• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.10.2022

11:15

KRALJICE AJVARA OTKRILE TAJNU RECEPTURU "SRPSKOG KAVIJARA"! Od 30 hiljada tegli njihove su najbolje!

printscreen/TVIN

Live TV

KRALJICE AJVARA OTKRILE TAJNU RECEPTURU "SRPSKOG KAVIJARA"! Od 30 hiljada tegli njihove su najbolje!

Podeli vest

Završeno finale devete sezone najvećeg gastronomskog karavana na Balakanu „Izađi mi na teglu“. Dvadeset ekipa ukrstilo varjače u borbi za najbolji ajvar.

Finale devete sezone najvećeg gastronomskog karavana na Balakanu „Izađi mi na teglu“ održano je u Beogradu, gde se okupilo dvadeset takmičarskih ekipa najboljih ajvar-majstora, ponosnih nosioca pobedničkih recepata od severa do juga Srbije. Opremljeni čeličnom voljom i zdravim takmičarskim duhom, pobednici kvalifikacionih takmičenja su još jednom „izašli na teglu“ i u istinskom megdanu varjačama pokazali ko je najbolji ajvar majstor u Srbiji za 2022. godinu. 

Foto: printscreen/TVIN

Izađi mi na teglu

- Deveta sezona je za nama. Zaista sjajne ekipe, kreativno osmišljeni štandovi. Mnogo su se potrudili da dočaraju grad iz kojeg dolaze. Ove godine smo ajvarom napunili više od trideset hiljada tegli, a oko devet tona paprika se utroši na jednom Karavanu. Možemo da se pohvalimo da smo za sve ove godine prešli kolometražu jednaku tri obima zemaljske kugle - kaže Ljiljana Vukotić, organizator karavana “Izađi mi na teglu”.

Foto: printscreen/TVIN

 

U okviru celodnevne manifestacije posetioci su imali prilike da vide kako se pravi “srpski kavijar” a mi smo malo umešali prste i od takmičara ukrali pokoju caku.

Ispred ekipe "Će bude" iz Aleksinca, Nadica nam je otkrila koja paprika je najbolja za pravljenje ajvara.

- Najbolja je domaća paprika - ajvarka. Ona ne sadrži mnogo vode. Kada paprika bude skroz mekana, onda znajte da je gotova i ne treba više da se peče. Nakon toga se stavlja u plastične kese da malo odstoji kako bi kasnije mogli lakše da je ljuštimo. Posle toga se melje ili cepka, pa se stavlja da se prži. Kada je reč o dodacima, uglavnom stavljamo ulje i so, ali ima još tu neki sastojaka, ali to je naša mala tajna - kaže Nadica iz Aleksinca.

Foto: printscreen/TVIN

 EkipA "Će bude" iz Aleksinca

Ljubica iz Zrenjanina ispred ekipe "Ljute papričice" nam je otkrila kako da znamo da je ajvar gotov.

- Po našoj recepturi ajvar mora dobro da se ukuva, a vreme pripreme zavisi od paprike. Ukoliko je paprika mesnatija i manje vodena, proces spremanja je dosta brzi. Međutim, ako je paprika vodnjikava, onda kuvanje ide sporije. Ajvar je gotov kada trag varjače ostaje na dnu šerpe - otkriva Ljubica iz Zrenjanina.

Foto: printscreen/TVIN

Ekipa "Ljute papričice" iz Zrenjanina
 

Ovogodišnji pobednici manifestacije "Izađi mi na teglu" je ekipa "Mlade nade juga" iz Vladičinog Hana. Drugo mesto pripalo je ekipi "Zeleno polje" iz Zrenjanina, dok je treće mesto zauzela ekipa "Živim život" iz Vladičinog Hana.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Đorđe Milićević: Bezrezervna i jednoglasna podrška Srba iz regiona državnom rukovodstvu Srbije i Srpske
Politika

Đorđe Milićević: Bezrezervna i jednoglasna podrška Srba iz regiona državnom rukovodstvu Srbije i Srpske

Konferencija krovnih srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona danas je na vanrednoj sednici u prostorijama Matice Srpske u Novom Sadu jednoglasno usvojila zaključak kojim pružaju apsolutnu podršku Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda koju je usvojio Svesrpski sabor. Učesnici konferencije, politički predstavnici Srba iz Rumunije, Mađarske, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Albanije i Bosne i Hercegovine dali su punu i bezrezervnu podršku državnim rukovodstvima Srbije i Republike Srpske u naporima za očuvanje mira, državne stabilnosti i jedinstva srpskog naroda.

14.06.2024

20:39

Hronika

Sport

Planeta

Podrhtava tlo oko Zaporožja! Objavljen novi plan ruske ofanzive!
Planeta

Podrhtava tlo oko Zaporožja! Objavljen novi plan ruske ofanzive!

Ukrajinske oružane snage su poslednjih dana izgubile oko dva desetina artiljerijskih oruđa izjavio je za Ria Novosti predsednik komisije Javne komore Ruske Federacije za pitanja suvereniteta i kopredsednik Koordinacionog saveta za integraciju novih regiona Vladimir Rogov.

14.06.2024

16:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija