• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.01.2024

12:30

Januar - mesec za finansijski plan! Da li tokom praznika trošimo bez računice? (VIDEO)

Masha Bandjur

Live TV

Januar - mesec za finansijski plan! Da li tokom praznika trošimo bez računice? (VIDEO)

Podeli vest

Januar je najteži mesec za građane, kada su finansije u pitanju. Međutim, stručnjaci poručuju da upravo tada treba napraviti finansijski plan. Koliko smo skloni da trošimo i ono što nemamo, ali i kako da štedimo tokom godine pitali smo Dušana Uzelca, urednika sajta „Kamatica“.

Nije tajna, istrošili smo se tokom praznika, doček Nove godine, pokloni, Božić, putovanja, a tek dolazi Srpska nova godina. Da li trošimo i preko mere, koliko se zadužujemo upravo u ovom peridou godine?

Urednik sajta "Kamatica" Dušan Uzelac istakao je da za praznike uvek potrošimo nešto što nismo planirali.

-Želimo da imamo lepu garderobu i bogatu trpezu i da darujemo ljude oko sebe. Oni koji ne planiraju u oktobru da će doći januar, oni možda potroše više nego što mogu da priušte. Zadužujemo se i u letnjim periodima. Cela priča potrošnje para koje nismo zaradili nema smisla ako trošimo više nego što zarađujemo. Kredit je naš novac iz budućnosti. Mi zadužujemo sebe iz budućnosti da bi danas trošili. Onda je odgovornost na nama. 10.000 dinara rate nećete potrošiti na nešto što ste planirali, jer ćete morati da platite ratu kredita-rekao je Uzelac.

Foto: Masha Bandjur

Dušan Uzelac

On je istakao da živimo u homogenoj sredini i da nije lako u takvoj situaciji govoriti o finansijama.

-Imamo i one koji skromno žive, a imamo i one koji imaju visoke plate, a nedostaje im novac. U pitanju je višak želja. Nemamo probleme egzistencijalne prirode. Niko ne kupuje cipele BOSS, već kupuje druge, treće, četvrte. Kupuje se estetika, kupuje se moda, a prodavci to jako dobro znaju. Nameću nam osećaj krivice ako nosimo nešto prošlogodišnje i tako nas vuku u prodavnice. Poruka je u tome da posmatramo sebe. Da li vam je ono što ste kupili stvarno donelo toliku radost? Danas se najviše novac troši jer ne razmišljamo šta će nam biti u budućnosti potrebno. Finansije su alat kojim dolazimo do želja. Nekome je slika da se bogato uda. Ništa nije pogrešno. Finansije su na ovim prostorima potpuno sporedne. Dobro je definisati troškove. Nećete pogoditi iz prve nikada. Finasijama se bavimo tek kada smo u problemu, a ako se bavimo finansijama, nikada nećemo biti u problemu- rekao je Uzelac.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Amerika uskraćuje pomoć Prištini? Dobre vesti konačno stižu iz SAD-a! (VIDEO)
Live TV

Amerika uskraćuje pomoć Prištini? Dobre vesti konačno stižu iz SAD-a! (VIDEO)

Ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić izjavio je da je predlog kongresmenke Klaudije Teni da SAD uskrate pomoć Prištini dok ne okonča progon Srba i ne formira ZSO izuzetno dobra vest i predstavlja izvanrednu priliku da se u najvišem i zakonodavnom telu SAD čuje glas o položaju Srba na KiM. Na ovu temu u "Info jutru" razgovarali smo sa novinarkom Oliverom Miletović.

08.01.2024

10:29

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

(VIDEO) Slikarska kolonija u najvećem Zavodu za smeštaj odraslih na Balkanu: Državni sekretar i direktorka zapevali sa horom!
Srbija

(VIDEO) Slikarska kolonija u najvećem Zavodu za smeštaj odraslih na Balkanu: Državni sekretar i direktorka zapevali sa horom!

"Međugeneracijska solidarnost kroz likovnu koloniju" u organizaciji Udruženja građana "Teofilos", pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, okupila je u Zavodu za smeštaj odraslih lica "Male Pčelice" veliki broj ostvarenih umetnika ali i onih budućih, učenike kragujevačkih osnovnih škola i talentovanih korisnika Zavoda.

27.05.2024

19:07