• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.08.2023

12:20

U pitanju je nesrećni slučaj! Kapetan Dragan u studiju Informer TV detaljno objasnio kako je pao Prigožinov avion! (VIDEO)

Miloš Rafailović

Live TV

U pitanju je nesrećni slučaj! Kapetan Dragan u studiju Informer TV detaljno objasnio kako je pao Prigožinov avion! (VIDEO)

Podeli vest

Smrt šefa Vagnera potresa svetsku javnost dva dana kasnije. O tome kako je pao avion privatan avion "Embraer Legacy" govore Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, Dejan Vukelić ispred Srpskog portala i analitičar Dejan Miletić.

Rep aviona koji je pronađen nekoliko kilometara ukazuje na to da nije bilo eksplozije, ni spolja, ni iznutra, smatra Kapetan Dragan.

- Ja sam komericijalni pilot po profesiji i taktičar, bavim se samo egzaktnim stvarima i ne verujem u teorije zavere. Devedesete godine sam preleteo preko Atlantika u motornom avionu, a godinu dana pre toga sam intenzivno studirao nesrećne slučajeve gde je uzrok kompromitovanost motora aviona. U 14.54 taj avion je uzleteo i nekih 11 minuta se uspeo na 30.000 ft, to je oko 10 km u vazduhu. Taj avion je pod pritiskom, ja isključujem bilo kakvu mogućnost da se unutra dogodila bilo kakva eksplozija. Tamo postoje stabilizatori, na vrhu, to je ogroman pritisak. Nije redak slučaj da otpadne rep aviona ili stabilizator. Ja mislim da se to upravo desilo. U avionu ima transporder, pilot je dužan da ga uključi. Na 30.000 ft je taj transponder prestao da šalje poruke, a avion je nastavio da leti još petnaestak minuta. Kada je prestao transporder da reaguje, on je i dalje slao visinu, a desio se lom u stabilizatoru. Visinu je slao, jer se taj uređaj nalazi ispod aviona. Kada se to desilo, on je strmoglavo počeo da pada. Da je bila bilo kakva eksplozija, on bi se rasprsnuo u paramparčad - smatra Dragan Vasiljković.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Kapetan Dragan

Ipak, nije nemoguće da je avion pogođen nekim projektilom sa zemlje, dodaje.

- Ostavljam mogućnost da je projektil udario u stabilizator i da ga je okrznuo, ali mislim da bi to neko zabeležio. Sigunro nije bila interna eksplozija, već da je bila kompromitovana struktura aviona, jer su to stari avioni. Mislim da je to nesrećni slučaj - zaključio je naš gost.

Prigožinova smrt iscenirana?

Nakon nesreće, zanimljiva je Putinova reakcija, kaže Dejan Vukelić.

- Avione je najbezbednije prevozno sredstvo. Mislim da mnogo više nesreća ima na putevima u automobilskim nesrećama. Ako znamo da je dan ranije smenjen general Surovikin, koji je bio u dobrim odnosima sa Prigožinom, a u lošim sa Šojguom, onda to daje osnova za neke teorije zavere. Onbo što je meni zanimljivo, kada neko pogine u avionu koji se raspadne u paramparčad, onda je teško naći dnk ostatke, a oni navode i da su prepoznali telo i videli da nema prst. To su mi malo čudne stvari. To mi ukazuje da je ta smrt iscenirana, da se Prigožin skloni. Zanimljiva mi je i rekacija Vladimira Putina, sve je grmelo od toga da ga je Putin ubio, on se nije oglasio, kurtoazno se osvrnuo na to uz poruku da u poslednje vreme nije bio sa Prigožinom blizak - rekao je i dodao da se lider Rusije nije branio na optužbe za ubistva Prigožina i da je ovim možda želeo da pošalje poruku kako prolaze ljudi koji mu se suprotstave.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Dejan Vukelić

Da bi se ekploziv postavio na avion, potrebna je velika logistika, kazao je Kapetan Dragan i dodao da organizovan atentan isključuje kao mogućnost.

 - Ne vidim nikakav motiv da Putin ubije Prigožina. Putin nije nikad bio popularniji i Prigožin nije mogao da ga ugrozi - kazao je Kapetan Dragan.

Svilen gajtan za Prigožina?

Analitičar Dejan Miletić naveo je da veruje u to da je avionska nesreća zapravo atentat na vrh Vagner grupe.

- Rekao sam posle izdaje Vagnera, da je to kraj Vagnera. Po mom mišljenju je da se ne dovodi u pitanju da je to organizovana egzekucija. Prigožin je slao otrovne strele prema vojnom vrhu. On je sve vreme podrivao sistem, i ne samo to, nego je krenuo i na Moskvu. Putin je nakon toga rekao da je u pitanju oružana pobuna i izdaja. To su, sa moje tačke gledišta, potrošni ljudi. Kada nešto završe, bivaju sklonjeni - istakao je naš gost.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Dejan Miletić

- Avion pada i gori u međuvremenu. Na snimku se vidi vatra. Taj avion ima 4 motora, avioni sa 2 motora supešno slete sa jednim, ne znam kako 4 mogu istovremeno da otkažu. Mislim da je ovo poruka kako prolaze oni koji izdaju Putina. Nema sumnje da je ovo rez, svilen gajtan koji je stajao na vratu nakon odmazde na Moskvu - dodao je Miletić.

Celo gostovanje stručnjaka možete pogledati u videu ispod.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati
Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati

Na novom Zlotskom groblju na sahrani Svetlane Dragijević je bio prisutan osumnjičeni za ubistvo male Danke Ilić, Dejan Dragijević i suprug Radoslav, pod policijskom pratnjom. Oni su dovedeni na sahranu Svetlane Dragijević. Sa lisicama na rukama, ova dvojica su izvedena iz policijske marice pred okupljene, što je izazvalo različite reakcije kod prisutnih. Malobrojni očevidci su primetili da je Dejan Dragijević, uprkos situaciji u kojoj se nalazi, delovao sasvim normalno i opušteno.

19.05.2024

12:40

Sport

Planeta

Crne vesti za Zelenskog stigle iz SAD! Gotov je?! Sve se rešava 20. maja!
Planeta

Crne vesti za Zelenskog stigle iz SAD! Gotov je?! Sve se rešava 20. maja!

Ako Zelenski ostaje na funkciji, on će biti podložan optužbama da je iskoristio rat da podriva demokratiju tako što je preuzeo kontrolu nad medijima, sklanjajući svoje kritičare i rivale i uzdižući svog "prijatelja", Andrij Jermaka, iznad karijernih državnih službenika i diplomata, piše Vašington Post.

19.05.2024

10:00

Sukobi u centru Tel Aviva! (VIDEO)
PROTEST

Sukobi u centru Tel Aviva! (VIDEO)

Izraelska policija je upotrebila vodene topove i rasporedila konjičke jedinice kako bi rasterali pripadnike protest u Tel Avivu, organizovane protiv vlade i u znak podrške oslobađanju talaca iz Pojasa Gaze. Miting je bio praćen sukobima sa snagama za sprovođenje zakona, kao i hapšenjima.

19.05.2024

10:20

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12