da je trudan. Odmah je usledio komentar jednog lekara da se tu krije ozbiljan problem, pa je mladić otišao kod urologa i posle nekoliko urađenih analiza saznao je da ima kancer testisa. Zahvaljujući testu, na vreme je dobio terapiju, prenosi Objektiv.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta će Putin sad?! Rusija u ogromnoj opasnosti! Moskva prozrela tri trika koje je Amerika spremila za samit u Švajcarskoj!
RAT SVIM SREDSTVIMA

Šta će Putin sad?! Rusija u ogromnoj opasnosti! Moskva prozrela tri trika koje je Amerika spremila za samit u Švajcarskoj!

Na dnevnom redu „ mirovne konferencije “ o Ukrajini u Švajcarskoj, zakazane za 15-16. jun, od planiranih deset, ostala su tri pitanja: Nuklearna bezbednost, bezbednost plovidbe i razmena zatvorenika po formuli „svi za sve“. Ovo je rekao politikolog, generalni direktor Instituta za političke studije Sergej Markov u emisiji „Prvi Sevastopolj“.

28.05.2024

18:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Novi olimpijski bazen za nove šampione!
Futog

Novi olimpijski bazen za nove šampione!

Prеmijеr Miloš Vučеvić i gradonačеlnik Novog Sada Milan Đurić, sa ministrom građevinarstva Goranom Vеsićеm i prеdsеdnicom Pokrajinskе vladе Majom Gojković, obišli su u Futogu završne radove na Sportskom kompleksu u oviru koga je i nov olimpijski bazen.

28.05.2024

18:54

Da l' da gledaš il' da jedeš! Darko je vatrgosac, ali i vrstan umetnik!
Srbija

Da l' da gledaš il' da jedeš! Darko je vatrgosac, ali i vrstan umetnik!

Vatrogasac Darko Sinđelić iz Ivanjice ima nesvakidašnji hobi. Za neke je to umetnost, jer kako nazvati skulpture koje on pravi rezbarenjem voća i povrća! Njegova dela sve češće krase stolove na veseljima u Čačku i okolini, ali se za ovo neobično umeće jednog vatrogasca čulo i u čitavoj Zapadnoj Srbiji.

28.05.2024

15:31