• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.02.2021

10:36

FOTOGRAFIJA PRIJAVNICE DOLASKA U JASENOVAC PRABABE BILJANE ČEKIĆ! Porodica mlade glumice bila je jedna od onih koja je u LOGORU SMRTI IZGUBILA SVOJE NAJMILIJE!

Društvo

FOTOGRAFIJA PRIJAVNICE DOLASKA U JASENOVAC PRABABE BILJANE ČEKIĆ! Porodica mlade glumice bila je jedna od onih koja je u LOGORU SMRTI IZGUBILA SVOJE NAJMILIJE!

Podeli vest

Glavna junakinja filma "Dara iz Jasenovca" je trinaestogodišnja Biljana Čekić (13), a njihova porodica je jedna od onih koja je izgubila svoje najmilije u logoru. Njena prabaka sa još devetoro rođaka bila je u koloni za Jasenovac. Ona je preživela, ostali nisu

 

Prijavnica dolaska u Jasenovac prabake Biljane Čekić, Zdravke Čekić, objavljena je na društvenoj mreži Tviter. Prijavnica je datirana na 11.10.1942.

- Prijavnica dolaska u Jasenovac prababe Biljane Čekić, Zdravke Čekić. 9 članova porodice Čekić je ostalo u Jasenovcu. Preživeli su nam podarili devojčicu koja je na svojim plećima ponela istoriju svojih predaka. Sudbina piše epike, uvek. 

 

Trinaestogodišnja glumica Biljana Čekić maestralno je odigrala ulogu Dare u filmu Dara iz Jasenovca.

Biljana živi u selu Sreflije, deset kilometara od Kozarske Dubice. Ide u osmi razred a živi sa ocem, bratom, starijom sestrom, bakom i dedom. Za ulogu je izabrana između dve hiljade dece.

Biljana kaže da je na snimanju ratne drame saznala sve o monstruoznim zločinima koje su ustaše činile nad nevinim ljudima.

- I pre početka snimanja filma slušala sam o Jasenovcu i donekle bila upoznata šta se tamo dešavalo. O tome smo učili i u školi i znala sam da je dosta dece bilo u logoru. Međutim, nisam baš znala kako su zarobljenici mučeni u tom logoru. O tim strahotama sam saznala tek kada sam počela da snimam film - rekla je za RTS devojčica koja je prvi put stala pred kamere u ovom ostvarenju.

Film Dara iz Jasenovca obiluje teškim scenama, pa smo upitali Biljanu šta joj je najteže palo na snimanju.

- Postoji jedna scena u logoru, kada moja junakinja drži u krilu svog mlađeg brata, grli ga i govori mu koliko ga voli. To je jedan veoma emotivan trenutak i bilo mi je baš teško da glumim - kaže i dodaje da bi i ona, poput svoje heroine, sve učinila za najmilije:

- Imam brata i sestru, i verujte mi da bih sve uradila za njih. I ja bih svoje čuvala i pazila kao Dara, da se nađem u takvoj situaciji.

Otac Radovan koji je Biljanina najveća podrška, kaže da da je ponosan što je njegova ćerka tumačila lik Dare iz Jasenovca.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miro

pre 3 godine

Nadam se da je " Dara iz Jasenovca" pocetak denacifikacije Hrvatske. Postoje jos mnoga stratista bezbrojna u Hrvatskoj. Jasenovac je jedini logor miniran i unisten posle drugog rata a mnoge jamr pre 1992 nisu smele biti otkopane. Maksa Luburica je po naredjenju Radovana Stijacica tadasnjeg nacelnika SSB su likvidirali operativci Udbe u Spaniji. Odmah posle toga po naredjenju Broza je smenjen zbog narusavanja diplomatskih odnosa sa Spanijom ( inace ih nismo imali jer je Spanija bila fasisticka pod rukovodstvom Franka). Ustase su bili sljam, a ne manekeni u " bosovim" uniformama. Vecina bosonoga, a " za kazaliste culi nikada nisu" . Prema svedocenju Jevreske zajednice od ukupno 2000 katolickih svestenika na prostoru tadasnje jugoslavije samo za 600 nemaju dokaze sem posrednih da su ucestvovsli u zlocinu. Preko Drine tesko da mozete pojmiti broj logora i stratista. Ovih dana cuh da je Bregovic pesmu Djurdjevdan ( koju su otpevali logorasu za Jasenovac iz Sarajeva) posvetio Balasevicu. O ( mrtvima sve naljepse). U B. Luci su nakon primoravanja Srba da sruse hram sve pobili bez ijednog metka oko 7000. Na tom mestu srradanja je Paoa odrzao govor na bini niti jednom pomenuvsi zrtve. Srbi probudite se. Ne dajre da nas opet unistavaju. Ne ne treba da se svetimo samo smo duzni prema precima da se odbranimo ako bude trebalo. Nadam se da nece

Dragojlo

pre 3 godine

Dobar komentar ali bi mi bilo drago da date svoj skromni doprinos za istinu o stradanju srba u NDH i BiH!!Eto Kusturica najavljuje novi film pa bi trebali masovno doprineti sirenju istine u celom svetu.

Izbori 2024

SNS Vračar: Formirali smo većinu od 34 odbornika
Izbori 2024

SNS Vračar: Formirali smo većinu od 34 odbornika

Predsednik opštinskog odbora SNS Vračar Nenad Djordjević izjavio je da je koalicija “Aleksandar Vučić - Vračar sutra” zajedno sa još najmanje tri izborne liste koje imaju odbornike u Skupštini opštine Vračar utvtrdila većinu za konstituisanje vlasti u ovoj beogradskoj opštini.

03.06.2024

00:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija