• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

30.06.2023

13:45

Ovo je vrlo opasno, lako će se preliti na druge države! Stručnjaci na Informer TV o neredima i haosu u Evropi!

EPA

Live TV

Ovo je vrlo opasno, lako će se preliti na druge države! Stručnjaci na Informer TV o neredima i haosu u Evropi!

Podeli vest

Šta čeka Evropu i da li će neredi koji su na ulicama Pariza i Brisela rezultirati ratom, odgovoriće nam spoljnopolitički analitičari u specijalnoj emisiji na Informer TV!

Nasilni protesti u Francuskoj koji su počeli nakon što je policija ubila tinejdžera traju već tri dana, a u četvrtak su se identični neredi "prelili" na ulice Brisela. U Francuskoj je već više stotina ljudi uhapšeno, a angažovano je čak 40.000 policajaca. Na ulicama Brisela zapaljeno je više vozila, a jedna stanica metroa je zatvorena zbog straha od demonstranata.

Građani Belgije na društvenim mrežama pozivaju na "isti scenario" kao u Francuskoj.

Gosti specijalne emisije su Aleksandar Marković, poslanik, Ljuban Karan, penzionisani pukovnik KOS-a, Zoran Milosavljević, analitičar, Dejan Bulatović, poslanik i general Vinko Pandurević.

- Mi smo 490 dana okupirani drugim problemima koji se dešavaju na istoku Evrope, zaboravili smo na političke prilike na drugodj strani Evrope. Vidimo da je ovde ubijen tinejdžer koji je rošen u Francuskoj, čiji roditelji žive u Francuskoj, ali oni nisu popstali Francuzi - rekao je general Pandurević i dodao da ovo pokazuje probleme asimilacije i sve probleme koji postoje u francuskom društvu.

- Ovo su veliki izazovi za francusko društvo - rekao je naš gost.

- Možda je neko iznenađen, ali ja sam ukazivao u prethodnom periodu na neuspešnu asimilaciju migranata i krizu. Gledajući sukobe, sve oči su uprte u one delove gde je vatra, ali niko ne obraća pažnju na tzv. "repove", na neuspešnu asimilaciju. U trenutku kada krize nastaju, postoje veliki problemi za čitavu Evropu - istakao je analitičar Milosavljević.

- Morao je negde šav da pukne i zato imamo ovu situaciju - dodao je.

Prelivanje na Brisel

- Prelivanje je rezultat toga što je isti fienomen prisutan i u drugim državama. Ja sve vidim ovokao rezultat toga što je ovo na prostorima gde su silni migranti došli iz zemalja gde su prisutne te obojene revolucije i arapskih proleća. Postavlja se pitanje da li je cilj bio da se izrazi nezadovoljstvo sistemima ili da se izazove haos. Ja mislim da je postignuto ovo drugo - kazao je Ljuban Karan.

- Živeo sam 10 godina u Parizu i poznajem dosta situaciju. Ovo je nešto što je viđeno u Parizu, ali ne ovako agresivno. Videli smo paljenja automobila, ali meni ne liči ovo kao nešto što je spontano, već kao nešto što je zakuvano u zapadnoj kuhinji - naveo je naš gost poslanik Dejan Bulatović.

- Mislim da će Francuska trpeti ozbiljne pritiske sa Zapada i može da se dođe do građanskog rata za 24 sata. Kada se francuska vojska umeša, to je na ivici oružanog sukoba - dodao je Bulatović.

- Videćemo u budućnosti koja je to kuhinja, koji su to centri moći, kome je potrebna nestabilna Francuska. Ovo jeste opasno i može da eskalira i u drugim zemljama! -

Građanski rat u Evropi

Ljuban Karan je istakao da Evropa srlja u građanski rat i naveo da je tome migraciona kriza veoma dovela.

- Ove nerede nije podstaklo ubistvo ovog mladića, već to što je on iz Alžira - kaže.

Marković je naveo da je svi masovni teroristički napadi bili u Francuskoj, u Parizu.

 -Francuska je drmana i ranije, a podsetimo i na krizu korone, sve velike krize počele su na tom tlu. To tlo na teritoriji starog kontinenta kao da je targentirano - dodoa je.

- Ovi nemiri nisu nešto što se desilo preko noći - istakao je Vinko Pandurević. 

- Francusko društvo je dvostruko stratifikovano, i velika je razlika između njih. - 

Pandurević se osvrnuo i na proteste u Srbiji.

- Mi gasimo požar sipajući benzin. Nasilje je ovde neminovno, ali to je prilika da se stvori otvoreni dijalog. Ovi nemiri u Srbiji i Francuskoj su neuporedivi - dodao je on. 

- Mislim da je pretenciozno govoriti o građanskom ratu. Mislim da će francuska vlada ozbiljno odreagovati, mislim da će ministar odbrane podneti ostavku, mislim i da će vlada doneti odluku. Mislim da će vlada doneti odluke koje će smanjiti tenzije- istakao je Bulatović i dodao da će predsednik Makron težiti ka razgovoru i deeskalaciji sukoba.

Uključivanje vojske - prvi stepen građanskog rata

Bulatović je naveo i komentarisao pisanje francuskih medija da će vojska izaći na ulice i da se uključi u demonstracije i pozvao građane da ne izlaze danas na blokade u Srbiji.

- Čim se vojska uključuje, to je prvi stepen građanskog rata. Ovo je vrlo opasno, ovo se lako prenosi u druge zemlje, pozivam sve da se ne izlazi na blokade u Srbiji - kazao je on.

Šta je pravi razlog protesta?

U emisiju se direktno iz Pariza uključio i Miljko Živojinović koji je istakao da je u Francuskoj stanje haosa.

- Imate veliku razliku između povoda i razloga. Povod je bio ubistvo ovog mladića od 17 godina, a pravi razlog su bile druge stvari. Ovde je sve isprogramirano. Vi kada napunite 18 godina, dobijete kredit da dobijete kuću, kola, ali posle treba otplatiti sve te kredite. -

Živojinović je komentarisao i uključivanje vojske u demonstracije.

- Mislim da bi to bilo ekstremno! -

Evropska unija - politički haos

Zoran Milosavljević, analitičar, komentarisao je izjavu Viktora Orbana da je "ovo početak kraja Evrope kakvu poznajemo".

- Ne da je podela nastala u ovom trenutku, podela je bila još pre svih ovih dešavanje. Vratio bi se u period kovida, tu je to drmanje krenulo. Malo je bilo prelaženja sa jedne strane na drugu, u zavisnosti od političkih pritisaka,a taj stav da se bilo šta usaglasi niakda niej bilo vidljivije - rekao je Milosavljević.

General Vinko Pandurević komentarisao je upozorenje britanskih vlasti građanima da ne putuju u Francusku.

- Mi smo takva vrsta upoozorenja slušali i kada je bilo putovanje na Balkan, to je jedna vbrsta brige za svoje građane. Ja bih ovo ovde razdvojio na migrantsku krizu, islamsku državu i ovo sada. Ovo je potpuno drgačije od protesta žutih prsluka! Ovo ubistvo dečaka je pokazalo mnoge probleme Francuske. Ja očekujem da će ti nemiri biti brzo rešeni - istakao je Pandurević. 

- Neće ovo prerasti u neke veće nemire. Francuska zna kako sa tim da se nosi - dodao je.

Pljačkanje i haos u Francuskoj

- Ja u toj želji da sve bude brzo rešeno vidim i jednu opasnost. Angažovanje vojske, na primer. Vojnici su u malom broju obućena za razbijanje demonstracija. Postoji opasnost da se upotrebi oružje pre nego što bi to uradila policija. Po mom mišljenju, vojska treba da čuva samo bitnije institucije. Po prirodi stvari, vojnici su lakši na obaraču. Onaj ko upotrebi vojsku, mora da vodi računa o tome. Vojska može da čuva institucije, televizije, ali ako se vojska upusti u oibračun sa demonstrantima, onda postoji opasnost da to postane agresivnije i onda dolazi do opasnost o d građanskog rata - istakao je Ljuban Karan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Miško objavio prepisku sa gazdom PAO! Ako hoćeš da budeš najjači, dovedi njega! (FOTO)
Košarka

Miško objavio prepisku sa gazdom PAO! Ako hoćeš da budeš najjači, dovedi njega! (FOTO)

Srpski košarkaški agent Miodrag Miško Ražnatović na društvenoj mreži "Iks" objavio je prepisku sa gazdom Panatinaikosa Dimitrisom Janakopulosom koja se dogodila još u martu prošle godine! Na fotografiji koju je u javnost pustio vlasnik Beobasketa vidi se kako kontroverznom čelniku grčkog velikana predlaže da dovede Ergina Atamana, koji je u tom trenutku bio trener Anadolu Efesa.

29.05.2024

18:25

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija