• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.11.2023

12:37

Dečak drugarici iz odeljenja polomio nos! I drugu decu napadao i pretio im! (VIDEO)

Peđa Milosavljević

Live TV

Dečak drugarici iz odeljenja polomio nos! I drugu decu napadao i pretio im! (VIDEO)

Podeli vest

Neki kažu da su nam deca dobra, neki kažu da je problem u roditeljima, ali rezultat govori da često u osnovnim školama imamo problem sa vršnjačkim nasiljem. Na ovu temu u emisiji "Info dan" razgovaramo sa Milicom Savatić, majkom prebijene devojčice, psihologom Brankom Tišma i pedagogom Marijom Ranđelović.

Šta možemo da učinimo kao društvo i šta su sledeći koraci nakon što se dogodi ovakav incident pokušaće da objasne gosti "Info dana".

Psiholog Branka Tišma smatra da će povratak devojčice zavisiti od svih učesnika ovog događaja: samog deteta, njenih roditelja, ali i profesora i đaka u njenoj školi.

Foto: Pedja Milosavljević

Branka TIšma

-Kad se desi jedan ovakav slučaj, tu ima mnogo komentara ko je u pravu. Jako je važno da dete dođe u sredinu koje će je prihvatiti i razumeti. Oni moraju biti spremni da je podrže. S druge strane, škola sada treba da osmisli program kako će ona nadoknaditi propušteno gradivo. Nije prioritet gradivo, ali dete mora da ovlada onim što nije imala kontakt. Ne samo da nije prisustvovala nastavi, već je imala i druge poteškoće. Nije do ovladavanja gradiva, već je važno da se ona uključi u redovne tokove. Kada tri, četiri sedmice odsustvujete, dolazite kao stranac. Nastavnici treba da odlože ono što je provera znanja kada je ona u pitanju da to ne bi bio dodatni pritisak na dete- rekla je Tišma.

Pedagog Marija Ranđelović rekla je da je danas posebno važno da se govori na ovu temu jer je upravo danas Svetki dan deteta.

Foto: Masha Bandjur

Marija Ranđelović

-Slušajući i ovaj slučaj, zaključujemo da mi još uvek ne znamo da reagujemo kada se nešto dogodi. Osim toga nemamo prevenciju. Kada je reč o dehumanizaciji detinjstva svi nosimo odgovornost: i porodica i škola i lokalna zajednica. Ne smemo ćutati pred ovakvim problemima. U ovom slučaju, ako je sve ovako kako sam ja saznala, da ovo nije jedini slučaj, onda možemo govoriti i o propustu obrazovnog sistema. Škola ima ulogu preveniranja ovakvih situacija, osim svih grugih uloga. Škola očigledno ima saznanje o poremećenom ponašanju ovog dečaka. Škola je imala mehanizme da započne proces vaspitnog rada i sa ovim dečakom i sa njegovim roditeljima. To što se incidenti nije dogodio u školi, ne znači da školske službe nisu mogle da reaguju. Ukoliko to ne bi dalo rezultata, morali bi da stupe u kontakt sa Centrom za socijalni rad- navela je Marija Ranđelović.

Majka prebijene devojčice Milica Savatić ispričala je jezivu priču o tome kako je njena ćerka pretrpela teško fizičko nasilje od druga iz odeljenja.

Foto: Pedja Milosavljević

Branka Tišma i Milica Savatić

-Moja ćerka je i pre i posle operacije bila u lošem stanju. Sada polako kreće na bolje. Međutim, mora da pazi na fizičku aktivnost, kako se neka povreda ne bi ponovila. Nastava se završila, ona je bila druga smena. Deca su izašla ispred školskog dvorišta. Bili su u parkiću. Igrali su se. Dečak nasilnik je prišao mojoj ćerci. On je šutnuo u nos pri čemu je ona pala i počela da krvari. Ona se rasplakala i pozvala nas kao roditelje. Moja ćerka ima telefon i rekla nam je da se dogodilo nasilje. Nije joj bilo svejedno. Potom mi idemo na pregleda u Tiršovu. Po službenoj dužnosti oni zovu policiju jer je u pitanju vršnjačko nasilje. Ustanovljeno je da joj je nos polomljen. 9. novembra je zakazana operacija nosa. Sve je bilo u redu, ali nekoliko dana je imala tampone i nije mogla da diše i da jede. Sada je mnogo bolje. Na zadnjoj kontroli nama je rečeno da dete može da nastavi da ide u školu, ali da ne ide na nastavu fizičkog- ispričala je majka devojčice.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Lepe vesti za studente: Stiže nova pomoć države
Društvo

Lepe vesti za studente: Stiže nova pomoć države

Naime, Vlada Srbije donela je zaključak da najboljim studentima, koji su upisani u jednu od poslednje dve godine osnovnih akademskih i integrisanih studija u školskoj 2023/24. godini, na visokoškolskoj ustanovi čiji je osnivač Republika Srbija, obezbedi obavljanje studentske prakse u državnim, pokrajinskim i organima lokalne samouprave i to uz mesečnu naknadu od 15.000 dinara.

11.05.2024

11:43

Hronika

Potresne scene u sudnici, za ubicu iz Novog Sada traže doživotnu robiju
Hronika

Potresne scene u sudnici, za ubicu iz Novog Sada traže doživotnu robiju

U novosadskom Višem sudu završeno je suđenje Bojanu Jovičiću (45) osumnjičenom da je na svirep i podmukao način, kao i iz koristoljublja, u novosadskom naselju Adice 24. januara 2023. ubodima nožem usmrtio Jovana Janićijevića (46). Tužiteljka Jelena Stojaković Mustakas i punomoćnik oštećene porodice Saša Josifović zatražili su da se okrivljenom izrekne najstroža kazna - doživotna zatvor. Izricanje presude zakazano je za petak.

11.05.2024

10:56

Sport

Planeta

Hitno! Rusi došli na 20 km od Harkova!
Planeta

Hitno! Rusi došli na 20 km od Harkova!

Ruska vojska napala je selo Glubokoe u Harkovskoj oblasti, na manje od 23 kilometra od severnog predgrađa Harkova., a rusko ministarstvo odbrane objavilo je spisak naselja koje je u ovoj oblasti za kratk ovreme zauzela grupa Sever.

11.05.2024

12:09

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija