• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.03.2024

19:58

Ruska artiljerija razbija ukrajinske redove nakon zauzimanja Avdejevke! (VIDEO)

Zoran Sinko

Live TV

Ruska artiljerija razbija ukrajinske redove nakon zauzimanja Avdejevke! (VIDEO)

Podeli vest

O atmosferi na frontu nakon pada Avdejevke i humanitarnoj katastrofi u pojasu Gaze, govorili su gosti emisije "Rat uživo", general Ljubiša Diković, novinar Bojan Bilbija i geopolitički analitičar Milutin Ilić, geopolitički analitičar Milutin Ilić i bivši ambasador Palestine u Srbiji Mohame Nabhan.

General Ljubiša Diković objasnio je da artiljerija igra ključnu ulogu na bojištu jer služi za omekšavanje boljišta tako što nanosi ogromne gubitke protivniku uz minimalne gubitke svoje strane.

- Cilj ukrajinske strane je zastrašivanje civilnog stanovništva kako bi opala podrška ruskim snagama na frontu. Ovim napadima na Belgorod ove terorističke akcije žele da ukažu na to da je i Rusija ranjiva i da pokuša da oslabi podršku vlastima. Trenutno se sa Zapada pominje slanje NATO trupa u Ukrajinu. Ako imate jaku artiljeriju sa preciznim gađanjem na do 80 kilometara u velikoj ste prednosti, jer tada imate opciju omekšavanja bojišta. To znači da protivnik može bitni znatno oslabljen bez gubitaka ljudstva od strane napadača. Raketa koja je pogodila ciljeve u Ukrajini je bila programirana komjuterski da precizno udari cilj sa velike udaljenosti - rekao je Diković.

Foto: Zoran Sinko

 

Novinar Bojan Bilbija ukazao je na činjenicu da je Avdejevka bila simbol ukrajinskog otpora i da je Ukrajina prekršila kijevski sporazum iz 2015. godine kada je nastavila da gađa Donjeck.

- Ovi ukrajinski neonacisti poput Azova su bili udarnička pesnica režima, ali su za dve godine praktično uništeni što je bio primarni cilj Rusije. Avdejevka je bila simbol ukrajinskog otpora, a po kijevskom sporazumu iz 2015. godine sva artiljerijska tehnika morala je biti pomerena na 70 kilometara od Donjecka. Međutim Ukrajina je utvrdila Avdejevku i od nje napravila betonsku bazu iz koje je povremeno gađala Donjeck. Ukrajinci nijedan grad nisu zauzeli u borbi, jer su Rusi uspeli bar 5 gradova da zauzmu u direktnim oružanim sukobima. Olaf Šolc je pominjao slanje NATO snaga je više neki egzibicionizam zbog predstojećih izbora u Nemačkoj - rekao je Bilbija.

Foto: Zoran Sinko

 

Bivši ambasador Palestine u Srbiji Mohame Nabhan govorio je o jedinom valjanom scenariju za Palestince, a to je formiranje palestinske države na Zapadnoj obali, Gazi i Istočnom Jerusalimu.

- Palestinski narod je izložen genocidnom dejstvu, Izrael je sve stanovnike Gaze oterao južno u Rafu na granicu sa Egiptom u nadi na ih protera u Egipat. Jedini scenario koji je valjan za Palestinu su pregovori za postizanje palestinske države na Zapadnoj obali pojasu Gaze i Istočnom Jerusalimu. Palestinci nemaju drugu domovinu, a Palestina je bila najrazvijenija država regiona do 1948. godine sa valutom, železnicom infrastrukturom. Hazari koji us posle Drugog svetskog rata došli goli i gladni bili su ovde primljeni, a vratili su nam otimanjem i progonom. Izrael ne predstavlja rešenje za Jevreje, već dalje probleme - rekao je Nabhan.

Foto: informer/printscreen

 

 

Geopolitički analitičar Milutin Ilić istakao je da NATO nakon poraza komunizma i pada Berlinskog zida sebe nameće kao globalnog hegemona. 

- Prisustvujemo geopolitičkoj raspodeli moći u svetu i ušli smo u spiralu gde UN imaju ulogu marionetske organizacije koja je dozvolila devastiranje međunarodnog prava ne samo u pogledu na Srbiju već i na Bliskom istoku danas. Logika je nakon pada Berlinskog zida da NATO nakon poraza komunizma nema razlog da postoji. Međutim NATO je sebi tada našao svrhu da se nametne na globalni hegemon - rekao je Ilić.

 

Celu emisiju možete pogledati u videu:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Rusi zaprepašćeni rečima Bajdena! Zar je ovo izgovorio?! Moskva reagovala istog momenta: Imamo krindž godine!
NEVEROVATNO

Rusi zaprepašćeni rečima Bajdena! Zar je ovo izgovorio?! Moskva reagovala istog momenta: Imamo krindž godine!

Kada govori o tome da su Amerikanci "nezamenljiva nacija, jedina supersila na svetu i glavna demokratija", predsednik SAD Džozef Bajden iz nekog razloga ne spominje američki državni dug i nekontrolisano štampanje novca, ukazala je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova u nedavnoj objavi na Telegramu, ocenivši da je to "krindž godine".

26.05.2024

20:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija