• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

07.03.2021

23:19

IMAM 30 GODINA STAŽA, ALI NISAM ZNALA ŠTA KORONAVIRUS ČINI ORGANIZMU! Doktorka Vesna otkrila da je jedna stvar posebno brine!

Društvo

IMAM 30 GODINA STAŽA, ALI NISAM ZNALA ŠTA KORONAVIRUS ČINI ORGANIZMU! Doktorka Vesna otkrila da je jedna stvar posebno brine!

Podeli vest

Prvi zaraženi pacijent dovezen je kolima hitne pomoći u Kliniku za infektivne bolesti KC Vojvodine. Njegovo stanje je bilo teško, borba duga, ali smo uspeli da ga izlečimo

Prošlo je tačno godinu dana otkad smo primili prvu osobu zaraženu koronavirusom u Srbiji! Odlično se sećam tog dana, kao da je juče bio. Prvi zaraženi pacijent Igor Đantar (44) dovezen je kolima hitne pomoći u jedinicu intenzivnog lečenja naše klinike. Njegovo stanje je bilo teško, borba duga, ali uspeli smo da ga izlečimo!

Ovako za Informer priča upravnica Klinike za infektivne bolesti KC Vojvodine (KCV) prof. dr Vesna Turkulov, prva lekarka u Srbiji koja je lečila obolelog od kovida.

Teško i neizvesno

- Iako imam trideset godina staža, nisam znala šta koronavirus čini organizmu. Radilo se o novoj bolesti, do tada nepoznatoj, koja je već u tom trenutku odnosila veliki broj života u Kini i Italiji. Saznavali smo svaki dan ponešto novo o posledicama koje ovaj virus ostavlja na organizam. Ali nisam bila uplašena. Znala sam da je moj tim spreman da pruži pacijentima sve od sebe. Opremu smo znali da koristimo, jer smo naučili to kada se pojavila ebola. Tako da ni susret sa skafanderom nije bio strašan - priča nam svoja iskustva doktorka sa prve linije borbe protiv opakog virusa.

Doktorka se priseća da je prvi zaraženi pacijent zbog teškog stanja iz Subotice prebačen u Klinički centar Vojvodine. Odmah je bio priključen na aparate koji prate rad vitalnih organa.

- Radilo se o mladom, do tada zdravom čoveku. Stigao je iznemogao, sa temperaturom i upalom pluća. Gotovo da nije mogao da diše. Priključili smo ga na kiseonik i borba za njegov oporavak trajala je nekoliko nedelja. Srećom, izbegao je respirator i uspeli smo da ga izlečimo. Njegov oporavak je posle dugo trajao - kaže Turkulov.

Nema kraja

Ali, kaže ona, tada nije ni sanjala da će mukotrpna i neizvesna borba sa ovom bolešću trajati i godinu dana kasnije.

- Nisam verovala da ćemo se i posle godinu dana mučiti sa kovidom. Od tog prvog bolesnika, pa stotine posle njega, promenio mi se život. Među obolelima, i to sa težim oblicima bolesti, bilo je dosta prijatelja i kolega. Takve situacije nas emotivno i psihički menjaju. Ono što me sada brine jeste da se ovome ne nazire kraj i pitam se da li ćemo ikada više živeti i raditi kao nekada - sa setom u glasu završava svoju priču doktorka Turkulov.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Bajden oprostio genocid Izraelu! Hoće li Međunarodni krivični sud još da ćuti?
Live TV

Bajden oprostio genocid Izraelu! Hoće li Međunarodni krivični sud još da ćuti?

Američki predsednik Džozef Bajden detaljno predstavio plan primirja u Gazi. Obe strane pozitivno reagovale. Poljska podigla navijaciju u nebo. Na samitu u Švedskoj Zelenski traži više naoružanja. Iran se sprema za prevremene predsedničke izbore. U toku je registracija kandidata. Izbori će se održati 28. juna. Na sve ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Boris Bratina, filozof i pukovnik Velibor Stević. Uživo u program uključio se iz Nemačke i politikolog Andreja Lović, a iz Ukrajine ratni reporter Igor Damjanović.

01.06.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Susret "jegulje" i "meduze"! Ovako je izgledala poseta našeg državnog vrha Hitlerovoj Nemačkoj! (VIDEO)
Srbija

Susret "jegulje" i "meduze"! Ovako je izgledala poseta našeg državnog vrha Hitlerovoj Nemačkoj! (VIDEO)

Poseta kneza Pavla Karađorđevića Berlinu 1. juna 1939. godine nekome sa strane mogla je izgledati kao potpuni diplomatski uspeh Hitlerove Nemačke. Nacisti su priredili veliku vojnu paradu, kancelar i jugoslovenski namesnik smeškali su se jedno drugom, a razmenjene su i uljudne reči hvala za oba naroda. Ipak, “iza kulisa” stvari su izgledale mnogo drugačije…

01.06.2024

09:00